Titus Corlăţean: „S-a confirmat. Transnistria nu a cerut alipirea la Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a vorbit, la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de PROTV, despre relaţia României cu Republica Moldova, despre situaţia din Transnistria, dar şi despre o posibilă candidatură a lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.

Despre presupusa scrisoare privind anexarea Transnistriei la Rusia: Noi, în mod justificat, am fost mai reţinuţi în comentarii legat de acea faimoasă scrisoare, pe care mi-e greu să traduc, pe care aşa zisul preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol ar fi adresat-o domnului Narâşkin de la Duma de Stat. După verificările făcute normal, guvernul moldovean, discutând cu autorităţile ruse, s-a confirmat că nu a fost înregistrată, depusă la Dumă o astfel de chestiune şi că până la urmă se pare că a fost mai degrabă un demers individual, fără să aibă în spate o discuţie serioasă în aşa – numitul Parlament de la Tiraspol.

Despre relaţia cu Rusia: Anul trecut a fost un moment de relansare a relaţiilor cu Rusia. Anul acesta este marcat profund de ceea ce se întâmplă. Va trebui să ajungem la un moment de normalitate politică.

Despre numirea unui ambasador american la Bucureşti: Este o chestiune de lentoare a procesului de numire a mult mai multor ambasadori la Washington. Nu e o chestiune care să vizeze în mod special România. Sigur că am discutat cu Departamentul de Stat despre acest lucru. Ar fi extrem de util pentru operativitatea şi intensitatea legăturii între Bucureşti şi Washington un ambasador, în mod firesc, cu acces la preşedintele SUA".

Despre vize: Este un proces care a luat ani de zile. Anul acesta va fi discutat proiectul legislativ care aşteaptă votul Congresului. N-aş vrea să dau termene. Odată ce legislaţia asta va trece, noi vom fi în aceste criterii, pentru că inclusiv pe rata de respingere a cererilor vom fi sub 10%. Şi poziţia UE  privind mecanismul de reciprocitate a vizelor este un element suplimentar şi care ajută.

Despre alegeri: Ar fi o greşeală să fac evaluări calitattive. PSD a ales oameni care au deja o exoperienţă în PE.

Despre Damian Drăghici: Este foarte bine că va candida pentru PE. Este parlamentar şi consilier al premierului. Poate să ne ajute şi deja ne-a ajutat pe probleme de integrare.

Despre viitorul comisar european: Va conta foarte mult rezultat final. Apoi, vom putea să ştim cine va fi preşedintele CE. PSD îl susţine pe Martin Schultz şi, dacă acesta va ieşi, vom avea un alt nivel de negocieri. Suntem în discuţii cu capitale europene. Am fost într-o serie de capitale europene - luaţi traseul pe care l-am avut în ultimele luni - pentru o bună coordonare după momentul alegerilor şi vom discuta în mod concret atunci. E prematur să spunem public ce ne interesează.

Despre candidatura lui Ponta: Victor Ponta nu prea are temeri în spaţiul politic. Firesc, PSD îşi propune să câştige alegerile prezidenţiale. Domnul Ponta ar fi cel mai potrivit să candideze. Cred că ruperea coaliţiei a fost o mare greşeală. Am fi mers cu domnul Crin Antonescu pentru că PSD îşi respectă angajamentele. Vom vedea dacă posibilitatea de regăsire în cadrul USL va putea fi materializată după alegerile europarlamentare.

Despre unire: Realist vorbind, singura soluţie fezabilă într-o anumită perspectivă este calea integrării europene pentru Republica Moldova. Cetăţenii R. Moldova în mod suveran pot decide ceea ce doresc să decidă. În Crimeea, în prezenţa trupelor ruse n-a fost o decizie nici suverană şi nici constituţională potrivit Constituţiei ucrainene şi nici potrivit Dreptului internaţional. Suntem cu toţii români, aproape cu toţii români şi fiecare avem sentimentele noastre, fiecare a avut poate un unchi în armata regală, undeva în Basarabia după 28 iunie, când datorită ultimatumului sovietic au trebuit să se retragă şi i-am lăsat pe ceilalţi români în partea cealaltă. Fiecare avem istoria noastră în familie şi simţim. Şi fiecare îşi doreşte să trăim împreună într-o Europă unită. Ceea ce realist astăzi este posibil e să susţinem cât se poate ca R. Moldova să devină membră a UE cât mai rapid posibil. Proiectul european va aduce prosperitate pentru toţi cetăţenii din R. Moldova, şi pentru mediul de business, unde ruşii sunt prezenţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite