„Subalternii” din UE bat obrazul României, Preşedinta UE, pentru nerespectarea statului de drept

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai ţine povestea că oficialii de la Bruxelles sunt dezinformaţi. Din declaraţiilor lor date în ultimele zile rezultă că ştiu cu exactitate tot ce se întâmplă în România. Şi îi arată cu degetul pe cei vinovaţi de starea de lucruri privind statul de drept. Aşa că mai uşor cu dezinformările, stimaţi  conducători români, că vă acoperiţi de ridicol.

Cele mai dure critici vin de la Gunther Krichbaum

Gunther Krichbaum este preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag. Într-un interviu pentru Deutsche Welle, oficialul german declara răspicat:  „În România, legislaţia se modifică pentru protecţia unor politicieni corupţi. Aceasta nu mai este o democraţie”. Nici că se putea o caracterizare mai clară a situaţiei legislaţiei de la noi.

Referitor la OUG pentru recursurile în anulare de la ICCJ, dl Krichbaum declară: „Într-o astfel de situaţie se poate ajunge la repetarea tuturor proceselor, fapt ce ar provoca un volum de muncă peste putinţa magistraţilor, iar multe cazuri s-ar prelungi până la termenul de prescriere. În opinia mea, acesta este şi scopul: mulţi făptaşi deja condamnaţi pentru fărădelegile comise ar urma să scape de pedepse. Dar o asemenea evoluţie nu corespunde normelor unui stat de drept şi cetăţenii României nu vor avea înţelegere pentru aşa ceva.”

Apropos de „dezinformările” care ar curge către Bruxelles, dl Kirchbaum spune: „E ca atunci când eşti un şofer-fantomă pe autostradă, când conduci pe contrasens, ţi se atrage atenţia că eşti pe banda greşită iar răspunsul tău e „Nu, nu, nu eu sunt pe banda greşită, ci sutele de maşini care îmi vin din faţă!”. Referitor la procesele cu completuri de 5 judecători: „nu este o defecţiune juridică, de fond, ci una de formă, care nu afectează material rezoluţiile finale din respectivele procese. Până la urmă, nici unuia dintre membrii unui complet de judecată nu i se poate pune la îndoială calificarea de magistrat. Este tot un judecător, nu a fost adus un administrator de bloc. Şi e bine să ţinem cont de acest detaliu. Înclin să cred că unora dintre cei aflaţi la guvernare la Bucureşti le place să lase impresia că nu înţeleg asta. Şi, în orice caz, chiar ei practică o dublă măsură, când vine vorba despre exigenţă.”

O altă declaraţie a dlui Kirchbaum: „Ştiu, de exemplu, că ministrul dumneavoastră de Interne compară protestele din 10 august anul trecut cu cele ale vestelor galbene din Franţa. Complet greşit! Complet strâmb! Franţa este o ţară în care statul de drept funcţionează, în care independenţa justiţiei este respectată. În România nu e cazul”. Ministrul de Interne a încercat să-mi spună că la acea acţiune au participat exclusiv jandarmi normali. Mi-am permis să îi spun că ştim exact ce dispozitive au fost dislocate, de unde au fost aduse, că nu erau doar din Bucureşti. Şi-mi doresc - pentru cei care nu au făcut altceva decât să-şi exercite dreptul civil de a demonstra pentru opiniilor lor - ca toate aceste abuzuri să fie rapid clarificate iar responsabilii să fie pedepsiţi. Şi nu doar prin găsirea unor acari Păun, ci şi prin identificarea şi pedepsirera făptaşilor din spatele făptaşilor.”

Frans Timmermans atrage atenţia premierului Dăncilă să nu dea OUG privind recursurile în anulare

Frans Timmermans încă aşteaptă răspuns la scrisoarea trimisă premierului Dăncilă în 26 ianuarie, pe tema recursului în anulare. Premierul nu şi-a găsit timp să-i răspundă, iar în întâlnirea de zilele trecute de la Bruxelles dl Timmermans i-a bătut obrazul premierului Dăncilă. Potrivit unor surse politice citate de G4Media, Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a obţinut asigurări din partea premierului Viorica Dăncilă că ordonanţa de anulare a condamnărilor decise de completurile de cinci judecători nu va adoptată fără ca Executivul european să îşi dea acordul. Dacă informaţia se va dovedi adevărată, nu văd cum premierul Dăncilă ar trece peste această cerinţă expresă a dlui Timmermans, fără riscul să i se închidă în nas mai toate uşile de la Bruxelles.

Donald Tusk, despre cine stabileşte vinovaţii în România

Declaraţiile lui Dragnea, Tăriceanu, Toader, conform cărora „mii de oameni au fost aruncaţi nevinovaţi în închisoare”, au şocat şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Într-o pstare pe Twitter, acesta spune: „Poate sunt eu de modă veche, dar încă cred că judecătorii, nu politicienii, sunt cei care trebuie să decidă cine este vinovat şi cine este nevinovat”.

Nimeni nu înţelege cu ce argumente califică conducătorii români „vinovat/nevinovat”. Au studiat dosarele, au cunoştinţele juridice necesare? Sau e doar propagandă menită să le salveze pielea de închisoare.  Argumentul cu achitarea unor inculpaţi nu funcţionează. În toată lumea există şi achitări, ce ar fi o justiţie fără achitări? Apoi, achitarea nu înseamnă, neapărat, că persoana e nevinovată. Poate însemna, de exemplu, prescrierea faptelor, intervenită în cursul proceselor. Sau multe alte cauze.

Şi OUG 114 a stârnit reacţii la Bruxelles

În draftul Raportului de ţară al Comisiei Europene, ce urmează să apară  în curând, se scrie: ”În decembrie 2018, fără evaluarea impactului sau consultarea părţilor interesate, guvernul a adoptat o ordonanţă care introduce o nouă taxă pentru bănci ("taxa pe lăcomie"). Taxa ar putea duce la restricţionarea activităţii de creditare, deoarece băncile ar putea să-şi reducă activele, să reducă şi mai mult intermedierea financiară şi să-şi reducă senzitivitatea la politica monetară, împiedicând astfel mecanismul acesteia de transmisie”. Raportul critică cu severitate şi cele 3 iniţiative legislative ale senatorului ALDE Daniel Zamfir.

UE o susţine pe Kovesi la şefia Parchetului European

Sunt multe declaraţiile care o susţin pe Kovesi pentru numirea ca şef al Parchetului European. Ministrul austriac al Justiţiei, Josef Moser, care se află la Bucureşti în aceste zile unde participă la Reuniunea informală a JAI, a anunţat că o susţine pe Laura Codruta Kovesi la sefia Parchetului Uniunii Europene. "Îi susţin candidatura tocmai pentru că procesul de selecţie a fost unul riguros. Vreau să accentuez faptul că au avut loc 3 runde de consultări, iar în urma acestor proceduri s-a făcut o listă scurtă în care doamna Kovesi se regăseşte şi ocupă primul loc. Nu am nici o îndoială că dumneaei merită acest loc.”

Gunther Kirckbaum: „Competenţele doamnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcţie şi eu mi-aş putea imagina, de exemplu, că Germania şi Franţa ar putea ajunge la un compromis şi la a găsi o soluţie de comun acord în favoarea candidatului român”. 

Concluzie

Acestea sunt doar o parte din declaraţiile date de inalti oficiali europeni despre situaţia de la noi din ţară. Cu ocazia Rezoluţiei din PE, a Raportului MCV, a Raportului Comisiei de la Veneţia,  ne-am lămurit că partenerii noştri din UE nu numai că nu sunt dezinformaţi, dar cunosc la virgulă ce se întâmplă în România. Aşa că mai uşor cu dezinformările trimise la Bruxelles de către „duşmanii” poporului român. Se constată încă odată importanţa apartenenţei României la UE. Când avem ghinionul unor conducători care-şi urmăresc propriul interes, să se îmbogăţească ilegal şi să scape de puşcărie, tratatele de aderare şi „jandarmii” care la păzesc ne pot scoate din impas.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite