Premierul - multumit de Parlament si Justitie

In discursul sau, Adrian Nastase a aratat, ieri, ca doreste sa restabileasca functionarea eficienta a relatiei Executivului cu Parlamentul, sa inlature "unele slabiciuni ale sistemului politic si

In discursul sau, Adrian Nastase a aratat, ieri, ca doreste sa restabileasca functionarea eficienta a relatiei Executivului cu Parlamentul, sa inlature "unele slabiciuni ale sistemului politic si institutional al statului nostru de drept", sa asigure "stabilitate si coerenta actului legislativ". De altfel, in declaratie, el a avut un capitol special dedicat relatiei dintre cele doua puteri ale statului, in care a vorbit despre traseul legislativ al actelor normative, in anul ce se incheie. Premierul a multumit Parlamentului "pentru modul responsabil in care a inteles sa acorde prioritate promovarii legislatiei noastre, armonizata cu cea din Uniunea Europeana si pentru sprijinul pe care il va acorda in continuare acestui important domeniu". In opinia Executivului, modificarea regulamentelor celor doua Camere a dus la cresterea eficientei, asa incat au fost aprobate si promulgate 748 de legi. Intr-un an de zile, Guvernul a transmis la Parlament 393 de proiecte de legi, fara a se spune ceva despre numarul ordonantelor de urgenta din aceasta perioada. Zona sociala s-a tratat amplu in discurs. Adrian Nastase a informat despre 397.000 locuri de munca nou create, scaderea ratei somajului de la 10,5%, in decembrie 2000, la 7,7%, in prezent, si cresterea consumului populatiei cu 6,8% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. De asemenea, se vorbeste despre cresterea salariului minim brut pe tara care va ajunge la 1.750.000 in luna martie si procesul de recorelare a pensiilor, care va fi facut in sase etape semestriale, fara a se renunta la indexarile trimestriale. Premierul Nastase a vorbit si despre actiunile de combatere a coruptiei, precum si de preocuparile vizand independenta Justitiei. La acest ultim capitol s-a aratat ca a fost acordata atentia cuvenita "asigurarii conditiilor logistice si financiare pentru Justitie", inclusiv prin masuri de refacere a capacitatii de munca a magistratilor, prin atribuirea in administrarea Ministerului Justitiei si Ministerului Public a unui hotel cu baza de tratament pe litoral. Concomitent, "Justitia a inceput un proces de autoevaluare si de indepartare din structuri a organismelor cu risc de coruptie", luandu-se masuri impotriva unor magistrati, respectiv: 25 de avize de cercetare, 5 avize de trimitere in judecata, 4 magistrati au fost deferiti Justitiei, 14 cereri de indepartare din magistratura pe motive de incompetenta si 45 de avize de cercetare penala si trimitere in judecata a unor notari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările