Siegfried Mureşan, despre noul comisar european din partea României: Oamenii propuşi de Viorica Dăncilă au mari şanse să fie respinşi la votul Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan. FOTO Arhivă Adevărul
Siegfried Mureşan. FOTO Arhivă Adevărul

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a afirmat, miercuri, că propunerile pentru funcţia de comisar european, respectiv Dan Nica şi Rovana Plumb, sunt slabe, riscând reputaţia ţării. Liberalul îi cere premierului retragerea candidaturilor şi formularea unor propuneri „serioase”.

„Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a făcut două nominalizări proaste pentru funcţia de comisar european din partea României, care provin din două grupări diferite ale PSD. Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD, a făcut aceste nominalizări doar pentru a-şi asigura sprijinul acestor grupări din cadrul partidului. Cu astfel de candidaţi, prim-ministrul Viorica Dăncilă riscă reputaţia internaţională a României. Candidaţii la funcţiile de comisari europeni vor fi audiaţi în Parlamentul European, aceste audieri sunt publice, iar candidaturile slabe, precum cele propuse de Viorica Dăncilă, au mari şanse să fie respinse la votul Parlamentului, ceea ce ar reprezenta o pată neagră pentru imaginea României în Europa. În plus, cu aceste nominalizări, şansele ca România să obţină un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene sunt nule”, a transmis Siegfried Mureşan, într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul PNL a adăugat că Rovana Plumb, una dintre propunerile premierului pentru funcţia de comisar european, este principala vinovată pentru slaba absorbţie a fondurilor UE aferente perioadei 2014-2020, iar cealaltă propunere, Dan Nica, a minţit în Parlamentul European.

„Rovana Plumb, până recent ministru al Fondurilor Europene, este unul dintre principalii vinovaţi pentru slaba absorbţie a fondurilor UE aferente perioadei 2014 - 2020. România a absorbit doar 24% din fonduri europene structurale şi de investiţii alocate ţării noastre, deşi au trecut 5 ani şi jumătate din exerciţiul financiar actual de 7 ani. Ca fost ministru al Mediului, Rovana Plumb poartă răspunderea pentru faptul că România a pierdut 440 de milioane de euro fonduri europene alocate pentru mediu în perioada 2007 - 2013. Dan Nica este europarlamentarul român care a minţit anul trecut

în plenul Parlamentului European spunând că 98% din persoanele trimise în judecată pentru corupţie în România au fost achitate. În realitate, doar 10% din dosarele de corupţie s-au încheiat cu achitarea persoanelor anchetate, procentul de achitări din România fiind chiar sub media europeană. În plus, ambele persoane nominalizate sunt cunoscute ca slujbaşi ai fostului preşedinte PSD, infractorul condamnat Liviu Dragnea. Toate aceste lucruri sunt ştiute de liderii europeni, inclusiv de noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a mai transmis Mureşan.

El a precizat că România are tot dreptul să ceară funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

„Cu nominalizări serioase, România ar avea ocazia unică de a obţine un portofoliu important de comisar european, inclusiv o funcţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene. Motivul este că statele din Europa de Est nu au obţinut nicio poziţie importantă în noua conducere a Uniunii Europene, iar noul preşedinte al Comisiei se vede nevoit să contrabalanseze acest dezavantaj în interiorul Comisiei Europene. În plus, începând cu extinderea Uniunii Europene către Europa de Est, la 1 mai 2004, ţările din regiune au deţinut în permanenţă funcţii de vicepreşedinţi în cadrul Comisiei Europene. Estonia a avut de trei ori funcţia de vicepreşedinte, Slovacia, de două ori, iar Bulgaria şi Letonia, câte o dată. România nu a deţinut încă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene, de aceea Guvernul României are tot dreptul să ceară această funcţie pentru ţara noastră”, susţine liberalul.

Siegfried Mureşan îi solicită premierului retragerea candidaturilor lui Dan Nica şi Rovana Plumb şi formularea unor propuneri seriose pentru funcţia de comisar european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite