Tăriceanu pierde procesul cu Boc în "dosarul Sterling"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a pierdut miercuri, definitiv, procesul intentat actualului premier Emil Boc, pentru afirmaţiile publice făcute de acesta din urmă în legătură cu contractul Sterling

Decizia Tribunalului Bucureşti nu mai poate fi contestată.

În 18 februarie 2009, Tăriceanu anunţa că i-a acţionat în judecată pe premierul Emil Boc şi pe social-democratul Iulian Iancu, pentru afirmaţiile lansate la televiziuni despre modul în care el a gestionat cazul Sterling, cerând daune în valoare de 100.000 de lei fiecăruia.

Cazul pe scurt: O hotărâre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către compania canadiană Sterling Resources. Hotărârea Guvernului Tăriceanu din 12 noiembrie 2008 este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling. Subiectul acestei dezbateri era suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre.

Tăriceanu l-a acuzat pe Boc că ar fi minţit şi că ar fi dat dovadă de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la hotărârea de Guvern privind concesiunea către Sterling Resources. Procesul a început în 13 mai 2009. Boc şi Tăriceanu au fost audiaţi în acest caz în 24 martie 2010.

Boc a susţinut atunci, în faţa instanţei, că fostul prim-ministru avea obligaţia de a verifica respectarea legii în cazul Sterling şi, din acest motiv, poate fi considerat un "hoţ în sens figurativ".

La rândul său, fostul premier spunea că Emil Boc şi-a continuat afirmaţiile neadevărate, insinuând că ar fi săvârşit "o "acţiune premeditată", «din 2007 şi-a pregătit mişcarea din 2008 pe final de mandat pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz»".

Fostul premier explica faptul că nu a avut nicio legătură cu iniţierea Hotărârii de Guvern 1.446/2008, susţinând că a fost iniţiată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în conformitate cu atribuţiile legale ale acestei autorităţi.

Raportul Corpului de Control al primului ministru Emil Boc privind modul în care au fost respectate prevederile legale la încheierea şi derularea contractului de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia dintre Agenţia Naţională pentru resursele Minerale şi Sterling Resources Ltd., îi indică drept responsabili doar pe Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului şi pe Cătălin Doica, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, nefiind făcută vreo menţiune cu privire la Călin Popescu Tăriceanu.

În 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea dată statul român, şi consorţiul format din firmele Enterprise (Marea Britanie) şi Canadian Oxy au încheiat un acord de explorare şi împărţire a producţiei. Acordul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, în 1997, la Sterling Resources. În 1993, Rompetrol a fost privatizată, iar locul companiei în acordul cu Sterling a fost luat de ANRM.

Producţia de petrol era împărţită, conform contractului, între Rompetrol (45%) şi beneficiar (55%), iar în cazul în care erau descoperite gaze naturale neasociate, părţile urmau să discute pentru dezvoltarea, prelucrarea, transportarea, utilizarea, dispunerea de aceste gaze sau vânzarea lor, împărţirea producţiei, termenii fiscali, durata dezvoltării şi producţiei, precum şi alţi termeni importanţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite