Ridzi se ascunde după Plăcintă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Monica Iacob-Ridzi revine în atenţia deputaţilor care vor analiza solicitarea de extindere a urmăririi penale. Monica Iacob-Ridzi susţine că percheziţia calculatorului pe care l-a folosit la minister ar oferi acces la datele succesoarei sale,Sorina Plăcintă.

Demersul DNA de a percheziţiona calculatorul de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor (MTS) utilizat de Monica Iacob-Ridzi este caracterizat de aceasta drept unul „pur formal". Într-o scrisoare trimisă Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, fostul ministru susţine că, pentru ca procurorii să solicite o astfel de percheziţie , trebuiau să demonstreze că ea ar fi refuzat să ofere date autorităţilor.

„Procurorii nu mi-au cerut niciodată să pun la dispoziţie vreun act, înscris, obiect sau vreo dată dintre cele pe care le vizează prin efectuarea percheziţiei", se arată în documentul transmis deputaţilor-jurişti. Ridzi mai afirmă că, dacă procurorii i-ar fi solicitat datele respective,  „nu ar mai fi fost necesară declanşarea procedurilor de percheziţie informatică".

Mai mult, deputatul democrat-liberal susţine că, după demisia sa din funcţia de ministru , la 13 iulie 2009, calculatorul aflat în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului a fost folosit, în perioada 14 iulie - 27 iulie 2009, şi de către ministrul Sorina Plăcintă.

„Este evident, aşadar, că efectuând percheziţia informatică pe acest calculator, procurorii vor accesa date, informaţii şi documente aparţinând Sorinei Plăcintă, aspect care, de asemenea, au omis a-l prezenta Camerei Deputaţilor", afirmă fostul ministru, în tentativa de a-i convinge pe deputaţii-jurişti să respingă solicitarea anchetatorilor DNA de percheziţie informatică.

În scrisoarea către colegii de la Camera Deputaţilor, Monica Iacob‑Ridzi mai precizează că nu a cunoscut „împrejurările colaterale" legate de încheierea şi executarea contractelor de la care a pornit întregul scandal.

Un scandal cu prelungiri

Vicepreşedintele Comisiei juridice, social-democratul Florin Iordache a anunţat, ieri, că deputaţii din comisie vor lua în discuţie cazul Ridzi săptămâna viitoare. „Punctul său de vedere scris în legătură cu solicitările DNA a fost primit la comisie", a declarat Florin Iordache.

Cele două solicitări DNA privind extinderea urmăririi penale şi percheziţia informatică în cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob‑Ridzi reprezintă una dintre principalele restanţe din sesiunea parlamentară care s-a încheiat la 30 iunie.

Acuze de abuz în serviciu

Democrat-liberala a intrat în vizorul DNA în vara lui 2009, fiind acuzată de abuz în serviciu şi delapidare, în gestionarea fondurilor destinate organizării Zilei Tineretului. Amploarea scandalului de la acea dată a forţat-o pe Ridzi să demisioneze din Guvern.

Deputaţii au amânat o decizie privind solicitările procurorilor de extindere a cercetării penale, motivând că Monica Iacob-Ridzi era la acea vreme însărcinată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite