PSD protestează pe tema „tăierii finanţării” celor patru spitale din Sectorul 1. Firea: Oamenii au nevoie să simtă că cineva se zbate pentru dreptatea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea. FOTO Inquam Photos
Gabriela Firea. FOTO Inquam Photos

Reprezentanţii PSD din Consiliul Local de la Sectorul 1, în frunte cu Gabriela Firea, critică vehement decizia lui Clotilde Armand de a scoate din administrarea primăriei patru spitale, considerând că astfel e tăiată finanţarea acestora. Social-democraţii au anunţat că vor cere  convocarea unei şedinţe de Consiliu Local pentru a vota un proiect prin care să fie abrogată hotărârea controversată

Fostul edil al Capitalei a transmis că nu se poate tăia finanţarea unor spitale în plină pandemie, mai ales unele spitale atât de importante la nivel naţional.

„Considerăm că, mai ales în plină pandemie, România nu îşi poate permite să taie finanţarea niciunui spital. Acum aproape 20 de ani, printr-o Hotărâre de Guvern, 19 spitale au fost trecute în administrarea Primăriei Capitalei şi niciun primar nu a îndrăznit să taie finanţarea acestor spitale. (...) Iar cele patru spitale, care sunt acum în situaţia de a fi în aer, au fost transferate tot prin acea Hotărâre de Guvern către Consiliul Local al Sectorului 1 şi, de asemenea, niciun primar al sectorului 1 indiferent de culoarea politică şi niciun consilier local nu a îndrăznit să taie finanţarea a patru spitale importante din Bucureşti şi din ţară.” a declarat Gabriela Firea, vineri, într-o conferinţă de presă.

Firea a anunţat că nu vor rămâne la stadiul de protest, ci vor recurge la acţiuni concrete. Astfel, social-democraţii au depus un document prin care este convocată luni o şedinţă a Consiliului, de la ora 12.00, pentru a vota un proiect prin care să fie abrogată hotărârea care transferă  patru spitale din Capitală - Floreasca, Grigore Alexandrescu, Oftalmologic şi de Arşi în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti. În plus, a fost făcută o acţiune către către Instituţia Prefectului care poate suspenda această hotărâre şi va fi deschisă şi acţiunea în contencios administrativ la Tribunalul Bucureşti

 „Nu vrem să rămânem doar la stadiul de protest. (...) Vrem să venim şi cu acţiuni concrete. Astăzi colegii mei, consilierii locali de la Sectorul 1, au depus două documente la Secretariatul General al Primăriei Sectorului 1, respectiv Consiliului Local al Sectorului 1. Primul document prezintă convocarea unei şedinţe de îndată pentru luni, la ora 12, de către o treime de consilieri, iar al doilea document este un proict de hotărâre prin care solicităm abrogarea hotărârii care taie finanţarea spitalelor.” a mai spus Firea.

Social-democrata a declarat că îi invită pe consilierii locali care au afirmat că regretă faptul că au votat o astfel de hotărâre, să participe la şedinţă şi să îi susţină. „Am văzut în ultimele zile şi ore că sunt consilieri locali ai partidelor supranumite de dreapta care au afirmat că regretă această hotărâre luată, că regretă votul pe care l-au dat. Dacă vor să demonstreze cetăţenilor că au bună credinţă şi nu au ştiut ce au votat, şi anume proiectul propus şi susţinut vehement de către Clotilde Armand, au posibilitatea că în cadrul şedinţei de luni să îşi demonstreze şi profesionalismul şi ataşamentul faţă de cetăţeni, omenia şi responsabilitatea. Au ocazia să voteze proiectul de abrogare a proietului monstruos care taie finanţarea spitalelor din Capitală, spitale care sunt cunoscute şi renumite la nivel naţional. (...) Oamenii au nevoie să simtă că cineva se zbate pentru dreptatea lor. De aceea vom depune acţiune şi către instituţia prefectului care poate suspendă această hotărâre.” spune fostul edil al Capitalei.

Gabriela Firea l-a criticat şi pe Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: „M-aş fi aşteptat că domnul prefect Berbeceanu să se autoseszeze. Văd că nu a făcut-o până în acest moment. Oare nu îi pasă de pacienţi, nu îi pasă de copiii care sunt trataţi la Grigore Alexandrescu, nu are timp? Sau nu ştie din partea cărui partid mai ocupă funcţia de prefect? M-aş fi aşteptat că domnul prefect să se autosesizeze.”

Gabriela Firea: Asistăm la un ping-pong între primarul Sectorului 1 şi primarul general!

 „De asemenea, mergem şi mai departe cu plângere prealabilă şi cu acţiunea în contencios administrativ la Tribunalul Municipiului Bucureşti, pentru că oamenii trebuie să se simtă apăraţi. În acest moment asistăm la un ping-pong între primarul Sectorului 1 şi primarul general, care afirmă că cine nu are timp, chef să administreze aceste lucruri, să facă bine să caute finanţare sau dacă se transferă la Primărie, atunci să aloce şi banii necesari. Păi chiar asta e problema, că doamna Armand nu a mai vrut să finanţeze aceste unităţi spitaliceşti, deci este imposibil de crezut că a dorit doar să scape de administrare, dar ar fi  renunţat la o parte din buget. E vorba de circa 10-15% privind cheluielile care s-au realizat pentru aceste 4 spitale (…) cheltuieli de întreţinere, de pază, investiţii, reparaţii, consolidarea unor săli de operaţii şi aparatură performantă. (…) Cele 19 spitale administrate de PMB au beneficiat de asemenea investiţii în anii anteriori, inclusiv investiţii majore în cei 4 ani în care am fost primar” a conchis Gabriela Firea.

Senatorul PSD Daniel Zamfir: Este vorba de rea-credinţă!

Şi Daniel Zamfir, senator PSD, a luat cuvântul vineri şi a declarat că tăierea finanţării celor patru spitale în plină pandemie nu reprezintă incompetenţă, ci de rea-credinţă. „Aici nu e vorba de incompetenţa, e categoric vorba de rea credinţă. Să vii azi în plină pandemie să anulezi plata utilităţilor la patru spitale importante din Bucureşti, asta arată fără doar şi poate rea credintă. Ce ne spune singură bebeluşâ albă din guadalupe, că nu mai poate susţine bugetul pentru întreţinerea spitalelor? Păi asta nu este rea credinţă? Oare pentru ce a hotărât doamna Clotilde Armand să redirecţioneze banii care erau cuveniţi spitalelor? Firmelor de consultanţă? Va aduceţi aminte că printre primele hotărâri pe care le-a luat Clotilde Armand a fost aceea de a elimina bursele elevilor. Văd că acum renunţă la plata utilităţilor spitalelor, probabil urmează şi alte lucruri care privesc viaţa şi sănătatea oamenilor. Trebuie să facem  mult mai mult decât acest protest. (...) Vom face tot posibilul că acest primar samavolnic să plece cât mai repede din funcţie.” a transmis, vineri, senatorul.

Florin Manole, preşedite interimar PSD Sector 1: Uniunea Salvaţi România a avut un dublu limbaj în ultimii ani, iar acum se dovedesc a fi vorbe goale!

Preşedintele interimar al PSD Sector 1 critică, de asemenea, decizia de a tăia, în plină pandemie, finanţarea unor spitale, adăugând că mesajele USR din ultimii ani s-au dovedit doar „vorbe goale”.

„Uniunea Salvaţi România a avut un dublu limbaj în ultimii ani, iar acum se dovedesc a fi vorbe goale. Dacă va uitaţi pe aparatul tehnic al acestei hotărâri de consiliu o să vedeţi că acolo unde este vorba despre consultare cu actori relevanţi, Clotilde Armand scrie simplu şi clar „nu este cazul”. Acolo unde se justifică de ce se ia această hotărâre, o să vedeţi că scrie „pentru că vrea să uşureze presiunea de pe bugetul local”. Cu alte cuvinte, vrea să uşureze presiunea de pe bugetul local fix pe domeniul sănătăţii, fix în plină pandemie, atunci când toată Europa investeşte în plus în sănătate.” a declarat Florin Manole.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite