Ponta, în vizită la Chişinău. Ce a spus despre cazul românului George Simion, expulzat din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta se află astăzi într-o vizită la Chişinău şi a purtat discuţii cu omologul său moldovean, Chiril Gaburici. Cei doi au susţinut o conferinţă de presă împreună, iar Ponta a declarat că a discutat cu acesta atât proiecte economice, cât şi probleme diverse, inclusiv cazul preşedintelui Platformei Unioniste “Acţiunea 2012”, expulzat săptămâna trecută din Republica Moldova.

„Ca între prieteni, am discutat şi unele probleme pe care le avem, şi anume că relaţia noastră specială înseamnă să ne protejăm cetăţenii, să le asigurăm respectarea tuturor drepturilor şi să le cerem să nu abuzeze de aceste drepturi.

 Mi-am exprimat speranţa şi rugămintea pentru prim-ministrul Gaburici ca toţi cetăţenii români care vin în Moldova să fie protejaţi, să li se respecte drepturile şi, dacă fac ceva rău, să fie sancţionaţi de către justiţie. Şi în România, şi în Moldova, justiţia are un grad de independenţă care îi permite să ia decizii fără a se specula după aceea că sunt decizii administrative. Mă refer la cazul cetăţeanului român George Simion. Sunt convins că justiţia din Moldova va lua decizia corectă pe care nu o să o conteste nimeni“, a spus Ponta.

George Simion a fost expulzat săptămâna trecută din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. El a fost reţinut de agenţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate, iar în scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova.Ministerul de Interne de la Chişinău a explicat că Simion a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova în baza unei legi care permite o astfel de decizie „ca măsură asigurătorie“ împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea naţională.

Decizia autorităţilor moldovene a fost luată cu câteva zile înainte de mitingul din 16 mai de la Chişinău, organizat de 'Acţiunea 2012' pentru a marca împlinirea a 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus, acţiune la care au participat aproximativ 25.000 de persoane

În altă ordine de idei, premierul Ponta a refuzat să comenteze în vreun fel situaţia din sistemul bancar al Republicii Moldova, nici sectorul justiţiei. „Nu e treaba guvernelor”, a spus evaziv premierul român, aflat astăzi în vizită la Chişinău, citat de jurnal.md.

„În România, prim-ministrul nu are voie să vorbească despre justiţie. Eu am obligaţia ca Prutul să-l treacă gazul, energia electrică, autostrada, microbuzele, grădiniţele la nivelul celor din România. Asta este sarcina mea şi pe asta mă voi axa”, a declarat Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă.
La capitolul „jaful secolului” în sistemul bancar din RM, premierul român a menţionat: „România a trecut prin acelaşi lucru. În 98-99 a fost lichidată Bancorex, după ce, la fel, s-au sustras sume mari. Învăţăm din greşeli. Dar nu e treaba guvernelor să vorbească despre asta. Treaba guvernelor e să facă curat”.

Întâlnire de taină cu Leancă

Surse politice au declarat, pentru site-ul deschide.md, că Victor Ponta s-ar fi întâlnit la Chişinău şi cu fostul premier moldovean Iurie Leancă, prietenia dintre cei doi fiind una de notorietate.

Potrivit aceloraşi surse, cei doi prieteni s-ar fi întâlnit la ora 15:15, la Ambasada României de la Chişinău, şi s-ar fi despărţit la ora 15:50. Reprezentanţii Biroului de presă al Guvernului de la Bucureşti au declarat pentru Deschide.MD că o astfel de întrevedere nu a fost inclusă în programul oficial al premierului şi că, dacă ar fi existat, ea a fost una spontană.

Citeşte şi: 

George Simion va contesta decizia de expulzare din Republica Moldova

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, va depune astăzi o contestaţie la decizia abuzivă de expulzare a sa de pe teritoriul Republicii Moldova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite