Scandalul liceului din Târgu Mureş. Dragnea: Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult? Reacţia Ungariei este exagerată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, spune că trebuie găsită o soluţie pentru elevii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, după ce activitatea instituţiei de învăţământ a fost suspendată. Ca urmare, Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). „Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult?“, a reacţionat Dragnea.

„Cred că şi Guvernul şi Ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece cu mai multă atenţie şi cum mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu Mureş şi asupra liceului respectiv. E vorba de câteva sute de copii care învaţă în acea instituţie. E vorba de imobile care au fost date în continuare, cred că pe o perioadă de 10 ani, de către Biserica Romano-Catolică, punând condiţia ca acolo să funcţioneze un astfel de liceu”, a spus Liviu Dragnea.

„Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă din România este benefică în acest caz pentru România şi pentru liniştea de care o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui să sufere copiii de acolo”, a continuat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea crede că Ministerul Educaţiei ar trebui să găsească o soluţie pentru elevii liceului romano-catolic din Târgu Mureş.

„Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să se creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi nu mă refer la reacţia Ungariei, este un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine. Faptul că nişte oameni au ieşit să protesteze pentru că copiii lor nu mai au unde să înveţe este un fapt foarte grav”, a spus Liviu Dragnea.

El a mai spus că reacţia Ungariei este „exagerată”, dar că situaţia de la Târgu Mureş nu se poate rezolva cu un răspuns la comunicatul autorităţilor de la Budapesta.

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş. Pe de altă parte, la Târgu Mureş comunitatea maghiară a organizat mitinguri de protest atât în faţa liceului, cât şi în faţa Instituţiei Prefectului Judeţului Mureş.

Ministerul de Externe de la Bugapesta a ameninţat că va bloca aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din cauza situaţiei create de suspendarea activităţii Liceului de Teologie Romano-Catolic de la Târgu Mureş.

Drept răspuns, MAE român a arătat într-un comunicat că atitudinea instituţiei omoloage de la Budapesta este „complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite