Rovana Plumb sau Liviu Dragnea? Pe cine vrea partidul în locul lui Ponta la şefia PSD?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta o susţine pe Rovana Plumb, unul dinter puţinii în care mai are încredere FOTO Mediafax
Victor Ponta o susţine pe Rovana Plumb, unul dinter puţinii în care mai are încredere FOTO Mediafax

Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, are toate şansele să piardă şefia interimară a PSD în faţa Rovanei Plumb, susţinută de Victor Ponta. Cel puţin aşa reiese dintr-un sondaj realizat de „Adevărul“ în rândul social-democraţilor care sunt membri în Comitetul Executiv al PSD (CExN), for care va vota miercuri succesorul lui Ponta până la Congres.

Biroul Permanent Naţional al PSD a hotărât, cu unanimitate de voturi, să o propună pentru funcţia de preşedinte interimar al PSD pe Rovana Plumb, şefa Consiliului Naţional, funcţie echivalentă cu poziţia a doua în partid după demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte executiv.

Decizia nu este definitivă, ci mai trebuie validată de Comitetul Executiv al partidului (CExN), un for superior de conducere, care cuprinde, pe lângă vicepreşedinţii PSD, liderii din teritoriu, miniştrii, dar şi parlamentari din conducerea Parlamentului sau preşedinţi de Comisii parlamentare.

Numeric, CExN, care conţine 81 de membri, fără a-l include şi pe Victor Ponta, este aproximativ trei ori mai mare decât BPN, for din care fac parte doar 27 de membri. Pentru a câştiga şi în CExN, Rovana Plumb mai are nevoie de doar 17 voturi pentru a-şi asigura majoritatea şi pentru a deveni, în mod statutar,preşedintele interimar al social-democraţilor.

Deocamdataă, Rovana Plumb este singura care şi-a depus candidatura, în mod oficial, la şefia interimară a PSD. Liviu Dragnea a evitat să spună, cu subiect şi predicat, că se înscrie în cursa internă pentru că odată ce a făcut anunţul oficial, îi va fi dificil să se retragă dacă îşi va da seamă că Rovana Plumb este suţinută de mai mulţi colegi de către e„Eu sunt hotărât, dar anunţul îl fac când vreau eu“, a spus Liviu Dragnea,  întrebat dacă va candida la şefia interimară a PSD, după o întâlnire avută cu Victor Ponta la sediul partidului.

Deşi nu este exclus să mai apară până miecuri candidaturi-surpriză, precum cea a lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, „Adevărul“ i-a întrebat pe liderii din teritoriu, cei mai mulţi din punct de vedere numeric, pe cine ar alege să-i conducă dintre Liviu Dragnea şi Rovana Plumb.

Rezultatul îi este avantajos Rovanei Plumb. Cei mai mulţi au declarat că tind să meargă, mai degrabă, pe mâna Rovanei Plumb, ştiind că în spatele său se află Victor Ponta, decât pe cea a lui Liviu Dragnea, care a pierdut orice funcţie de conducere în partid în urma condamnării în dosarul „Referendumul“. Sunt şi filiale care sunt indecise.

Răspunsurile liderilor din teritoriu, după cum urmează:

Susţinători Rovana Plumb:


Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea şi preşedintele CJ Vrancea: Interimatul trebuie asigurat de preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi sunt convins că aceasta va fi şi soluţia, prin girul reprezentanţilor partidului.

Aurelia Cristea, preşedinte PSD Cluj-Napoca: „O susţin pe Rovan Plumb, pentru că a reuşit să conducă foarte bine un număr important de ani cea mai mare organizaţie de femei din ţară. Am făcut o echipă foarte bună”.

Preşedintele organizaţiei judeţene Sălaj a PSD, Tiberiu Marc: ”În acest moment, nu există două variante (candidaturi – n.a.). Până miercuri, s-ar putea să existe chiar mai multe, cum, la fel de bine, s-ar putea să fie doar un singur candidat. Dacă Liviu Dragnea nu ar fi în această situaţie, în care aşteaptă finalizarea demersurilor în instanţă, ar fi potrivit (pentru funcţia de preşedinte al PSD – n.r.). Dar în situaţia de acum, mi se pare că nu am rezolva problema, ci doar am complica-o şi mai tare. Cred că, la nivelul Comitetului Executiv, din ce simt eu, nu se va merge pe o situaţie care este posibil să fie contestată.

Presedintele PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, o va suţtine pe Rovana Plumb pentru funcţia de preşedinte interimar al PSD.  Dîrzu nu a putut fi contactat, dar alte persoane din conducerea organizaţiei au precizat că va fi votată Rovana Plumb. De altfel, Dîrzu şi PSD Alba au fost de la început susţinători ai echipei lui Victor Ponta.

Buzăul va fi reprezentat de Constantin Boşcodeală şi Marcel Ciolacu.

Deputatul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD Organizaţia Municipală Buzău: Rovana Plumb este deocamdată singura opţiune de vot. Voi vota cu Rovana Plumb chiar dacă este posibil ca până miercuri să mai apară şi alte nume, precum Dragnea sau chiar Oprişan.

Constantin Boşcodeală, preşedintele PSD Organizaţia Judeţeană Buzău: Ce pot să spun este că va fi o şedinţă tensionată. Până miercuri e posibil să apară şi alte nume.

Dan Cristodor, liderul organizaţiei Judeţene a PSD Călăraşi:  Rovana Plumb ar fi o variantă, atâta vreme cât a demonstrat că este capabilă, asigurând interimatul la conducerea partidului, în perioada în care Victor Ponta a fost în Turcia.

Marian Pavel, senator PSD de Ialomiţa: PSD Ialomita urmeaza să se întâlnească pentru a stabili cu cine va vota. Din punctul nostru de vedere, fiind vorba doar de un preşedinte interimar, ar fi fost oportună numirea unui singur candidat. Rovana Plumb a fost învestită să-şi depună candidatura datorită faptului că face parte din Biroul Permanent Naţional.

Susţinători Liviu Dragnea:

Marius Oprescu, preşedinte interimar PSD Olt:
Dacă mă întrebaţi părerea mea, eu aş înclina către dl. Liviu Dragnea. Motive ar fi mai multe în favoarea domniei sale, dar cel mai important dintre toate constă în faptul că Liviu Dragnea este extrem de bine contectat la partid şi la problemele din ţară ale partidului, ştie ce înseamnă teritoriu. Voturile nu se obţin la Bucureşti în Kiseleff, ci în ţară. Nu cred că un om care nu a ieşit din Bucureşti de nu ştiu cât timp cunoaşte mai bine realitatea din teren ca dl. Dragnea. Dar, repet, aceasta este părerea mea personală, despre care va fi votul organizaţiei de la Olt se va decide însă la începutul săptămânii viitoare.

Nehotărâţi:

Mulţi evită să se pronunţe asupra unuia sau a altuia pentru că înainte vrea să aibă o întâlnire cu membrii organizaţiilor lor locale.

Dragoş Benea, preşedintele PSD Bacău şi preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău: „Poziţia Organizaţiei PSD Bacău este să nu se facă congres. Pentru noi, preşedintele Victor Ponta este principalul vector de imagine al partidului, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi tocmai de aceea, un congres în care s-ar pune în discuţie asta ar afecta imaginea partidului. Părerile colegilor din PSD Bacău diferă asupra celor doi candidaţi. Atât Liviu Dragnea, cât şi Rovana Plumb au avut rezultate bune. Dragnea a avut o bună relaţie cu autorităţile locale, Rovana Plumb a fost un bun ministru al Muncii.  La noi încă nu s-a luat o decizie finală, deoarece nu s-a  oficializat,de la centru, cine vor fi candidaţii sau dacă nu vom avea cumva consens asupra unei singure persoane.

Liderii social democraţi din Bacău s-au întâlnit astăzi pentru a dezbate poziţia Organizaţiei Judeţene faţă de impunerea unui nou preşedinte interimar PSD. Până la această oră nu s-a luat o decizie, deoarece surse de la nivel central arată că nu s-a hotărât cine sunt candidaţii. Cel mai probabil, social democraţii ar putea ajunge la un consens asupra Rovanei Plumb.

Deputatul Laurenţiu Nistor, şeful filialei judeţene din Hunedoara : „Nu pot spune pe cine vom vota, pentru că nu am hotărât acest lucru. Mai avem nevoie de analize, iar înainte de a spune ce decizie vom lua, mă voi consulta şi cu ceilalţi membrii ceilalţi membrii din organizaţia judeţeană a PSD. Eu sunt pentru unitatea partidului.

Daniel Savu, preşedintele interimar al PSD Prahova: „Deocamdată aşteptăm depunerea candidaturilor, vom vedea cine se va încrie pentru această funcţie. Vom decide miercuri la faţa locului pe cine vom susţine. Din punctul meu de vedere, foarte mulţi oameni din interiorul PSD pot conduce partidul“. Însă organizaţia PSD Prahova îi este foarte apropiată lui Victor Ponta, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, Oltul va vota cu Rovana Plumb.

Sorin Grindeanu, preşedintele PSD Timiş: Eu am încredere în amândoi, sunt oameni de toată isprava. O concurenţă e binevenită pentru PSD. Repet, nu cred că sunt doi candidaţi pentru funcţia interimară de preşedinte al partidului. Dacă vor fi doi, vom vedea. Un alt lucru e mai important. Consiliul Naţional trebuie să stabilească congresul în care se va vota un preşedinte legal şi statutar, care să se pregătească pentru alegerile din 2016. 

Adrian Ţuţuianu, preşedintele PSD Dâmboviţa şi peşedintele CJ al judeţului: „Nu fac nicio declaraţie până luni, atunci când ne vom întâlni Biroul Politic Judeţean pentru a stabili pe cine susţinem.

Nici organizaţia PSD Mehedinţi nu a luat deocamdată o decizie în ceea ce priveşte votul din şedinţa de săptămâna viitoare pentru desemnarea preşedintelui interimar al PSD. Surse din cadrul organizaţiei spun că cel mai probabil în cursul zilei de luni, 20 iulie, se va întruni Biroul Permanent Judeţean, unde în urma discuţiilor se va stabili persoana pe care liderul judeţean o va vota miercuri, la Bucureşti.

Daniel Mătăsaru, purtătorul de cuvânt al PSD Iaşi: .„Nu avem încă o decizie luată. Vom discuta în cadrul organizaţiei. Vom fi reprezentaţi la comitetul executiv şi ne vom face cunoscută părerea”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite