Strategia PNL de a adopta votul prin corespondenţă. Alina Gorghiu: Cerem PSD termen-limită de publicare a legii în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, copreşedinţii PNL
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, copreşedinţii PNL

Liberalii s-au reunit sâmbătă la Gura Humorului în şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN) pentru a discuta despre priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare care stă să înceapă. Proiectul votului prin corespondenţă este cea mai importantă lege pregătită de PNL, dar care nu poate fi adoptată fără votul PSD. De aceea, liberalii au doptat o rezoluţie prin care le solicită social-democraţilor să sprijine votul la distanţă.

Liberalii s-au strâns în acest final de săptămână în Bucovina, la Gura Humorului, pentru a pregăti sesiunea parlamentară care va începe săptămâna viitoare. Au fost convocaţi şi liderii grupurilor parlamentare, pentru o omogeniza şi mai mult activitatea noului PNL. Cel mai important proiect de lege pregătit de liberali pentru sesiunea de toamnă este votul prin corespondenţă. "Nu este doar o simplă iniţiativă, este un proiect care ţine de sănătatea democraţiei din România. Este o datorie pe care o are întreaga clasă politică faţă de românii din străinătate", a prezentat Alina Gorghiu noua lege. În acest sens, PNL are deja pregătit un proiect de lege iniţiat de Mihai Voicu, specialistul partidului în chestiuni de legislaţie electorală. Numai că PNL nu poate impune acest proiect fără sprijinul PSD, partidul majoritar în Parlament. Iar Liviu Dragnea nici nu vrea să audă de propunerea PNL, pentru că ar însemna că recunoaşte o victorie a Opoziţiei chiar în prag de alegeri. Astfel, Dragnea l-a mandatat pe Valeriu Zgonea să vină cu "un set de principii" privind votul prin corespondenţă, care să contrabalanseze iniţiativa liberalilor.

Totodată, Dragnea încearcă să arate că noua conducere a PSD se disociază total de mandatul lui Victor Ponta, care s-a opus în mod repetat unei legi privind votul la distanţă, lucru remarcat şi de liderul PNL Alina Gorghiu. „Am văzut nuanţa de discurs la noul lider al PSD, o nuanţă importantă faţă de discursul lui Ponta care îi pedepsea pe cei din Diaspora de fiecare dată când îşi aducea aminte de ei, dar aş vrea astăzi pentru că mi-e teamă să nu fie doar aşa o încercare de a ameţi Opoziţia acest discurs al PSD. Victor Ponta şi PSD s-au opus permanent, în Parlament, adoptării cu celeritate a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă,  blocând dezbaterile”, a spus Alina Gorghiu, la începutul şedinţei de sâmbătă. 

În plus, liberalii au adoptat o rezoluţie prin care solicită PSD să nu mai pună piedici votului la distanţă, dorit atât de mult de românii din dispora. „Cerem PSD termen limită de publicare a legii votului privitoare la votul prin corespondenţă în Monitorul Oficial, consecinţa nepublicării acestea în timp util fiind aceea că la parlamentarele de anul viitor cei din Diaspora nu vor putea să-şi exercite dreptul de vot aşa cum ne dorim cu toţii”, a insistat Alina Gorghiu. "PNL consideră că legea votului prin corespondenţă reprezintă atât o datorie a întregii clase politice faţă de milioanele de compatrioţi care locuiesc şi lucrează în străinătate, cât şi un drept de care aceşti români sunt în continuare privaţi", se arată în rezoluţia adoptată sâmbătă de liberali.

Conducerea PNL îi va propune lui Liviu Dragnea data de 1 noiembrie pentru adoptarea proiectului. Cum alegerile parlamentare sunt programate la sfârşitul anului viitor, luna noimebrie este data limită pentru adoptarea legii votului prin corespondenţă, pentru că o lege electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înainte de scrutin. "Actul normativ trebuie să fie adoptat de Parlament până la 1 noiembrie, astfel încât România să-l poată aplica cu succes la alegerile parlamentare din 2016. Avem obligaţia să ne încadrăm în acest calendar", arată şi rezoluţia liberalilor.

PNL vrea să taie lefurile demnitarilor

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu,  le-a propus colegilor să respingă în Parlament ordonanţa de urgenţă prin care au fost mărite salariile a 48 de demnitari, printre care preşedintele, premierul, miniştrii şi şefii serviciilor secrete. “Astăzi vreau să vă propun să dăm un vot formal împotriva adoptării acestei Ordonanţe, pentru a putea discuta toată salarizarea în mod unitar, corelat cu restul salariilor la momentul în care vom discuta despre salarizarea în domeniul bugetar”, a spus Alina Gorghiu. Pe acest subiect, liberalii sunt pe aceeaşi linie cu PSD, care, prin vocea lui Liviu Dragnea, a anunţat că se gândeşte să respingă ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern în luna iunie, când Gabriel Oprea îi ţinea locul lui Victor Ponta. La fel ca PNL, social-democraţii au propus majorarea salariilor pentru demnitari prin noua lege a salarizării, nu prin ordonanţă de urgenţă. Numai că legea salarizării nu are nicio formă în acest moment, fiind doar un proiect cu care se laudă Rovana Plumb, ministrul Muncii. Ordonanţa care le-a triplat salariile celor 48 de demnitari a intrat în vigoare la 1 august. Dacă Parlamentul va repsinge ordonanţa Guvernului, demnitarii se vor întoarce la lefurile anterioare, ceea ce înseamnă că au primit salarii mai mari doar o singură lună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite