Stelian Ion acuză acţiuni de intimidare a magistraţilor: Au dreptul să-şi exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci şi public
0Ministrul Justiţiei acuză Inspecţia Judiciară de hărţuire în cazul a cinci judecători cercetaţi disciplinar pentru că ar avut discuţii cu tentă politică pe un grup de Facebook. Magistraţii “au dreptul să-şi exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci şi public”, spune Stelian Ion.
“Este revoltător că Inspecţia judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp şi energie pentru a hărţui cinci judecători pentru că şi-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraţilor. Direcţia pe care a luat-o Inspecţia Judiciară sub conducerea dlui Netejoru este periculoasă şi atinge drepturi pe care judecătorii şi procurorii le au ca orice altă persoană din România”, susţine Stelian Ion.
Ministrul consideră că magistraţii “au dreptul să critice public decizii administrative, legislative şi politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independenţa”, menţionând că “orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiţie şi nu trebuie blamată sau sancţionată”.
“Inspecţia Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziţionează în acest moment împotriva interesului general al sistemului judiciar şi al interesului public, acţionând ca un grup de cenzură şi împotriva libertăţii de exprimare, propunând sancţiuni pentru „delict de opinie”.
Asistăm la o veritabilă acţiune de intimidare a judecătorilor şi procurorilor de către cei care, constituţional, ar trebui să îi apere şi să le garanteze independenţa”, acuză Stelian Ion.
Ministrul menţionează că libertatea de exprimare a magistraţilor este un obiectiv important inclus în pachetul de legi ale justiţiei.
Recent, G4Media a scris că Inspecţia Judiciară a cerut sancţionarea disciplinară a judecătorilor Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurenţiu Grecu şi Anca Codreanu, după ce mai multe discuţii de pe un grup de Facebook destinat magistraţilor au fost făcute publice.
Potrivit informaţiilor apărute în mass-media, unele discuţii aveau tentă politică.