Barroso către Ponta: „Pierdeţi bani care ar putea avea un impact pozitiv pentru cetăţeni!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta s-a întâlnit cu Barroso la Bruxelles, pe 17 septembrie Foto Mediafax/AFP
Ponta s-a întâlnit cu Barroso la Bruxelles, pe 17 septembrie Foto Mediafax/AFP

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a îndemnat România să-şi intensifice capacităţile administrative şi reformele procedurilor de achiziţii publice pentru a evita pierderea fondurilor europene.

Avertizarea a fost făcută într-o întâlnire dintre Barroso şi premierul Victor Ponta de la Bruxelles, în cadrul căreia s-a discutat şi despre criza politică din România, care a determinat Comisia să-şi extindă programul de monitorizare a  ţării.

Întâlnirea a avut loc la iniţiativa lui Ponta, ca urmare a întrevederii pe care preşedintele român i-a solicitat-o lui Barroso şi preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rumpuy. Băsescu s-a întâlnit cu cei doi lideri UE vineri, pe 14 septembrie, în ceea ce un diplomat a descris ca o oportunitate de a relua relaţiile cu aceştia, după ce a revenit la preşedinţia ţării, scrie European Voice.

Neînţelegerile dintre Băsescu şi Ponta au determinat o intervenţie fără precedent a lui Barroso, care a obligat guvernul român să-şi asume 11 angajamente concrete pentru a asigura UE de respectarea statului de drept.

După discuţiile cu Ponta, Barroso a emis un comunicat în care a făcut apel la elita politică din România să „îşi concentreze atenţia asupra necesităţilor urgente de a reface stabilitatea instituţională şi politică“ înaintea alegerilor parlamentare programate pentru luna noiembrie.

El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de nominalizările cheie pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA, fiind important ca acestea să se deruleze într-un mod corect şi transparent.

„Atât înainte, cât şi după alegeri, Guvernul ar trebui să evite să instaleze miniştri împotriva cărora există decizii clare privind integritatea“, a avertizat Barroso.  

Trecând în revistă recentele evoluţii economice din UE, oficialul a sfătuit Guvernul României să continue reformele economice, mai ales cele care vizează restructurarea companiilor de stat şi reforma din Sănătate.

Deşi a constatat că în ultimul an România a făcut eforturi maripentru absorbţia de fonduri europene, CE susţine că abilitatea ţării de a cheltui fondurile eficient este de doar 7,4%, cifră descrisă de Barroso ca fiind „dureros de mică“. Barroso a solicitat guvernului să ia măsurile imediate, necesare pentru a îmbunatăţi capacitatea administrativă şi achiziţiile publice.

În acest context, preşedintele CE a identificat normele privind achiziţiile publice ca fiind o problemă în plus faţă de capacitatea administrativă a ţării.

Capacitatea de absorbţie rămâne extrem de scăzută, iar România riscă să piardă sume însemnate de bani , care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetăţenii şi afacerile din România“, se mai arată în comunicatul citat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite