Remanierea de Paşte. Ce miniştri se află pe lista neagră a premierului Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Transporturilor, Internelor, Fondurilor Europene, Mediului, Agriculturii şi Muncii ar putea fi schimbaţi după Sărbătorile Pascale, potrivit unor surse guvernamentale. De ce?

Premierul Dacian Cioloş pregăteşte primele mutări în Guvern. Potrivit unor surse apropiate Palatului Victoria, după Paşte, fiecare ministru îi va prezenta lui Dacian Cioloş un raport de activitate la mijloc de mandat, cu bune şi cu rele. Pe baza acestei discuţii tête-à-tête, premierul va decide cine nu a dat randament şi, în consecinţă, va pleca din Guvern. „Dacian Cioloş se va uita pe ce şi-au asumat miniştrii la începutul mandatului şi ce au făcut în cele şase luni. E jumătatea mandatului, deci se impune o analiză. Se va ţine cont de măsurile pe care le-au luat miniştrii, dar şi de prestaţia lor publică“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse guvernamentale.

Practic, Dacian Cioloş încearcă să remanieze miniştrii pe baza unor argumente palpabile – o practică europeană –, însă câţiva miniştri pleacă din start cu o bilă neagră. Cap de listă este Dan Costescu, ministrul Transporturilor. Potrivit surselor amintite, Costescu n-a luat nicio măsură pentru reformarea instituţiei şi răspunde comenzilor venite pe linia PSD. Spre exemplu, Costescu continuă să-l păstreze în minister pe Narcis Neaga, fostul director al CNADNR, cercetat de procurorii DNA în dosarul privind construcţia autostrăzii Sibiu-Orăştie. Neaga a rămas în Ministerul  Transporturilor în funcţia de director la Concesiuni, cu sprijinul lui Costescu.

Tobă – ministrul PSD
Un alt ministru care afectează imaginea Guvernului este Petre Tobă, urmaşul lui Gabriel Oprea în fruntea Ministerului de Interne. De fapt, Tobă nu este un simplu urmaş al lui Oprea, ci este chiar omul lui Oprea, ajuns în Guvern cu sprijinul PSD-UNPR, partide legate în toamnă de o strânsă tovărăşie. Tobă este acuzat de plagiat şi aşteaptă decizia Ministerului Educaţiei, însă până la un verdict oficial, premierul Dacian Cioloş i-a sugerat să plece. „Nu pot să spun că sunt confortabil cu aceste acuzaţii (de plagiat .n.r.). Am avut o discuţie şi cu ministrul Tobă“, spunea Dacian Cioloş în urmă cu două săptămâni la Pro TV. Şi nu numai că a avut o discuţie cu Tobă în care i-a cerut demisia, dar a fost foarte aproape de a-l demite. De ce s-a răzgândit? Potrivit unor surse politice, în favoarea lui Tobă a intervenit preşedintele PSD Liviu Dragnea, care l-a ameninţat pe Cioloş cu moţiunea de cenzură. Interesul PSD este imens în cazul Tobă.

Ministrul de Interne este cel care organizează alegerile, iar până la locale au mai rămas câteva săptămâni. De aceea, PSD, care după ieşirea lui Oprea din politică l-a „înfiat“ pe Tobă, nu vrea să lase un minister atât de important pe mâna unui tehnocrat pur sau a unei persoane din anturajul PNL. Totuşi, surse guvernamentale susţin că Cioloş, ca urmare a scăderii în sondajele de opinie, va forţa remanierea lui Tobă, tocmai pentru a nu lăsa loc de suspiciuni cu privire la alegerile locale. 

Când gura pierde funcţia
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, şi-a cam cerut singur remanierea, după ce a dat câteva declaraţii halucinante, spre exemplu: cele 35 de miliarde de euro care au fost scoase din România cu camionul. „Ministrul Agriculturii a reuşit să scoată trei năzbătii pe gură în două săptămâni. I-am şi spus premierului  că dacă ar fi fost vorba de un ministru politic, partidul nu l-ar mai fi lăsat a doua zi“, spunea  Vasile Blaga, liderul PNL. Chiar dacă sunt buni prieteni, Cioloş ar putea renunţa la Irimescu, o despărţire care ar aduce credibiltate Guvernului.

Pe lista neagră se mai află ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, care n-a reuşit să mărească procentul absorbţiei banilor comunitari, şi ministrul Mediului, Cristina Palmer, cea care l-a supărat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, după ce l-a demis pe Adam Crăciunescu, şeful Romsilva, omul de casă al PSD. Ca şi în cazul lui Tobă, Dragnea foloseşte din nou arma şantajului politic: moţiunea de cenzură.

Un alt ministru care ar putea fi atins de braţul remanierii este Ana Costea, de la Muncă. Aceasta n-a reuşit să finalizeze proiectul legii salarizării unice, iar Guvernul, drept consecinţă, a majorat salariile bugetarilor prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit unor surse guvernamentale, în locul miniştrilor remaniaţi, premierul Dacian Cioloş urmează să numească oameni tineri, apolitici, cu o imagine impecabilă, unii dintre ei lucrând în acest moment la Cancelaria Premierului. 

Prună rămâne
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va rămâne în continuare în Cabinetul Cioloş, în ciuda şicanelor la care a fost supusă în ultima perioadă de parlamentari, totul culminând cu moţiunea de cenzură simplă susţinută de ALDE – partidul lui Tăriceanu, dar respinsă, în final, de plen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite