Siegfried Mureşan: România a pierdut 1,64 miliarde de euro fonduri europene. Datele Comisiei Europene arată că e cea mai prost guvernată ţară din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan a publicat, miercuri, un comunicat prin care a anunţat că România a pierdut, oficial, 1.64 miliarde de euro din cauza proastei absorbţii a fondurilor europene, adică mai mult de o treime. Potrivit documentului, perioada până la care România mai putea atrage bani europeni s-a încheiat pe 31 decembrie 2015, iar datele Comisiei Europene indică faptul că România este cea mai prost guvernată ţară din UE.

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan a anunţat miercuri că România a pierdut oficial 1.64 miliarde de euro bani europeni, din cauza unei proaste absorbţii a fondurilor europene şi că datele publicate de Comisia Europeană arată că „România a câştigat detaşat titlul de ţara europeană cea mai prost guvernată”.

„Datele publicate de Comisia Europeană legate de fondurile dezangajate în precedentul exerciţiu bugetar arată că România a câştigat detaşat titlul de ţara europeană cea mai prost guvernată. Vina o poartă, într-o mai mică sau mai mare măsură, toate guvernele care au fost la putere în cei 9 ani în care puteam cheltui banii, adică 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2015, începând cu Guvernul Tăriceanu care ştia încă din 2006 că trebuie să pregătească lansarea autorităţilor şi sistemelor de management, precum şi a programelor operaţionale aferente absorbţiei fondurilor europene, dar a întârziat nepermis de mult demararea lor. Deşi majoritatea programelor operaţionale au fost aprobate în anul 2007, sistemele de management aferente acestora nu au fost certificate decât în 2009, făcând astfel imposibilă transmiterea de cereri de rambursare către Comisia Europeană. Acest lucru a rezultat într-o rată efectivă de 0% a absorbţiei fondurilor structurale pentru anii 2007 şi 2008, când Călin Popescu-Tăriceanu a fost prim-ministru. Cei doi ani irosiţi au contribuit semnificativ la pierderea celor 1,64 de miliarde de euro. Cu aceşti bani, România putea construi peste 160 de kilometri de autostradă sau putea reabilita 150 de kilometri de cale ferată, cunoscut fiind că România este astăzi ţara unde trenurile circulă cu aceeaşi viteză ca în secolul 19; puteam, cu aceeaşi bani, să construim 10 spitale regionale sau să reabilităm 4.000 de blocuri”, a spus eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Mureşan a mai explicat că modul în care sunt gestionate fondurile europene aferente perioadei 2014-2020 este marcat de „aceleaşi greşeli” care au dus la pierderea banilor în precedentul exerciţiu bugetar.  Una dintre cela mai mari probleme ar fi, potrivit eurodeputatului, neîndeplinirea „condiţionalităţilor ex-ante”, în lipsa cărora „Comisia Europeană poate suspenda temporar programele operaţionale de finanţare”

„Din păcate, vedem astăzi că aceleaşi greşeli care au dus la pierderea fondurilor europene în precedentul exerciţiu bugetar sunt repetate şi în gestionarea fondurilor europene aferente Cadrului Financiar Multianual 2014 - 2020. Astfel, Guvernul României a finalizat acreditarea autorităţilor de management de abia în a doua parte a anului trecut, adică după 3 ani şi jumătate de la demararea actualului cadru financiar. Fără aceste autorităţi de management nu se pot face atrage fondurile europene. În plus, nu sunt nici în prezent îndeplinite în totalitate condiţionalităţile ex-ante prevăzute în Acordul de parteneriat 2014 - 2020, dintre România şi Comisia Europeană. Condiţionalităţile ex-ante reprezintă măsuri de pregătire a legislaţiei şi a instituţiilor pentru o bună utilizare a fondurilor europene. În cazul în care nu îndeplinim aceste condiţionalităţi, Comisia Europeană poate suspenda temporar programele operaţionale de finanţare aferente condiţionalităţilor neîndeplinite. Aşadar, riscăm să pierdem din nou miliarde de euro din fondurile europene alocate României dacă autorităţile nu dau dovadă de mai mult interes şi nu fac mai mult pentru a absorbi aceşti bani. În plus, este foarte important ca, până în anul 2020, să dovedim că putem gestiona absorbţia fondurilor europene. Numai în felul acesta putem convinge statele membre net contributoare la bugetul UE că România merită acelaşi nivel ridicat al fondurilor europene şi după 2020”, a conchis deputatul european Siegfried Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite