Ponta despre conflictul de la CSM: „Acuzaţiile privind implicarea USL sunt absolut stupide. Nişte prostii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta susţine că îndepărtarea lui Dănileţ nu este făcută la comanda USL  FOTO Mediafax
Victor Ponta susţine că îndepărtarea lui Dănileţ nu este făcută la comanda USL  FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a vorbit despre scandalul iscat în CSM, după ce mai multe judecătorii din ţară au cerut suspendarea judecătorilor din CSM. Ponta susţine că aceste propuneri au fost votate de peste 700 de judecători din toată ţara şi nu se poate pune problema unei implicări din partea USL.

„De la abordările absolut stupide şi politice cu USL care nu ştiu ce face la CSM.... Nu face USL nimic la CSM. În definitiv, sunt judecători, procurori acolo aleşi. De la faptul că am aflat că vreo 700 de judecători care au votat să-l retragă pe domnul Dănileţ - toţi sunt puşi de USL (...) deci astea-s prostii. Sunt absolut prostii şi nu ştiu când s-or însănătoşi toţi cei care o tot ţin aşa de un an de zile cu cine pune mâna pe justiţie. Adică acum Justiţia domnului Băsescu să nu cumva să o ia USL. Să nu fie a nimănui, să fie a României Justiţia", a explicat Victor Ponta.

Premierul susţine că actualul conflict din CSM reflectă defectele sistemului de Justiţie. "Ce se întâmplă la CSM cred că e o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie în ansamblu. Oamenii au foarte puţină încredere. Ceea ce mă interesează pe mine, şi ceea ce vom încerca din punct de vedere legislativ, este să facem actul de justiţie, nu conducerea. Conducerea, procurorul general, CSM - asta îi interesează pe preşedintele ţării, pe jurnalişti", a spus Ponta.

Premierul a spus că românii sunt interesaţi ca justiţia să funcţioneze rapid, bine şi ieftin.

"Pe români îi interesează, când se duc ei să se judece la judecătorie sau la tribunal sau la Curtea de apel, să ştie că se judecă mai repede, că îi costă mai puţin, că primesc o hotărâre bună, că atunci când judecătorul greşeşte, răspunde pentru greşeală, la fel cu procurorul care face cereri de arestare şi după aia e achitat respectivul inculpat. Deci aia e justiţie, din punctul meu de vedere", a adăugat premierul.

În calitatea sa de fost procuror, Victor Ponta a cerut ca situaţia procurorilor să se schimbe, iar aceştia să nu mai fie subordonaţi judecătorilor. "Eu înţeleg - nu doar ca fost procuror - ci şi acum ca lider politic şi prim -ministru ca procurorii să fie magistraţi în continuare aşa cum prevede Constituţia şi prevede foarte bine, dar să fie independenţi, nu doar să se bucure de stabilitate şi să nu mai aibă subordonare ierarhică, adică exact ca judecătorii. Judecătorii nu se subordonează ierarhic preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi e foarte bine aşa. La fel trebuie să fie şi procurorii, să nu se mai subordoneze ierarhic, să fie procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătorie, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curţi de Apel, fiecare cu competenţă foarte clară şi cu lipsă de subordonare ierarhică, adică exact pe tipul judecătorilor, asta înseamnă un procuror cu adevărat independent", a mai precizat Ponta.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite