Război în Ucraina. Ciolacu: Răspunsul comunităţii internaţionale trebuie să fie mult mai ferm. Sancţiunile trebuie să fie mai puternice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. FOTO Arhivă / Facebook Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. FOTO Arhivă / Facebook Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut sancţiuni şi mai dure pentru Rusia, în urma atacării Ucrainei de către forţele ruse. Liderul social-democrat susţine că doar un răspuns „ferm” îi va face pe ruşi să reevalueze concesinţele unui război în Ucraina.

„Situaţia din Ucraina este tot mai dramatică, iar discuţiile pe care le-am avut cu românii de acolo, dar şi valul tot mai mare de refugiaţi confirmă amplitudinea dezastrului. Eforturile umanitare  ale românilor sunt lăudabile şi îi salut pe această cale pe toţi cei care au decis să se implice, printre care mulţi colegi din Partidul Social Democrat. Însă răspunsul comunităţii internaţionale trebuie să fie mult mai ferm. Nu vorbim de o calamitate naturală, ci de un război declanşat inutil de către Putin. Precedentul a fost creat, iar orice stat care nu beneficiază de protecţia NATO poate să devină o nouă “Ucraina”, în lipsa unei reacţii foarte puternice de descurajare din partea lumii civilizate.

Decizia de a scoate mai multe bănci ruseşti din sistemul SWIFT este un prim pas, dar sancţiunile trebuie să fie mai puternice. Suspendarea Federaţiei Ruse din Consiliul Europei, poate chiar din ONU, sunt de asemenea justificate. Impresia rămâne că nu se face încă tot ce este posibil”, a scris pe pagina sa de Facebook Marcel Ciolacu. 

De asemenea, preşedintele PSD solicită Guvernului să fie atent pentru luarea unor măsuri şi mai dure. „Am solicitat colegilor mei din Guvern şi din Parlamentul European să fie extrem de incisivi pe câteva paliere:

- suplimentarea ajutorului financiar, umanitar şi militar pentru Ucraina;

- intensificarea mecanismului de suport pentru statele vecine, dar şi implementarea unui sistem de sprijin pentru sectoarele afectate de sancţiuni; 

- asigurarea de resurse energetice suplimentare pentru statele membre în eventualitatea blocării furnizării dinspre Federaţia Rusă;

- sprijin pentru societatea civilă din Federaţia Rusă şi Belarus;

- blocarea şi izolarea completă a Federaţiei Ruse şi a oligarhilor ruşi, inclusiv a companiilor pe care le deţin.

Următoarea perioadă este decisivă pentru ce va urma. Dumnezeu să-i protejeze pe fraţii noştri din Ucraina!”, a completat Marcel Ciolacu. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernul, Dan Cărbunaru, a anunţat că România va trimite o a doua tranşă de ajutoare în Ucraina, printre acestea fiind şi armanent, adică veste antiglonţ, căşti, muniţie şi alte echipamente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite