Cîţu: „România ar putea adera la spaţiul Schengen anul acesta”. Când ar putea fi adoptată moneda euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu la Palatul Victoria 10 februerie 2020 FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Cîţu la Palatul Victoria 10 februerie 2020 FOTO Inquam Photos / George Calin

Un raport MCV favorabil ar putea face ca România să adere la spaţiul Schengen de anul acesta. Premierul spune că ţara noastră este pregătită să intre în Schengen încă din 2011.

Premierul a vorbit şi despe adoptarea monedei euro care ar putea fi făcută după 2024, însă obiectivul principal nu îl reprezintă simpla aderare, ci reformarea economiei într-una puternică, a declarat Florin Cîţu la Digi24.

Un raport MCV favorabil va face ca România să adere la Schengen în anul 2021, spune primul-ministru.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuţia cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, şi am început cu desfiinţarea SIIJ, şi avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuţiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta.

Dar, repet, depinde de noi. Vrem să facem reformă? Haideţi să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia. Corectăm ce au stricat pesediştii în justiţie cât mai repede şi apoi veţi vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen”, a spus Florin Cîţu.

În ceea ce priveşte trecerea la moneda euo, parcursul ţării noastre a fost puţin întârziat. „Vom face totul şi este nevoie de convergenţă reală. Vom recupera în perioada 2021 - 2024, dar trebuie să fim constienţă că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este şi o obligaţie a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuţi de aderare la zona euro în plină criză economică”, a mai spus Câţi în emisiunea DIGI 24.

Cîţu vede posibilă intrarea în antecamera zonei euro în 2024 - 2025, iar adoptarea monedei europene să aibă loc în 2027 sau 2028.

Citeşte şi:

A câta oară am intrat în Spaţiul Schengen?

Florin Cîţu, discuţie cu premierul olandez. I-a transmis că România este „pe deplin pregătită“ să intre în Schengen

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite