Surse: Apar primele avertizări privind remanieri în cadrul coaliţiei. Ce miniştri i-au nemulţumit pe colegii din echipa de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu, motiv de nemulţumire în interiorul coaliţiei de guvernare. FOTO Mediafax
Vlad Voiculescu, motiv de nemulţumire în interiorul coaliţiei de guvernare. FOTO Mediafax

Tensiunile din coaliţie sunt amplificate de reacţiile mai multor miniştri care fie dau declaraţii contradictorii de cele ale premierului sau ale colegilor din Guvern, fie îi critică pe liberalii care au fost înaintea lor în ministere. Surse politice din coaliţie susţin că persoanele care aleg să calce în repetate rânduri pe bec ar putea să fie remaniate, însă decizia e în pixul premierului Florin Cîţu.

Încercarea miniştrilor USR-PLUS de a ieşi în faţă prin activitatea lor a fost trecută cu vederea de o parte a liberalilor, deşi au fost voci precum Rareş Bogdan şi Florin Roman care ar fi vrut mai multă comunicare din partea echipei PNL. Însă una din problemele din interiorul coaliţiei de guvernare e reprezentată de atitudinile conflictuale ale unor miniştri ai USR-PLUS. Iar cel mai cunoscut caz este acela al lui Vlad Voiculescu, ministru al Sănătăţiei care a fost în centrul mai multor dispute şi care a ieşit public cu mesaje care îl contraziceau pe premier şi pe alţi colegi din Guvern. 

Pe de altă parte, surse politice din USR-PLUS au precizat pentru „Adevărul” că situaţia este destul de tensionată şi în cadrul alianţei. Liderii coaliţiei nu au putut fi urniţi să iasă cu mesaje de susţinere pentru Vlad Voiculescu, deşi a fost solicitate acest lucru. 

În schimb, Cioloş a ieşit în public să-şi anunţe susţinerea pentru ministrul din PLUS: „Am încredere că Vlad Voiculescu vrea şi poate să înceapă reforma adevărată a acestui sistem, dar îmi doresc o asumare clară şi de la partenerii de guvernare, pentru că vor apărea cu siguranţă piedici şi oameni care vor încerca să se opună. Dacă întreaga coaliţie îşi asumă reforma, celor care se vor opune le va fi mai greu să pună piedici”, a anunţat Dacian Cioloş pe Facebook. Doar că la ultima şedinţă a coaliţiei de guvernare, subiectul luării unei poziţii de sprijin politic pentru ministrul Sănătăţii a lipsit. „Poate a uitat domnul Cioloş”, au declarat surse participante la şedinţă

Surse din coaliţie susţin că premierul trebuie să ia poziţie dacă în Guvern sunt persoane care în mod sistematic pun la îndoială cele comunicate de prim-ministru, cum a fost cazul lui Vlad Voiculescu. Iar nemulţumiri nu sunt doar faţă acest ministru, ci şi de Cristian Ghinea, care în loc „să joace în echipă, a ales să ne bată obrazul prin intervenţii în presă”, susţin surse politice din PNL. La nivel de coaliţie nu există nicio prevedere scrisă în ceea ce priveşte posibilitatea remanierii unui ministru fără acordul partidului care îl susţine pe acel ministru, iar din acest motiv o posibilă demitere ar duce la probleme în interiorul formaţiunilor aflate la guvernare.

Pe de altă parte, şi în rândul USR-PLUS sunt nemulţumiri faţă de unii liberali, printre aceştia fiind ministrul Agriculturii. Adrian Oros e văzut responsabil de situaţia privind blocarea vânzărilor de terenuri, în condiţiile în care de la 1 februarie acestea vor putea fi înstrăinate foarte greu, din cauza procedurilor referitoare la dreptul de preemţiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite