Preşedintele CSM a sesizat CCR în cazul senatorului Mircea Diaconu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu
Mircea Diaconu

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a sesizat miercuri CCR în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea instanţei supreme în cazul lui Mircea Diaconu, a informat CSM.

Potrivit CSM, refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu constituie un conflict juridic de natură constituţională.

Într-o adresă trimisă miercuri, ANI cere CSM să sesizeze CCR în legătură cu decizia Senatului de păstrare în funcţie a lui Mircea Diaconu, arătând că aceasta "afectează în mod grav principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat", iar Parlamentul "împiedică înfăptuirea justiţiei", scrie NewsIn.

"În concret, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat în mod repetat Parlamentului României să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a Deciziei definitive şi irevocabile nr.3104/21.06.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Prin Decizia nr.3104/21.06.2012 definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ privind pe senatorul Mircea Diaconu a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare nr. 5034/G/II/2011 întocmit de ANI prin care s-a constatat starea de incompatibilitate în care s-a aflat. Parlamentul României reprezentând puterea legislativă avea obligaţia să pună în executare de îndată şi întocmai Decizia nr.3104/21.06.2012 definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ privind pe senatorul Mircea Diaconu. Votul negativ exprimat de Parlamentul României, ca reprezentant al puterii legislative de a pune în executare Decizia nr.3104/21.06.2012 afectează, în mod grav statul de drept şi principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat. De asemenea, Parlamentul României, prin obstrucţionarea executării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pronunţate de ÎCCJ, împiedică înfăptuirea justiţiei", se arată în scrisoarea semnată de către preşedintele ANI, Horia Georgescu şi adresată preşedintelui CSM, Alina Nicoleta Ghica, obţinută de NewsIn.

ANI susţine că au fost încălcate două principii constituţionale şi de aceea îi cere preşedintelui CSM să sesizeze CCR cu privire la această speţă. "Astfel au fost încălcate dispoziţiile art.1, alin (4), în conformitate cu care statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale precum şi dispoziţiile art.1 alin (5) din Constituţia României potrivit cărora în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie. (...) În raport de cele sus-menţionate, vă rugăm să analizaţi posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale ca unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România, cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre puterea legislativă a statului român reprezentată de Parlamentul României şi puterea judecătorească, în conformitate cu dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 317/2004", se mai spune în adresa oficială a ANI.

CSM a înregistrat cererea ANI miercuri la prânz, dar nu a stabilit o dată când va discuta această solicitare.

Plenul Senatului a votat marţi împotriva constatării încetării mandatului de senator al lui Mircea Diaconu (PNL) pentru incompatibilitatea în care s-a aflat în 2008 ca director al teatrului Nottara. În urma votului secret electronic doar 23 de senatori au votat "pentru" constatarea incompatibilităţii lui Diaconu, în timp ce 32 de senatori au fost "contra", iar 10 s-au abţinut. Mircea Diaconu îşi continuă, astfel, mandatul de senator. La finalul votului, senatorii au aplaudat decizia de menţinere în funcţie a liberalului.

ÎCCJ a constatat la 19 iunie 2012, definitiv şi irevocabil, starea de incompatibilitate, în baza evaluării ANI, în care s-a aflat senatorul Mircea Diaconu, ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator în Parlament şi a funcţiei de director manager al Teatrului Nottara. Agenţia Naţională de Integritate a constatat, pe 27 ianuarie 2011, starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, întrucât, "începând cu data de 19.12.2008, a exercitat simultan demnitatea publică de Senator în cadrul Parlamentului României, precum şi funcţia de conducere de Director-manager în cadrul Teatrului C.I. Nottara".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite