PSD depune moţiune de cenzură. Ciolacu: A doua zi după ce încetează starea de alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul interimar al PSD Marcel CIolacu a declarat miercuri că formaţiunea sa va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban „a doua zi după ce încetează starea de alertă”.

Ciolacu a mai explicat că parlamentarii PSD lucrează deja la redactarea moţiunii şi la strângerea de semnături.

Potrivit acestuia, motivul pentru care PSD a luat această decizie este că Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile fără să consulte Parlamentul.

„În privinţa stării de alertă. Aseară, la ora 21.30, când am primit documentele către publicare am constatat cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România. Respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce priveşte restrângerea de drepturi şi libertăţi ale românilor, lucru stipulat explicit în Constituţia României şi în nenumărate decizii ale CCR că nu se poate face fără lege în Parlament.

În faţa acestui abuz, categoric vom face o trimitere la Curtea Constituţională, respectiv o sesizare şi vreau să vă anunţ public că începând de azi, parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moţiunii de cenzură şi la strângerea de semnături pentru susţinerea moţiunii de cenzură, pe care o s-o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia. Aceasta e decizia partidului în urma acestui abuz făcut de Ludovic Orban”, a declarat Marcel Ciolacu miercuri.

VIDEO Partidul Social Democrat / Facebook

Conform legii 55/2020 privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul este chemat să încuviinţeze în termen de 5 zile hotărârea guvernului de instituire a stării de alertă. Însă legea nu precizează clar că Executivul este obligat să ceară aprobarea Parlamentului în cazul în care prelungeşte starea de alertă.

Prin urmare, Guvernul Orban a interpretat că nu mai e nevoie de un nou vot al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. De partea cealaltă, PSD, care acceptă doar 15 zile în plus de stare de alertă, nu acceptă ca Parlamentul să fie ocolit.

Ce spune legea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite