Crin Antonescu: "Înţeleg că despre Ioan Rus se discută la garaj. Cu mine nu!"

Crin Antonescu:

y.Preşedintele interimar Crin Antonescu, declaraţii de presă la Palatul Cotroceni  FOTO Presidency.ro

Preşedintele interimar Crin Antonescu a răspuns ironic, miercuri, unei întrebări legată de o eventuală discuţie a sa cu fostul ministru de Interne, Ioan Rus, după atacurile reciproce din ultimele zile. El a făcut aluzie la declaraţiile de presă susţinute de preşedintele suspendat Traian Băsescu, de la sediul său de campanie: "Înţeleg că despre Ioan Rus se discută la garaj. Cu mine nu!".

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni, Crin Antonescu a susţinut că, în problema cvorumului pentru referendumul de pe 29 iulie trebuie să se ţină seama de Legea referendumului, potrivit căreia românii cu domiciliul în străinătate nu sunt incluşi pe listele electorale permanente (singurele care contează pentru cvorum - n.r.), şi nu de Legea privind alegerea preşedintelui României (care prevede că pe listele electorale permanente trebuie să fie înscrişi toţi românii cu drept de vot care au peste 18 ani - n.r.)

"Când vom fi în situaţia de a avea alegeri prezidenţiale, vom lua în seamă această lege (Legea privind alegerea preşedintelui României - n.r.); acum suntem în situaţia unui referendum naţional şi mi se pare firesc să facem trimitere la Legea referendumului", a spus Antonescu.

Principalele declaraţii ale preşedintelui interimar Crin Antonescu:

 • Eu nu-mi aduc aminte vreun precedent - asta e o altă diversiune. Singurul lucru adevărat este că voi merge la meci, dacă îmi ajută Dumnezeu.
 • Cunosc foarte mult despre fotbal, încât să știu care este programul unei super-echipe cum este Barcelona. Cred că e un lucru clar pentru oricine că la Palatul Cotroceni sunt primiți doar sportivii români în condițiile unor ceremonii de premiere în care ei, cei care reprezintă tricolorul, sunt primiți.
 • Ideea că eu aș fi propus ca Barcelona să fie primită la Cotroceni a apărut. Nu-i nimic adevărat.
 • Cred că Guvernul lucrează la îndeplinirea cerințelor CCR. Nu sunt preocupat să mă amestec în vreun fel în ce face guvernul.
 • Am afirmat public că e de datoria mea să protejez libertatea, relaxarea, independența judecătorilor în fața unei decizii atât de importante, pe care, subliniez, o voi respecta.
 • Fac tot ce pot pentru a nu tulbura liniștea tuturor judecătorilor CCR, în frunte cu președintele ei.
 • Am terminat cu domnul Rus. Înțeleg că se poate discuta despre Ioan Rus la garaj. Cu mine nu.
 • Faptul că aproape în fiecare zi împotriva guvernului au fost aruncate acuzații lipsite de fundament și, numai dacă luăm diversiunea cu scrisoarea cuiva de ieri sau alaltăieri, în care se induce ideea că guvernul face presiuni asupra CCR ne dăm seama că se vorbește de încercări de intimidare și de presiune enormă.
 • Îi voi explica domnului Meleșcanu ce aștept de la SIE.
 • Nu am spus niciodată că prelungirea verdictului în cazul referendumului nu afectează economia României, am spus doar că atitudinea guvernului nu va afecta angajamentele cu FMI. FMI a constatat azi că guvernul și-a făcut temele.
 • Apropo de servicii, dacă tot vorbim de amenințări care s-ar putea produce asupra judecătorilor CCR, am vorbit și cu directorul SRI și mi-a transmis că nu s-au semnalat amenințări către judecătorii CCR.
 • În legătură cu SIE, am văzut cum se procedează și în alte cazuri - se ia ceva din ceea ce nu a spus un om și se comentează. Eu am spus că împotriva imaginii României a existat o operațiune organizată,  coordonată, finanțată și că eu socotesc că e cazul ca SIE să analizeze și să găsească cu mijloace specifice cum s-a petrecut această operațiune. Nu am afirmat niciodata ca serviciul a facut aceasta operatiune. E ușor comic că însuși directorul SIE a înțeles greșit și nu a mers la original.

 • Dacă gravitatea amenințărilor în sine vi se pare legată de funcție, vă asigur că, de când sunt președinte interimar, nu am primit nicio amenințare.
 • Când vom fi în situația că vom avea alegeri prezidențiale, vom lua această lege și o vom pune la lucru. Acum, mi se pare normal să facem trimitere la legea referendumului.
 • Ceea ce este important pentru instuțiile statului, pentru guvern în primul rând, este să aplice legea, legea incluzând și dispozițiile CCR.
 • Plenul CCR a hotărât să solicite Guvernului să depună toate demersurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente în baza cărora s-a votat la referendumul din 29 iulie. Clar, pentru toată lumea, clar pentru guvern, dispoziții obligatorii.
 • CCR subliniază, în motivarea sa: rațiunea pentru care acești cetățeni nu sunt înscriși pe listele electorale suplimentare este aceea că acești cetățeni nu locuiesc permanent pe teritoriul României.
 • Rămân cetățenii români care nu votează pe liste electorale permanente, care au drept de vot și care votează pe liste electorale suplimentare. Citez din Legea 35/2008: pe listele electorale suplimentare votează cetățenii români care fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate, precum și personalul misiunilor diplomatice.
 • Avem deci clar cum se face cvorumul, pentru că ne-o spune legea.
 • Listele electorale permanente cuprind doar alegătorii cu domiciliul în România, ceeea ce nu înseamnă că doar alegătorii din România au drept de vot. Nimeni, niciodată nu a pus în discuție acest lucru.
 • Nu intenționez să prezint un eseu pe marginea legii. Este necesar ca opinia publică să înțeleagă foarte bine despre ce vorbim. În primul rând un lucru despre care se discută mult și confuz este clar: și anume, cvorumul pentru referendum se stabilește clar pe baza listelor electorale permanente.
 • În al treilea rând, aș vrea să recapitulăm câteva lucruri despre referendum, despre CCR și despre lege.
 • Numai după ce plenul CSM se va reuni, după 20 august, va putea fi făcută numirea Monei Pivniceru în postul de ministru al Justiției.  Cred că Mona Pivniceru, ca reprezentant al magistraților, e un om foarte nimerit pentru a da credibilitate unui minister care are foarte multe probleme de rezolvat.
 • În legătură cu Ministerul Justiției. Domnul prim-ministru este în acest moment ministrul interimar al Justiției. 
 • În al doilea rând, salut câteva acțiuni foarte importante ale ministrului de Externe, de natură să lămurească niște lucruri, să risipească niste dezinformari în legatură cu pretinse declarații ale unor înalți oficiali europeni.
 • Le mulțumesc primului-ministru și celorlați membri ai guvernului că au acționat cu responsabilitate și și-au dovedit credibilitatea și valabilitatea ca guvern.
 • În al doilea rând salut faptul că guvernul a consfințit un angajament politic pe care guvernul l-a făcut, justificat de situația economică a României: creșterea salariilor bugetarilor.
 • Salut faptul că discuțiile dintre Fond si Guvern au reliefat trei lucruri. Primul - Guvernul e în parametri angajați la nivelul indicatorilor macro, al privatizărilor, al introducerii managementului privat.
 • Îi felicit pe premier, pe ministrul Finanțelor, pe ministrul Economiei, pentru faptul că, în negocierile din aceasta rundă cu FMI lucrurile merg foarte bine. Am spus delegației FMI că avem un guvern stabil, care nu a schimbat cu nicio iotă angajamentele cu FMI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările