Traian Băsescu: Cancelarul austriac a devenit clovnul Europei dacă ameninţă statele care nu primesc refugiaţi cu tăierea de fonduri structurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, luni, în cursul unor declaraţii de presă, despre criza refugiaţilor, precizând că România a greşit la Consiliul din luna iunie când a aprobat ideea de cotă. Mai mult, fostul şef de stat susţinut că Werner Faymann, cancelarul Austriei, a devenit clovnul Europei în momentul în care a spus că statele care nu primesc  refugiaţi trebuie sancţionate economic.

Băsescu şi-a început discursul primn punctarea faptului că mai multe ţări din Schengen şi-au anunţat închiderea temporară a graniţelor

„Şi alte ţări anunţă posibilitatea închiderii frontierelor. Cancelarul austriad este un socialist echilibrat. Eu îl cunosc. Însă, din acest punct de vedere (n.r.-al închiderii frontierelor), cancelarul austriac a devenit clovnul Europei, ameninţând cu tăierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiaţi. Este ceva fără precedent (...) Este un abuz şi să gândeşti că vei penaliza o ţară cu reducerea de fonduri structurale. Cred că încep să se trezească unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiaţi şi îşi dau seama de riscuri.  În ceea ce ne priveşte, s-a făcut o mare greşeală la Consiliul din iunie, când România a aprobat o cotă. Acum s-a pus într-o situaţie foarte dificilă. Acceptând cota din iunie, a venit peste noi cota mai mare”, a declarat fostul preşedinte al României 

Băsescu a reitereat faptul că statul român nu trebuie să fie de acord cu repartizarea unui număr de 6.351 de imigranţi sau cu altă cotă obligatorie. 

„Nu există altă soluţie corectă pentru România. România trebuie să refuze ideea de cotă, dintr-un motiv simplu. Pentru că România nu este stat membru Schengen. Colapsul sistemului Schengen s-a petrectut în statele care sunt membre Schengen şi nu în România. Aduceţi-vă aminte criza din zona euro. Nu a chemat nimeni România, Bulgaria, ţările nemembre în zona euro să de bani pentru Grecia. Pentru colapsul economic al unor state au plătit cei din zona euro. La fel şi acum. Necazul se întâmplă în zona Schengen. Nu mă face responsabil de ceea ce nu sunt[, a adăugat fostul lider de la Palatul Cotroceni.

   

Presiunea pe frontierele României va creşte enorm

Fostul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia, câteva ore mai târziu, că odată cu închiderea frontierelor unor state europene, în contextul crizei refugiaţilor, presiunea asupra graniţelor României va creşte foarte mult. 

„Acum când liderii europeni se trezesc din euforia populismului şi unii după alţii anunţă închiderea frontierelor România trebuie să înţeleagă că presiunea pe frontierele sale va creşte enorm. Acesta va fi testul major al capacităţii noastre de a fi buni europeni”, susţine fostul lider de la Palatul Cotroceni într-un mesaj publicat pe contul personal de Facebook. 

De asemenea Traian Băsescu susţine că echipa guvernamentală ar trebui să consolideze protejarea propriilor frontiere, dar că nu este nevoie ca armata să fie trimisă la graniţe.

„Guvernul trebuie să consolideze imediat protejarea propriilor frontiere. România nu are nevoie să-şi trimită armata la graniţe. Ar fi un semn de slăbiciune şi noi nu suntem neputincioşi“, adaugă Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite