VIDEO Băsescu: Tăriceanu e un Agamiţă Dandanache, Ponta e tot un pisicuţ. Băsiştii să le dea o lecţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat pe români, atât pe cei din ţară, cât şi pe cei din străinătate, să meargă la duminică la vot. "Fac un apel la băsişti să le dea o lecţie!", a spus el, cu referire la Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu care au semnat astăzi un acord de formare a USL.

Principalele declaraţii:

Peste câteva ore se încheie campania pe care şi eu am urmărit-o ca cea mai mare parte a românilor cu foarte mult interes. Probabil că la mine a existat un interes suplimentar pentru că, după zece ani, voi preda ştafeta.

Primul meu mesaj către români este să meargă la vot! Indiferent unde s-ar afla, în ţară sau în străinătate, românii trebuie să meargă la vot!

Ştiu foarte bine ce ştiţi şi dvs. În România, votul nu e obligatoriu, dar în acest moment se trece într-o altă etapă şi ar fi rău pentru viitorul ţării dacă românii, indiferent unde s-ar afla, indiferent cât de greu le-ar fi, nu ar face efortul să meargă la vot.

O menţiune specială fac pentru cei 3,5 milioane de români care sunt în străinătate. Ei au mai avut o importanţă capitală în continuarea proceselor de modernizare a României, în 2009. Ca om care a simţit solidaritatea manifestată, îi rog în mod special pe cei din străinătate să meargă la vot. Ştiu că este un efort suplimentar pentru ei, secţiile de votare sunt la distanţe mari, le cer cheltuieli mai mari decât pentru cei din ţară, dar îi rog să înţeleagă că este esenţial ca duminică să se prezinte la vot şi să aleagă preşedintele.

În ce priveşte campania, se finalizează, teoretic, azi, la ora 24.00, dar în fapt tot acest zbucium al spectrului politic, al oamenilor din partide, al cetăţenilor simpli se finalizează duminică prin exercitarea dreptului suveran de a vota. 

Din acest punct de vedere, aş face observaţia asupra căreia aşez toată responsabilitatea preşedintelui că a fost evident faptul că membrii Guvernului, MAE încearcă să obstrucţioneze votul cetăţenilor din străinătate.

Avem şi câteva elemente clare din care rezultă încercarea de obstrucţionare a votului românilor din străinătate: comunicatul Ministerului de Externe german, care a demontat afirmaţiile făcute de Ponta, că nu se pot înfiinţa secţii de votare în afara consulatelor. Guvernul a fost solicitat să ceară înfiinţarea de secţii de votare, ministrul german utilizând exemplul oferirii de spaţii şi în alte locuri pentru alegerile din Turcia.

Germania nu interzice înfiinţarea unor secţii pe teritoriul ei, dacă există o solicitare a statului.

Am constatat că speranţa mea la numirea domnului Meleşcanu a fost una deşartă.

Meleşcanu a continuat poziţia incorectă a predecesorului său, Corlăţean, încercând să demonstreze ce nu se poate demonstra, că nu pot organiza alte secţii decât cele din primul tur. E o minciună, aveau atât interpretarea Articolului 54 de BEC, cum aveau şi OUG prin care, constatând deficienţele de la primul tur, puteau înfiinţa noi secţii de votare suspendând anumite prevederi din lege, la fel cum au suspendat articole din legea administraţiei publice locale.

Aceeaşi procedură.

Mai mult, Comisia de la Veneţia nu interzice apariţia unor acte normative în intervalul de la alegeri,cu şase luni înapoi, cât timp actele sunt în sprijinul exercitării dreptului la vot.

Din păcate, Guvernul a vehiculat minciuni, fiind clar că vrea să obstrucţioneze votul.

Dincolo de exemplul legat de Germania, unde însuşi ministrul de Externe a spus că se pot organiza secţii, sunt scrisori de la primari din Spania şi Italia care pun la dispoziţie spaţii.

E clar că Guvernul nu a vrut să îi lase pe români să îşi exercite dreptul.

Îi chem pe români, pe cei din străinătate în mod deosebit, să nu se uite la distanţe. Ei au aici copii, părinţi, se vor întoarce când România le va oferi condiţiile de muncă şi de trai pe care să le accepte. E important ca dincolo de distanţele mari pe care le au de parcurs, să aibă în vedere că duminică discutăm despre viitorul ţării lor.

Am informaţii că sunt partide care au decis să nu trimită reprezentanţi în secţii pentru a se întârzia viteza la vot. Fac un apel la toate partidele care sunt reprezentate în turul doi să trimită oameni în secţii, altfel ele însele vor contribui la obstrucţionarea dreptului de vot.

În baza Articolului 80 din Constituţie, m-am adresat către BEC, Guvern, MAE, cerând găsirea unei soluţii pentru ca în turul doi să se poată înfiinţa noi secţii. Am primit răspuns şi e clar că BEC a permis MAE să înfiinţeze noi secţii de votare pentru turul doi. De ce fac această afirmaţie? BEC nu are voie să spună să se facă noi secţii la turul doi, pentru că Articolul 12 stabileşte cine are obligaţia să stabilească numărul de secţii, dar BEC interpretează în favoarea electoratului şi a Constituţiei Articolul 54 din Legea 370 şi spune că e obligatorie menţinerea secţiilor unde sunt liste permanente, dar nu e cazul în străinătate, acolo nu sunt liste permanente. BEC a dat o interpretare corectă.

Sigur, MAE şi Guvernul au avut o interpretare obstrucţionistă, ceea ce va limita exercitarea dreptului la vot. În ţară, avem o secţie de votare la circa 900-1000 de cetăţeni cu drept de vot. Numărul actual din străinătate reprezintă o secţie de votare la 10-000 de cetăţeni. Or, Constituţia obliga Guvernul să creeze condiţii pentru ca toţi cetăţenii să poată vota. Când tu pui o secţie la distanţă de 500 de kilometri, cum să meargă la vot?

Legat de scrisoare, aş face o singură menţiune. Domnii de la Guvern au dat interpretarea că preşedintele s-a amestecat. Uitaţi-vă în Articolul 80, alin. 2, că preşedintele veghează la funcţionarea instituţiilor - şi aici avem Guvernul care nu a funcţionat corect  - şi mediază între ele şi societate. De aceea m-am adresat BEC, în baza Articolului 80 din Constituţie.

Acum, aş încerca şi un drept la replică.  Nu aş vrea ca românii să meargă la vot cu propaganda unuia dintre candidaţi şi să creadă că e adevărată. Încep prin chestiunile de ordin personal. În această campanie, în mod repetat, atât candidatul PSD, cât şi politicieni din acelaşi partid au proferat tot soiul de ameninţări: "Băsescu la puşcărie!", "Asta e casa lui Băsescu şi nu i-o dau" sau afirmaţii legate de familia mea.

Aş vrea să le dau un răspuns scurt şi sec. În ce priveşte ameninţările cu puşcăria, sunt specifice politicienilor din anii '50, pe vremea când Ana Pauker domnea în România şi văd că le-a preluat şi candidatul PSD. În toată activitatea mea, nu va găsi încălcări de lege. De asemenea, în ce priveşte mult disputata casă, nu am cerut nicio locuinţă anume.

Unui fost preşedinte, conform legii, trebuie să i se asigure o reşedinţă în care să i se asigure şi paza. Nu am cerut decât aplicarea legii, dar dacă Ponta nu aplică legea e problema lui, nu stau cu căciula în mână în faţa unui plagiator.

Apropo de jignirile adresate, îmi menţin punctul de vedere, că atunci când e faţă-n faţă cu mine, e pisicuţ. Cum ajunge la televiziune, devine erou. După ce se termină conferinţa de presă, după ce vom face transcriptul, veţi găsi pe Facebook un filmuleţ. Să vedem cum e pisicuţul.

Filmuleţul despre Ponta, postat de Traian Băsescu pe Facebook: Leu la televizor, pisicuţ la Cotroceni

De asemenea, inclusiv astăzi când înţeleg că s-a refăcut USL prin semnarea cu Tăriceanu a unui acord, am înţeles că regimul Băsescu este odios şi a fost prezentat aşa toată campania. Eu fac următoarea afirmaţie: ce au făcut azi liderii de stânga e o înşelătorie.

Hai, că Tăriceanu a ajuns un soi de Agamiţă Dandanache, bun, vârsta la unii oameni produce efecte, dar mă aşteptam ca măcar ceilalţi să realizeze că omul ăsta să realizeze că nu au un partid şi au refăcut USL.

Pentru că suntem în zona de falsuri, hai să vedem ce a însemnat regimul Băsescu. Astăzi văd un tandem: Ponta - Tăriceanu. Eu am început mandatul în decembrie 2004 şi îl termin în decembrie 2014. Deci zece ani.

Ia să vedem ce s-a întâmplat în acest regim odios. Din 2004 în 2008 prim-ministru a fost Tăriceanu. Din 2012 până în decembrie 2012, prim-ministru este Ponta. Trei ani. Patru de la Tăriceanu şi cu trei de la Ponta, sunt şapte ani în care prim-miniştri au fost ei. Să mai punem un an, 2009, în care PSD a fost la guvernare. Eu am putut face ce a fost de făcut doi ani. În rest a trebuit să lupt cu Ponta, Tăriceanu, să apară raportul de condamnare a comunismului ca regim ilegitim şi criminal. Acela a fost momentul în care s-a declanşat ura. A trebuie să lupt să apară ANI, poate îşi mai aduce aminte Tăriceanu. 

În condiţiile în care nu am negociat Justiţia, sigur că li se pare un regim odios. Reţineţi: aşa-numitul regim Băsescu înseamnă şapte ani cu Tăriceanu şi Ponta prim-miniştri, un an cu PSD la guvernare. Opt ani din zece au fost la putere. 

Tăriceanu a lăsat ţara în faţa crizei şi ne-a dus la măsuri extreme în 2010, într-o situaţie incredibil de dificilă, puţini înţeleg în ce situaţie a lăsat Tăriceanu ţara. Şi azi se pupă cu Ponta. Pe sacrificiul lui Boc are Ponta o situaţie în care îşi permite să mituiască românii cu bani de la buget.

Vreau să felicit profesorii care nu au primit mita de la Guvern.

Până şi la oamenii cu puţini bani, sentimentul umilinţei funcţionează.

Oamenii au propagat doar ură. Îi chem pe băsişti să vină duminică la vot să le dea o lecţie! E rugămintea mea la toţi cei care, vreodată, au avut încredere în  mine. Îl atenţionez pe Ponta: să nu se bucure de ura pe care o răspândeşte, ei reprezintă un grup care ar vrea ca ţara să fie ca înainte de 2004. Or, responsabilitatea băsiştilor este să vină duminică la vot şi să nu lase ţara pe mâna unor demagogi care au în spate hoarde de corupţi!

Fac din nou un apel la toţi cei de bună-credinţă ca duminică să vină la vot şi să nu lase ţara jefuită de un grup de demagogi!

Vă mulţumesc!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite