Scandalul „erata la referendum“: deputaţii jurişti nu au ajuns la nicio concluzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul eratei care l-a readus la Cotroceni pe fostul preşedinte Traian Băsescu, după referendumul din 2012, judecătorul CCR Ştefan Minea, ar putea fi revocat din funcţie. Propunerea a venit ieri, din partea liderului de grup al PSD, Marian Neacşu şi a fost discutată astăzi, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, dar forul nu a ajuns la nicio concluzie, drept urmare termenul lucrărilor s-a prelungit cu încă o săptămână.

UPDATE 15.00 Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici, a declarat după şedinţa BP că punctul de vedere al Comisiei juridice a fost insuficient, drept urmare termenul până la care deputaţii jurişti trebuie să vină cu o concluzie în cazul judecătorului CCR Ştefan Minea se va prelungi cu încă o săptămână, chiar dacă deputaţii şi senatorii intră în vacanţă începând de la 1 iulie.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit astăzi pentru a discuta propunerea de revocare a judecătorului CCR Ştefan Minea. La începutul lucrărilor, liberalii Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa au anunţat că refuză să participe la lucrări şi au părăsit sala. Vicepreşedintele Comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica, a continuat lucrările şi a arătat că forul va elabora un punct de vedere privitor la revocarea lui Minea. În punctul de vedere, Nica a arătat că va transmite Biroului Permanent o "constatare" privitoare la votul din 2010. Potrivit documentului, deputaţii jurişti vor susţine că alegerea lui Valer Dorneanu, în 2010, ca judecător CCR a respectat prevederile constituţionale, iar reluarea votului în acest caz a fost nejustificată.

Nica a susţinut că, potrivit legislaţiei, hotărârile Camerei se adoptă cu jumătate plus unu din parlamentarii prezenţi, arătând că în 2010 Valer Dorneanu a fost declarat câştigător.

"Printr-o soluţie nejustificată preşedintele de atunci (...) invocând faptul că trebuie jumătate plus unu din totalul deputaţilor a dispus invalidarea hotărârii şi reluarea votului. Verificând documentele — ca o paranteză, buletinele de vot nu s-au mai găsit — a rezultat următoarea situaţie: au fost prezenţi la vot 170 de deputaţi, 2 voturi au fost anulate, iar unul a fost împotrivă. Astfel, domnul Minea a obţinut 167 de voturi şi nu 168", a arătat deputatul PSD.

Liderul grupului PSD Marian Neacşu a solicitat, luni, Biroului Permanent adoptarea de către Cameră a unei hotărâri prin care judecătorul Ştefan Minea să fie „declarat neales“ la Curtea Constituţională, pe motiv că acum patru ani a fost ales ilegal şi să se treacă la alegerea unui nou judecător.Practic, adoptarea acestei hotărâri de către Cameră echivalează cu revocarea lui Minea.

Biroul Permanent a analizat această solicitare, dar şi faptul că „membrii Comisiei juridice nu au trimis o soluţie la precedenta sesizare a lui Neacşu, că au apărut unele neconcordanţe şi au retrimis sesizarea Comisiei juridice pentru reanalizare“,  a precizat deputatul Nicolae Mircovici, secretarul Biroului Permanent al Camerei. El a spus cã deputaţii jurişti au dat un punct de vedere, care nu prezintã o concluzie anume, ci doar „face filmul“ a ceea ce s-a petrecut în perioada respectivã.

„Comisia juridică are termen până mâine (astăzi - n.r.) la ora 12.00. Mâine, la ora 13.00 va fi convocat din nou Biroul Permanent al Camerei, pentru a lua act de ceea ce va verifica şi va propune Comisia juridicã“, a explicat Mircovici.

„Mâine, dupã ora 13,00 sã intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor proiectul de hotărâre şi, dacã va fi adoptat, să înceteze mandatul domnului judecãtor la CCR Minea şi să se procedeze la reluarea votului, pânã la completarea mandatului de nouã ani pe care îl are domnul judecător. (...) E firesc ca o corectură se se facã, indiferent când, pentru cã ea, dacã este în interesul adevãrului, trebuie fãcutã“, a argumentat secretarul BP al Camerei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite