Ponta: Dacă eu aş fi ministru de Justiţie, i-aş propune preşedintelui graţierea lui Becali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a vorbit luni, la Antena 3, despre trecerea STS în subordinea Ministerului de Interne, despre acţiunile de deszăpezire, modificările la Codul penal şi codul de Procedură Penală, despre o eventuala remaniere şi despre cererea de graţiere a lui George Becali.

Principalele declaraţii ale premierului:

Despre şeful STS

A fost o zi grea, dar importantă astăzi. Am avut negocieri lungi cu FMI, dar rezultatul priveşte viaţa românilor. După, am avut o scurtă intervenţie la Bursa de Valori. Este doar un episod de eliberare de sub regimul Băsescu. Sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă este important pentru toţi cetăţenii. Eu îi laud pe miile de oameni de la ISU, de la SMURD, care îşi fac treaba.

După accidentul tragic de pe 20, s-au văzut disfuncţionalităţi. Intervine ISU şi serviciul 112, care este gestionat de STS. Am decis la MAI să organizăm un departament cu o comandă unică. L-am numit pe omul care este cel mai potrivit: doctorul Raed Arafat. Acolo trebuie să fie şi sistemul 112. Acest lucru este împiedicat de faptul că şeful STS este numit de preşedinte.

Îi este frică de ce s-ar putea să spună domnul Opriş, ce s-a întâmplat la alegerile 2009. Îi este dator pentru că în 2009 a pierdut alegerile şi tot a fost ales, iar cei care au votat la referendumul din 2012 s-au ales cu dosare penale. Este un efort inutil să demonstraţi ceva evident: Aseară preşedintele a fost mincinos şi extrem de ilogic. A spus ceva la stilul numai dacă era de la telefon fix. Domnul Zamfir nu vorbea de la un telefon fix.

STS a spus „Căutaţi aici, duceţi-vă în dreapta“ şi accidentul era în stânga. Eu comentez că a prezentat domnul preşedinte, pentru că legal nu aveam voie. Dacă vrem în viitor, vom mai avea accidente, se întâmplă, să înţeleagă că dacă nu vrem să mai avem harababură, trebuie să le coordonezi, adică trebuie un departament integrat.

Să pui în fruntea acestor structuri oameni profesionişti, iar eu păe domnul Arafat îl consider un profesionist. Băsescu a vorbit un sfert de oră de departamentul pe care i-l facem domnului Arafat. Eu am încredere în domnul Arafat, Traian Băsescu are încredere în domnul Opriş. Nu pot să vorbesc despre ce va face CCR, dar nu este niciun articol care să spună despre STS şi despre faptul că trebuie să fie la Preşedinte.

SRI şi SIE este sub controlul Parlamentului, nu în subordinea Preşedintelui. Acest sistem, în care preşedintele ţării a concentrat din ce în ce mai multă putere, acesta este sistemul pe care îl reformă. Eu cred că proiectul va fi adoptat în Parlament, apoi contestat la CCR. Eu nu îl înţeleg pe domnul Blaga care a fost un ministru bun.

Dacă va veni la MAI şi eu aş fi prim-ministru, aş numi o personană profesionistă. Domnul Opriş este la vârsta de pensie, şi are o pensie bună.

Despre operaţiunile de deszăpezire

Lucrurile vor decurge cu un responsabil la nivel central, cu decizii pe care le vom lua imediat. Noi am salvat vieţi omeneşti. Armata intervine, nu ca să deszăpezescă, ci ca să salveze vieţi. Asta a făcut Armata Română. Contractele nu sunt încheiate de preşecţi sau preşedinţi de CJ, ci de CNADNR.

Cred că s-au desfăşurat bine operaţiunile. Prefectul şi-a asumat răspunderea, şi de acum încolo, vreau să ştiu cine răspunde, cine coordonează şi cine participă. Îi pare rău (n.r. Băsescu) când ceva este bine în România.

Despre modificările la Codul Penal şi CPP

Preşedintele a spus că nu ştie ce lege a promulgat. Aceste două coduri dezbătute ani de zile, adoptate de domnul Boc, Predoiu, reărezintă o schimbare fundamentală între gândirea securită care spune vă ascultăm pe toţi, după care vedem dacă vă scuzaţi şi sunteţi nevinovaţi. Toţi suntem nevinovaţi, până la momentul în care Parchetul strânge probe.

Asociaţia Magistraţilor spune că înregistrarea telefoanelor nu este singura probă. Sunt martori, înscrisuri, flagrant. Se constată nişte inadvertenţe de tehnică legislativă în care instituţiile le-au discutat cu domnul Cazanciu. Codurile actuale despart România de epoca securistă a domnului Băsescu. La 140 nu există nicio propunere. Nici CSM nu a făcut o asemenea propunere. În momentul în care 90% din oamenii din ţara ta nu te mai vrea în fucţie, că Guvernul nu mai îndeplineşte, singura armă a lui Băsescu este frica. Am vreun dosar de corupţie? Ştie domnul Băsescu ceva?

Dispare (n.r. despre informaţiile furnizate de presă). Astăzi în comisia juridică de la Senat, mâine se votează în plen. Săptămâna viitoare va fi adoptat şi de Cameră. Cred că o să promulge pentru că mă bazez pe faptul că este o decizie corectă. Această infracţiune nu exista înainte, urmând să fie abrogată în două săpămâni. Textul articolului nu ar fi o problemă, dar lasă loc la interpretare. Ce judecător îşi dă decizia după ce se uită la TV? Se uită în dosar.

Despre acordul cu FMI

Eu nu am discutat direct cu preşedintele. Au discutat reprezentanţii FMI. În textul memorandumului nu va exista acciza, dar ea va intra în vigoare. Pe domnul Băsescu nu îl interesează acciza. Domnul Băsescu nu-şi plăteşte benzina. Îl interesa un subiect pentru a sprijini mişcarea doamnei Udrea. Acciza va fi valabilă şi pentru motorină şi pentru benzină.

Astăzi am avut acordul final ca de la buget să acoperim jumătate din costul salarial. Am obţinut acordul printr-o schemă în care rata de la bancă va fi înjumătăţită în nişte condiţii: salariaţi şi pensionari până la 1.600 de lei. Cel care are o rată de 800 de lei, maximul pe care îl putem înjumătăţi este de până la 500 de lei.

Anul acesta, 4 mld. de lei pot să rămână în buzunarele românilor. FMI  a fost de acord şi  nu am dat nimic în mod special la schimb. Este o măsură de sprijinire a celor care au venituri mici. Asta înseamnă bani în piaţă şi creştere economică. Întotdeauna sensul uman are prioritate, sunt social-democrat.

Despre ideea graţierii lui Becali

Există o cerere făcută la Ministerul Justiţiei. Dacă aş fi ministrul Justiţiei aş propune preşedintelui. Sunt mai multe cereri. Cred că ideea graţierii chiar trebuie să funcţioneze.

Despre o posibilă remaniere

Nu mi-a spus aşa ceva (n.r. Antonescu). Se întâmplă diverse evenimente, dar nu am avut o astfel de discuţie. Eu nu intenţionez acest lucru. Conform protocolului, pentru miniştrii PNL, propunerea aparţine PNL, dar decizia trebuie discutată şi cu mine.

Mai puteţi citi:

Victor Ponta: Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi se aplică de la 1 aprilie. Cred că, până la urmă, preşedintele va înţelege că este important să avem acord cu FMI

Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“. Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile. Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

Băsescu poate bloca acordul cu FMI din cauza accizei de 7 eurocenţi. Acordul cu FMI este din nou în pericol, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că nu semnează memorandumul dacă acciza suplimentară de 7 eurocenţi este aplicată.

Oamenii de afaceri cer Guvernului o politică de dezvoltare în detrimentul celei de austeritate, promovate de FMI. Scutirea impozitului reinvestit, pe listă. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să susţină în cadrul următoarelor negocieri cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.

Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.

Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar.Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?

Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Se putea face bugetul pe 2014 şi fără acciza de 7 cenţi pe combustibil. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat astăzi, la emisiunea „După 20 de ani“, modul în care a fost construit bugetul pe 2014. Voinea a precizat că în timpul negocierilor cu FMI s-a luat în calcul majorarea cotei unice de la 16% la 18%.




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite