Sterilizarea femeilor rome, episodul 2 dintr-un serial macabru

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sterilizarea femeilor rome, între rasism şi prostie. Cât de reprezentativ este Rareş Buglea, pentru generaţia de tinerii politicieni din România?

Despre fostul preşedinte al TNL Alba şi (încă) consilierul local PNL Rareş Buglea s-a vorbit mult astăzi şi se va vorbi şi-n zilele următoare. Va deveni un caz amintit în conferinţe şi studii de specialitate. Ce a spus el prin mesajul de pe Facebook şi în această conferinţă de presă intră în acelaşi timp în istoria rasismului românesc şi în tratatele de istorie a prostiei.

Am câteva lucruri de spus pe marginea acestui subiect, ca fost ong-ist; ca tânăr membru al unui partid care n-a fost ferit nici el, de-a lungul timpului, de manifestări similare;  ca activist de drepturile omului, ipostază pe care sper s-o duc cu mine până la sfârşitul zilelor.

În primul rând, trebuie apreciată reacţia promptă şi fermă a TNL. Preşedintele acestei organizaţii, Florin Alexe, a dovedit astfel că este un politician cu respect pentru principiile democraţiei şi ale liberalismului şi care înţelege problemele de drepturile omului şi ale minorităţilor. A dovedit opiniei publice, nu mie, care ştiam asta de câţiva ani. Chapeau!

Într-al doilea rând, cred că Buglea putea la fel de bine să fie PDL-ist, PSD-ist, PC-ist ş.a.m.d. Am arătat-o în 2008, tinerii din România au mari probleme de educaţie privind drepturile omului. Tinerii politicieni nu sunt, cei mai mulţi dintre ei, altfel! Revedeţi interviul: vrând să scape de eticheta de rasist, Buglea propune sterilizarea în masă a femeilor. Nu ştiu cum se numeşte boala asta, nu e misoginism, e mult mai grav! Dacă nu vom avea mai multă educaţie civică şi politică în partide, astfel de declaraţii se vor înmulţi.

În al treilea rând, există în politica românească o sensibilitate redusă pentru drepturile minorităţilor în general şi a romilor în special. Indiferent pe moment, eforturile bugetare, măsurile administrative şi rezultatele au fost infime. Această situaţie se fundamentează pe doua motive: minoritarii evită să-şi asume astfel de teme în partidele mari şi preferă să facă politică în organizaţiile minorităţilor iar pe de altă parte, majoritatea politicienilor nu sunt cu nimic diferiţi de societatea rasistă care-i alege.

Într-al patrulea rând, e nevoie să vorbim şi despre o posibilă soluţie. TSD  este prima organizaţie de tineret a unui partid politic din România care a avut iniţiativa înfiinţării unei structuri dedicate pentru minorităţi. Modelul nu e nou, îl puteţi găsi şi la Laburiştii britanici. De ce e important pe termen lung? Pentru că ajută tinerii minoritari să se manifeste politic, pentru că are un rol de educaţie civică şi politică, pentru că întreţine o preocupare constantă pentru subiecte ca interculturalitatea şi drepturile omului. Ne trebuie, cred eu, astfel de structuri în toate partidele româneşti.

În cele din urmă, sper ca tânărul Buglea să nu fie doar audiat de CNCD ci şi anchetat de Parchet şi săltat de mascaţi. Un om care propune sterilizări în masă pe criterii etnice este un pericol public! Extremismul de dreapta nu e doar penal ci pune în pericol securitatea naţională a Romaniei, mai ales că situaţia similară de la Timişoara ne dovedeşte că nu avem de-a face cu un caz izolat ci cu un fenomen.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite