România, din nou în era bănuielii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinerea trecută, SRI şi-a ţinut făgăduiala şi a desecretizat Protocolul încheiat în anul 2009 cu Parchetul General. 18 pagini conţinând prevederi şi înţelegeri fundamentate pe o întreagă sumedenie de legi, în primul rând pe Constituţia României, toate în vigoare la ora semnării actului cu pricina.

Din câte se pare, doar un singur act normativ dintre cele menţionate în preambulul Protocolului a fost, între timp, declarat neconstituţional de CCR.

Din data de 30 martie până astăzi, probabil şi o anumită, o bună perioadă şi după Sărbătorile pascale, prevederile acestui act de colaborare vor fi întoarse pe toate feţele de jurnalişti şi analişti politici. Discuţia pare a se anunţa încă şi mai complexă în condiţiile în care pe piaţă circulă informaţii ce susţin că, în aceeaşi perioadă, ar mai fi fost încheiate încă multe alte protocoale (vreo 65 la număr) ale cărui prim semnatar ar fi principalul Serviciu secret din România. Şi omniprezentul general Florian Coldea.

E vorba despre înţelegeri între instituţii importante  care -spun unii- nu ar fi fost tocmai conforme nici cu normele specifice de existenţă ale unui Stat de drept autentic, nici cu respectarea drepturilor omului. Înţelegeri despre care se susţine că ar fi  fost într-atât de draconice încât fosta Securitate comunistă ar crăpa de-a dreptul de invidie.

Nu se poate să nu observi cât de diferită este interpretarea dată Protocolului în cauză. Unii îl socotesc a fi fost un simplu instrument de lucru în vederea depistării celor despre care existau suspiciuni că ar încălca legea, că ar săvârşi acte de corupţie. La o adică, admite o parte din această categorie de comentatori, s-ar putea identifica, totuşi, o seamă de prevederi ce s-ar situa la limita legii. Despre care s-ar putea spune că ar favoriza Statul în dauna drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Interpretarea în cauză vine, în general, din partea celor care fie nu au avut nici un fel de probleme cu legea, fie nu se numără printre colaboratorii acelor instituţii de presă ai căror patroni ori comanditari politici au avut ori mai au încă astfel de probleme. E vorba, în principal, despre cotidianul Evenimentul zilei şi despre posturile de televiziune Antena 3, România tv şi TVR 1, prin principalul său talk-show politic România 9. Dacă stai şi le dai ascultare unor inşi precum Mihai Gâdea, Mircea Badea, Marius Pieleanu, Ion Cristoiu, Dan Andronic, Sorin Roşca-Stănescu, Răzvan Savaliuc, Bogdan Chirieac, Val Vâlcu plus hiper-agitatul Ionuţ Cristache, paraşutat de PSD cu misiune în Televiziunea publică, din anul 2009 şi până în clipa în care organele abilitate au interzis colaborarea dintre SRI şi Parchet viaţa în România ar fi fost una de infern. Cu toţii am fi fost supuşi unei supravegheri minuţioase, Statul şi-ar fi privit toţi cetăţenii ca infractori in nuce.

În ceea ce mă priveşte, mărturisesc că nu am simţit deloc o astfel de atitudine. Pe de altă parte, nu m-aş simţi deloc confortabil  dacă aş afla că alegaţiile în conformitate cu care instituţiile de forţă din România, instituţii plătite din banul public, inclusiv din impozitele şi taxele achitate conştiincios de mine, au exercitat draconice operaţiuni de supraveghere. Că ar fi fost un fel de loji masonice, de copii ale italienei Propaganda Due.

Cert e că din ianuarie 2017, atunci când, după victoria covârşitoare în alegeri, coaliţia PSD-ALDE a preluat puterea, România s-a întors dramatic într-o nouă şi extrem de pernicioasă eră a bănuielii. Într-un astfel de context nu văd de ce nu am lua în calcul şi ipoteza în conformitate cu care suntem protagoniştii, mai corect spus, victimele unei colosale manipulări menite să le faciliteze actualilor conducători ai României, vârfurilor coaliţiei PSD-ALDE, personal lui Liviu Dragnea definitiva compromitere a Ministerului Public, a  DNA, a SRI, a celorlaltor servicii secrete.

Totul făcut din perspectiva planului preluării controlului total şi cum nu se poate mai anti-democratic de respectiva coaliţie, recte de tartorul-şef, numitul Dragnea Liviu Nicolae, asupra ţării.

Acest text a apărut, iniţial, joi, 5 aprilie pe site-ul contributors.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite