Deputaţii jurişti: Sebastian Ghiţă poate fi reţinut, nu şi arestat. „ Se doreşte ca eu să fac denunţuri împotriva lui Ponta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Deputaţii jurişti au avizat favorabil solicitarea DNA de reţinere a parlamentarului Sebatsian Ghiţă, nu şi solicitarea de arestare. Miercuri, plenul Camerei Deputaţilor se va reuni pentru a decide dacă îi ridică sau nu imunitatea lui Sebastian Ghiţă.

UPDATE Potrivit unor surse din Comisia Juridică, Sebastian Ghiţă a adus, al audieri, un filmuleţ  Răzvan Alexe, unul dintre denunţătorii săi. Imaginile îl arătau pe Răzvan Alexe într-un club. 

UPDATE Solicitarea pentru arestarea lui Ghiţă a fost repsinsă, nefiind întrunit numărul necesare de voturi. Zece deputaţi au votat „pentru“, şase „împotrivă“ şi cinci abţineri. Era nevoie de 11 voturi „pentru“ ca raportul să fie favorabil. 

UPDATE Deputaţii jurişti au avizat favorabil solicitarea de reţinere a lui Sebastian Ghiţă: 11 voturi au fost „pentru“, cinci „împotrivă“ şi cinci abţineri.

UPDATE Sebastian Ghiţă, la ieşirea de la Comisia juridică „Nu, niciodată nu am fost apropiat de Răzvan Alexe (cel care l-a denunţat pe Ghiţă - n.r.). Nu am avut relaţii cu acel personaj. Îmi pare rău că instituţiile statului cred cuvântul acestui om. Victor Ponta nu dorea să afle nicio informaţie dintr-un dosar aflat în instanţă. Susuţin doar că întâlnirea despre care poliţiştii menţionează nu a avut ca scop propuneri, funcţii.  Am mai fost acuzat de şantaj pentru că la Realitatea TV s-ar fi difuzat reportaje agresive la adresa unei firme de construcţii. Am adus probe în care am demonstrat că nu s-a întâmplat să fie vreun reportaj agresiv. 

Le-am spus colegilor mei că e o practică a procurorilor. Atunci când documentele ajung la Comisia juridică, la jurnalişti ajung informaţii pe surse.  Toţi şi-au dat seama că asta fac procurorii. Scot informaţii din dosar şi le dau jurnaliştilor. Le dau rudelor. Faptul că procurorul îşi permite să dea informaţia, apoi nu mai poate pretinde că ceilalţi au auzit-o. Nu are voie să spună nici şefului, nici adjunctului, nici poliţistului, nici celui de la SRI“, a spus Ghiţă la ieşirea de la Comisia juridică. 

„Am ajuns în această situaţie de un an, dupa pierderea alegerilor prezidenţiale de către partidul în care m-am înscris. Până atunci am muncit, am dezvoltat companii, am avut parteneri din străinatate şi am fost un om respectat. De un an de zile, pe căi directe sau indirecte, se doreşte ca eu să dau, să ofer, să fac denunţuri contra lui Victor Ponta“, a mai spus Ghiţă

UPDATE Sebastian Ghiţă este audiat în Comsia Juridică. Ghiţă a ajuns la Parlament cu un teanc de dosare.

Deputaţii jurişti vor întocmi, astăzi, un raport prvind cererea DNA de reţinere şi arestare a lui Sebastian Ghiţă, însă avizul este unul consultativ. Miercuri, Camera Deputaţilor va vota solicitarea procurorilor DNA a deputatului Sebastian Ghiţă, unul dintre cei mai influenţi parlamentari PSD în perioada de glorie a lui Victor Ponta.

„Sincer, va fi un vot foarte greu. Chiar dacă lumea se aşteaptă ca Dragnea să-l înfunde pe Ghiţă, există mulţi colegi care au păstrat o relaţie bună cu Victor Ponta şi care se gândesc că, dacă îl dau pe Ghiţă pe mâna procurorilor, se va ajunge şi la Ponta. Deja presa a scris despre asta. Dacă veniţi iar să filmaţi, va ieşi circ“, spun, mai în glumă, mai în serios, surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. Tocmai pentru a nu mai ieşi circ, nici la votul pentru Ghiţă, nici la orice alt vot pentru ridicarea imunităţii ce va veni, „Adevărul“ susţine o soluţie simplă, transparentă şi constituţională: votul la vedere.

Procurorii anticorupţie i-au făcut un portret detaliat de infractor lui Sebastian Ghiţă, pentru a-i sensibiliza pe colegii acestuia de la Camera Deputaţilor, să voteze pentru  încuviinţarea arestării preventive a magnatului. „Deputatul Sebastian Ghiţă, folosindu-se de încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate şi cinste a unei înalte demnităţi publice cum este cea de parlamentar – ales al cetăţenilor români, a săvârşit mai multe infracţiuni, dovedindu-şi astfel dispreţul făţiş faţă de legi, faţă de colectivitatea reprezentată în Parlament şi cetăţenii care l-au ales, faţă de instituţiile statului“, îşi încep procurorii DNA cererea prin care solicită ridicarea imunităţii parlamentare pentru Ghiţă.

Deputatul este descris de anchetatori ca fiind asemenea unui naş mafiot, care, deşi nu avea o funcţie în stat, controla toate instituţiile publice din judeţul Prahova.

Ghiţă îi cere lui Kovesi să-i retragă acuzaţiile DNA

În replică, Sebastian Ghiţă atacă procurorii pentru divulgarea unor informaţii din dosar. Ghţă le-a transmis o scrisoare deschisă procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorului care conduce filiala DNA din Ploieşti.

„Motivul pentru care va scriu aceste gânduri ţine de intenţia mea de a va rugă să va aplecaţi cu atenţie asupra cazului meu. Săptămâna trecută am fost martor la o întâmplare care mă face să cred că este momentul să va gândiţi la retragerea unor acuzaţii aduse mie. Mă refer la cele privind folosirea unor informaţii obţinute de mine din dosarul nr.465/P/2013. Dosarul meu a ajuns la Parlamentul României joi, 24.03.2016. Singurul deputat care a solicitat şi a obţinut acces la datele din dosar am fost eu. Dosarul s-a aflat tot timpul sigilat la biroul de documente secrete al Comisiei juridice. Sâmbătă seară, 26.03.2016, un jurnalist, Sorina Matei , a publicat documente din dosar.“, se arată în scrisoarea lui Ghiţă.

Dosarul trimis de DNA Camerei Deputaţilor are cinci volume, însumând aproximativ 1.300 de file, iar Sebastian Ghiţă este acuzat de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite