Senatul, periculos de aproape de Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatul votului secret a arătat că senatorul Voicu a avut ciudat de mulţi susţinători
Rezultatul votului secret a arătat că senatorul Voicu a avut ciudat de mulţi susţinători

La nivel declarativ, PDL, PNL şi UDMR au susţinut că vor vota în favoarea arestării lui Cătălin Voicu, dar realitatea a fost alta. Calculele arată că printre cei 40 de aleşi care au votat în favoarea acuzatului se numără reprezentanţi ai PDL, PNL şi UDMR. În sală erau prezenţi doar 32 deparlamentari PSD.

Viceliderul senatorilor PSD, Viorel Arcaş, a explicat că, din totalul de 43 de social-democraţi, în plen s-au aflat doar 32. "Este clar că în spatele celor 40 de voturi înregistrate în plenul Senatului împotriva cererii DNA, sunt colegi de la toate celelalte formaţiuni politice. Noi nu am avut forţa necesară să creionăm un astfel de rezultat", a susţinut Arcaş.

"În plus, nu toţi senatorii PSD au votat pentru Voicu, conducerea partidului stabilind ca voturile să fie dictate de conştiinţa fiecăruia", a mai spus viceliderul. Din categoria social-democraţilor care s-au exprimat public pentru permiterea continuării acţiunilor Justiţiei, face parte şi Dan Şova, vicepreşedintele Comisiei Juridice. Acesta a votat pentru avizarea arestării şi în cadrul discuţiilor din comisie. Potrivit unor surse parlamentare, majoritatea absenţilor de la PSD s-au sustras intenţionat de la lucrări "să evite interpretările", acesta fiind şi cazul lui Ion Vasile. Alt social-democrat, Alexandru Mazăre, a absentat din cauză că numele său apare în dosar.

Citiţi şi:

Reacţia lui Geoană: "Blaga minte sau este dezinformat"

Costel Căşuneanu a recunoscut: "Da, sigur, am colaborat cu DNA!"

Avizul pentru arestarea lui Voicu a fost trimis la DNA


Radu Mazăre: Din stenograme lipsesc fragmente referitoare la dosarul "Flota"

Pe de altă parte, senatorul PSD Daniel Savu a preferat să nu voteze, deşi a fost prezent la şedinţa de plen de miercuri. "Nu am vrut să particip la această mascaradă politică, pusă la cale de preşedintele Traian Băsescu. Din cauza perfidiei şefului statului, am ajuns să discutăm noi în Senat un astfel de caz, care ar fi trebuit să fie tranşat în Justiţie. Două cuvinte n-am schimbat cu Voicu de când sunt senator şi dezaprob total limbajul lui. Dar nici cu telenovela asta mediatică nu sunt de acord!", şi-a motivat Savu abţinerea de la vot.

Colegii de la PDL, „sensibilizaţi" de Voicu

Vehemenţă la nivel declarativ împotriva cazului Voicu au arătat şi democrat-liberalii. Înainte de vot însă, senatorul PDL Iulian Urban a pledat de la tribuna Senatului împotriva "linşajului mediatic" la care a fost supus pe nedrept Voicu.

"Intervenţia lui Urban a fost împotriva principiilor, nu unul pro-Voicu. De la PDL nu au fost dezertori, sunt convins", a susţinut senatorul Cristian Rădulescu. Traian Igaş, liderul senatorilor PDL, nu este însă convins de consecvenţa colegilor săi "Cred că sunt unii pe care cazul Voicu chiar i-a impresionat", a recunoscut Igaş. Din totalul de 52 de reprezentanţi ai PDL, doar opt au absentat miercuri. Potrivit unor surse parlamentare, aproximativ zece din cei prezenţi ar fi votat pro-Voicu.

Disciplină de partid

La rândul lor, liberalii şi reprezentanţii UDMR susţin la unison că au votat în favoarea arestării preventive. Din cei 23 de senatori PNL, trei au lipsit în ziua votului, în timp ce de la UDMR au absentat doi, din nouă. "Votul cu bile e necontrolabil, prefer să nu-l comentez", a arătat Puiu Haşotti.

"Noi nu ne împotrivim Justiţiei. Nu putem pune o barieră, în condiţiile în care noi suntem cei care fac legile. Toţi senatorii UDMR au votat în favoarea solicitării", a susţinut liderul reprezentanţilor UDMR din Senat, Fekete Andras Levente.

Teoria lui Blaga

Ministrul de Interne Vasile Blaga a susţinut într-un interviu acordat unui cotidian central că, în 2008, preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, l-a propus pe Voicu secretar de stat în MAI. Potrivit lui Blaga, SRI a prezentat însă date care îl făceau "incompatibil" cu funcţia. "O dezinformare şi o minciună", a replicat Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite