Surse. Cele trei nume de premier cu care va merge PSD la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis va chema la consultări şi PSD
Klaus Iohannis va chema la consultări şi PSD

Moţiunea de cenzură are şanse mari să treacă, susţin surse politice pentru Adevărul. De altfel, Marcel Ciolacu a pregătit deja trei propuneri de premier cu care va merge la Cotroceni: Vasile Dîncu (ministru în Guvernul Năstase şi vicepremier în Guvernul Cioloş), Remus Pricopie (rectorul SNSPA şi fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta) şi Cristian Socol (profesor la ASE şi unul dintre artizanii programului de guvernare al PSD din 2016)

Parlamentul va vota miercuri moţiunea de cenzură depusă de PSD şi UDMR, după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Dacă moţiunea trece, Guverul cade, la pachet cu legea electorală. Dacă moţiunea nu trece, legea se consideră adoptată, deci primarii vor fi aleşi în două tururi. Liderul PSD Marcel Ciolacu a negociat noaptea trecută cu Victor Ponta susţinerea moţiunii, susţin surse politice.

PSD, UDMR şi ProRomânia adună, pe hârtie, suficiente voturi pentru a trânti Guvernul Orban. Mai rămâne o singură necunoscută: câţi parlamentari PSD vor trăda partidul pentru a-şi salva mandatul? Dacă moţiunea trece, se face primul pas pentru anticipate. Însă primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, deci avantaj PSD. Ca de obicei, Ponta joacă la două capete: a negociat cu Marcel Ciolacu susţinerea moţiunii, însă PSD nu are deplină încredere în fostul premnier. Dacă toţi cei 24 de parlamentari ProRomânia ar vot moţiunea, PSD ar strânge o majoritate lejeră împotriva Guvernului Orban.

Vasile Dîncu - Remus Pricopie şi Cristian Socol 

Vasile Dîncu - Remus Pricopie şi Cristian Socol

Ponta, cheia moţiunii

Cu câteva ore înainte de vot, PSD şi UDMR numără 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii. Aşadar, dacă cele două partide se mobilizează exemplar, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece. Toţi cei 30 de parlamentarii UDMR vor fi prezenţi în plen şi vor vota moţiunea, susţin surse din conducerea formaţiunii maghiare pentru „Adevărul“. De partea cealaltă, calcule PSD sunt mai complicate. Va reuşi Marcel Ciolacu să-i urnească la vot pe toţi senatorii şi deputaţii PSD? Potrivit sondajelor de opinie, jumătate dintre parlamentarii PSD nu vor prinde încă un mandat, prin urmare, un vot favorabil la moţiune i-ar trimite direct în şomaj. Marcel Ciolacu i-a ameninţat pe aleşii PSD că vor fi suspendaţi din partid dacă vor lipsi din plen la votul moţiunii. Or, majoritatea aleşilor PSD sunt dependenţi de partid, prin urmare e posibil să renunţe la câteva luni de mandat pentru a speră că vor primi funcţii mai mici pe plan local. Principala miză a PSD este să blocheze alegerea primarilor în două tururi, care ar decima partidul.

Marcel Ciolacu a negociat susţinerea moţiunii şi cu liderul ProRomânia, Victor Ponta, cu care pregăteşte o alianţă pentru alegerile locale şi parlamentare. Deşi în urmă cu câteva zile Ponta dădea asigurări că nu va vota moţiunea, ca de obicei, s-a sucit. Cele 20 de voturi venite de la ProROmânia ar trebui să risipească definitiv emoţiile PSD, cu condiţia ca Ponta să nu se răzgândească peste noapte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite