PSD revine la atacurile asupra oficialilor europeni. Iordache: Raportul GRECO este dovada modului partizan în care se fac evaluările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache FOTO Mediafax
Florin Iordache FOTO Mediafax

Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, atacă raportul GRECO publicat azi, despre care spune că este „evident eronat” şi că documentul este „dovada modului partizanat în care se fac evaluările”.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a transmis într-un comunicat de presă în care îi acuză pe experţii anticorupţie europeni că dovedesc cum evaluările ce vizează Românie sunt făcute „partizan” şi că ignoră „sfidător” problemele reala din justiţie”.

„Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiţie. Experţii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci şi pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cât şi ale Curţii Constituţionale, decizii ce dovedesc existenţa unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenţei justiţiei. În aceste condiţii, analiza GRECO este una evident eronată”, semnează Florin Iordache.

Fostul ministru al Justiţiei apără apoi Secţia pentru investigarea a infracţiunilor din Justiţie şi afirmă că GRECO nu s-a uitat şi la situaţiile de dinaintea înfiinţării secţiei şi că a închis ochii cu privire la „abuzurile” DNA.

„GRECO critica în termeni duri înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi insistă ca aceasta să fie desfiinţată. În schimb, GRECO nu face nici o referire la situaţia existentă anterior înfiinţării acestei secţii, deşi există date publice care confirmă ca DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor şi procurorilor, dosare ţinute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceştia judecau cauze DNA. GRECO îşi exprimă îngrijorarea faţă de independenţa procurorilor, dar nu spune un cuvânt despre cea a judecatorilor, deşi au apărut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făcea dosare judecătorilor pentru a-i intimida şi a-i da exemplu”, adaugă Iordache.

Social-democratul mai punctează că GRECO nu este interesat cu adevărat de starea justiţiei din România şi că au „ratat şansa” unui raport obiectiv.

„În concluzie, GRECO nu manifestă nici un interes faţă de statutul şi poziţia judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiţia. În aceste condiţii, preluând exemplul experţilor GRECO, îmi exprim regretul că aceştia au ratat şansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiţia din România”, conchide Iordache.

Ministerul Justiţiei a publicat marţi ultimul raport al GRECO. Raportul critică în termeni duri Secţia specială de investigare a infracţiunilor din Justiţie şi arată că decizia autorităţilor române de a întări poziţia secţiei este în profundă contradicţie cu recomandarea de desfiinţare a acesteia din precedentul raport. Această solicitare apare expres şi este argumentată pe larg în raportul care monitorizează felul în care au fost urmate de autorităţile române recomandările din Raportul Ad hoc (Regulă 34).

În raportul privind conformarea, în care sunt analizate progresele în implementarea măsurilor recomandate în 2015 pentru prevenirea corupţiei în cazul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, GRECO a concluzionat că România s-a conformat în totalitate doar în cazul a patru dintre cele 13 recomandări, implementând parţial trei şi neimplementând şase. Într-un raport de urmărire a situaţiei, care evaluează conformarea cu recomandările formulate în raportul ad hoc referitor la reforma judiciară pregătit prin procedură de urgenţă în 2018, GRECO a observat că autorităţile române au aplicat doar una dintre cele cinci recomandări.

Vezi şi: DOCUMENT Ministerul Justiţiei a publicat raportul GRECO. Secţia Specială „o anomalie a cadrului instituţional existent”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite