Repoziţionări pe scena politică românească

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zile au adus schimbări semnificative pe scena politică românească. PNL s-a trezit cu cartofi fierbinţi în braţe, greu de gestionat. În primul rând plecarea la închisoare a lui Relu Fenechiu, om de bază în PNL, susţinător important al lui Crin Antonescu. Plus „contributor” de primă mărime la puşculiţă!

Schimbarea de domiciliu a deputatului Fenechiu trebuie că a dat fiori şefilor PNL, mai ales acelora care se simt cu musca pe căciulă.

Începerea urmăririi penale împotriva soţiei ministrului Chiţoiu este tot o bombă greu de înghiţit şi digerat. Iar interceptările în cazul Carabulea, Mârzac, deja arestaţi, duc firele afacerii spre ASF, condus de Ruşanu, un alt stâlp al PNL. Fără sa mai punem la socoteala destăinuirile celor arestaţi, în încercarea de a-şi salva pielea.

Faptul că procurorii anchetează Ordonanţa de urgenţă nr. 94/2013 din data de 16 octombrie 2013, publicată în monitorul Oficial nr. 643 din 18 octombrie 2013, prin care s-a promovat o nouă incompatibilitate (care îl viza exclusiv pe învinuitul TUDOR GEORGE-DANIEL), necesară pentru eliminarea celui care le încurca socotelile, complică şi mai mult lucrurile. În vizorul DNA se află însuşi premierul Victor Ponta, alături de miniştri Chiţoiu şi Voinea.

Şedinţa de azi a CSAT ar putea aduce în prim-plan şi vinovăţia Ramonei Mănescu, în proasta gestionare a salvării victimelor accidentului aviatic din Munţii Apuseni, pentru care n-a schitat un gest, numai vorbim de o celula de criza.

Iată cum Antonescu va trebui să găsească rapid înlocuitori pentru Radu Stroe, Chiţoiu şi Mănescu. Şi asta în contextul în care miniştri liberali ai culturii şi economiei s-au acoperit de uitare, dacă nu şi de ridicol. Oricum, nu se mai ştie mare lucru de ei, nici măcar cum îi cheamă.

Având în vedere că premierul Ponta s-a dovedit impasibil şi incapabil faţă de victimele accidentului, s-a dus la tv şi la restaurant în loc să încerce să Ie salveze, sustinerea PNL pentru Victor Ponta devine cinică.

Iar când ţara se afla sub cod roşu, Victor Ponta juca baschet.

Susţinerea la prezidenţiale a lui Antonescu, de către USL, e mai mult decât iluzorie, în condiţiile în care modificarea Constituţiei e tot mai improbabilă.

În tot acest context, deciziile Delegaţiei Permanente a PNL din zilele următoare devin decisive pentru viitorul PNL şi al lui Antonescu.

PSD

Deşi se laudă că are majoritatea şi fără PNL, dacă va fi părăsit de partenerul de până mai ieri, PSD va avea mari probleme pentru păstrarea guvernării. Cu parlamentari dispuşi să fugă ca şobolanii dintr-o parte în alta a scenei politice, fără mustrări de conştiinţă, acolo unde este mai sigur,  nu este de loc cert că guvernul Ponta va rezista la o posibilă moţiune de cenzură, mai ales după gafele monumentale făcute de premierul Ponta în ultimele săptămâni.

PSD şi Victor Ponta deschid porţile închisorilor, i-au salvat pe SOV, Marian Oprisan, Gheorghe Copos, Miron Mitrea, torţionarii, încă mulţi altii, de puşcărie, ca efect al aplicării noilor Coduri Penale, nemodificate.

Victor Ponta devine tata corupţilor şi hoţilor. Mai devreme sau mai târziu lucrurile vor deveni clare si pentru actualii susţinători ai USL, când se vor trezi cu hoţii în case.

Fără guvernare, PSD începe să devină tot mai mic, părăsit de partenerii din PNL şi parlamentarii veniţi din oportunism în ultimele săptămâni. De plătit trebuie să plătească toate aceste acţiuni. In politică, ca şi în viaţă, totul se plăteşte.

PDL

Dacă într-o singură zi 11 parlamentari au migrat la PMP, Partidul Mişcarea Populară, PDL are o mare problemă. Şi nu se ştie dacă plecările s-au terminat.

Oricum, absenţa primarilor importanţi,  Emil Boc, Mircea Hava şi Gheorghe Ştefan de la întâlnirea PDL de ieri, de la Braşov, constituie o grea palmă primită de PDL şi Vasile Blaga.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, cum nu poate pleca din PDL fără să-şi piardă mandatul de primar, a anunţat că se va înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară (FMP), şi se aşteaptă acelaşi gest şi din partea primarilor Emil Boc şi Gheorghe Ştefan, eventual şi al altor primari de mari municipii.

De departe cea mai mare pierdere a PDL, dacă se confirmă, o reprezintă înscrierea lui Emil Boc în FMP, fost preşedinte al partidului, cel care a contribuit alături de Traian Băsescu la eliberarea justiţiei din jugul politic şi la 12 asumări de răspundere prin care a modernizat statul în numeroase domenii, de-ar fi să amintim doar Educaţia, Codul Muncii, eliminarea salariilor şi pensiilor nesimţite, etc.

N-ar fi exclus ca PDL, presat de aceste dezertări masive, să se unească într-o coaliţie cu PNL, dacă acesta pleacă din USL. Unirea cu duşmanul de până mai ieri, cu cei care s-au “pupat pe gură” cu Ponta, Iliescu, Hrebenciuc, va eroda grav electoratul fidel al PDL, iar scadenţa din 25 mai este sabia care atârna de-asupra tuturor partidelor.

PMP

Este partidul care vine puternic din spate, beneficiind din primele zile după legalizare de un aflux important de parlamentari şi primari.

Există şi avantaje şi riscuri. Credibilitatea adusă de oameni noi în politică, Papahagi, Marian Preda, Dragoş Ciuparu, iar în teritoriu de cei 70% dintre membri noi în politică,  alături de oameni cinstiţi, precum Cristian Preda, Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, de politicieni magnet pentru opinia publică, chiar dacă şi contestaţi în unele cercuri, cum este Elena Udrea, fac din PMP un partid cu o posibilă ascensiune fulminantă.

Susţinerea lui Traian Băsescu, care aduce şi un important segment electoral, constituie de asemeni un atu pentru electorii care au înţeles că Traian Băsescu este principalul artizan al eliberării justiţiei de sub cizma politicului.

În acest context, Congresul de alegere a unei conduceri cu mai mare legitimitate, în luna martie, ar aduce clarificările necesare asupra direcţiei şi conducătorilor acestui partid, nou apărut pe scena politică.

Va reprezenta acel “altfel de politică”, atât de aşteptată de către români? Vom vedea în lunile următoare.

Faptul că USL nu s-a ţinut de cuvânt cu promisiunile generoase care nu s-au materializat, că nivelul de trai scade sub presiunea scumpirilor din energie şi alte zone economice, că educaţia bălteşte într-o “promiscuitate” periculoasă pentru piaţa muncii din România, că încercările repetate de a “viola” statul de drept au oripilat lumea civilizată care nu mai dă doi bani pe Victor Ponta, face tot mai probabilă o schimbare de regim şi de guvern în lunile următoare.

Nu se întrevăd încă circumstanţele şi coordonatele acestei schimbări, dar ea pluteşte în aer.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite