Ponta: Cred că am putea continua şi cu un alt prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Adevărul
Victor Ponta FOTO Adevărul

Victor Ponta a declarat, vineri, la DC News Live, că renunţă la mandatul de prim-ministru dacă preşedintele ales Klaus Iohannis îi va promite că se va menţine aceeaşi majoritate parlamentară.

„Tehnic, era un lucru pe care eu l-aş fi făcut cu siguranţă dacă nişte tradiţii care există în ţările occidentale s-ar aplica şi la noi. Adică, mai direct - şi le-am spus şi colegilor mei: dacă aş avea garanţia că domnul preşedinte în funcţie, Băsescu, sau viitorul preşedinte, domnul Iohannis - eu mă duc mâine şi îmi depun mandatul de prim-ministru - spune «Am înţeles, numesc un prim-ministru de la coaliţia actuală», eu aşa aş face. Cred că ar fi foarte bine să avem un nou prim-ministru”, a spus Ponta, la DCNews.

Solicitat să spună explicit dacă şi-ar depune mandatul de premier în condiţiile în care Iohannis ar numi un prim-ministru de la actuala coaliţie, Ponta a răspuns: „Aşa ar fi normal, pentru că dincolo de actul de guvernare, pe care îl apreciez ca îndeplinind punctele esenţiale în primii doi ani, dincolo de asta, prin faptul că am candidat la funcţia de preşedinte şi am pierdut, e o responsabilitate personală”.

„Cred că am putea continua cu aceeaşi majoritate dar cu un alt prim-ministru. Ideea continuării guvernării nu este legată de persoana mea“, a spus Ponta la DC News Live. 

Premierul a mai precizat şi cele trei teme prioritare în următoarea perioadă. „Revizuirea Constituţiei, descentralizarea şi codul electoral sunt trei zone în care trebuie avut dialog cu liderii ACL. Foarte mulţi oameni îşi doresc să nu mai vină la Bucureşti. Descentralizarea a fost lucrată de Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis. În ceea ce priveşte sistemul electoral, soluţia este să avem un sistem de vot modern“, a mai declarat premierul. 

„Excluderea nu e definitivă pentru niciunul“

Întrebat de ce i-a exclus pe Geoană şi Vanghelie, premierul a răspuns că cei doi nu se mai potriveau în noul proiect politic pe care PSD îl are drept prioritate în contextul viitoarelor alegeri. 

„Ieri am discutat şase ore ce avem de făcut pe termen scurt şi mediu şi am fost de acord că PSD are nevoie de un nou proiect politic pe care să-l aplice cu consecvenţă. Trebuie un nou proiect politic.Vor fi decizii grele. Cum facem că după 25 de ani şi cu un lider de 42 de ani suntem tot comunişti? Cum facem că suntem partidul baronilor şi care apără corupţii? Este o rebrenduire extrem de grea care ţine de modul de acţiune. Pentru nişte schimbări grele e nevoie de o echipă solidară“, a explicat Ponta. 

Liderul PSD a mai precizat că, în lumina declaraţiilor făcute aseară de Marian Vanghelie şi Mircea Geoană, la Realitatea TV, decizia CexN a fost una corectă. 

„Dacă ei cred acele lucruri, cum putem zâmbi în faţa camerei şi să spunem că eram prieteni? Nu o să răspund la acele acuzaţii. Acele acuzaţii le-am auzit aseară. Dacă le auzeam înainte de şedinţă, decizia era una bărbătească“, a mai afirmat premierul. 

Ponta a mai spus despre edilul de la Sectorul 5 că are o „capacitatea distructivă în interior“. 

Despre Dan Şova, premierul a spus că excluderea sa a fost din cauza declaraţiilor pe care senatorul s-a grăbit să le facă a doua zi după alegeri, când i-a cerut demisia viceopremierului Liviu Dragnea pentru eşecul alegerilor. „A fost sancţionat şi am văzut că a înţeles care a fost problema. A fost prea grăbit. Cred că va rămâne alături de noi. Excludere nu e definitivă pentru niciunul“, a mai precizat premierul.

Despre Sebastian Ghiţă: Dăcă nu se simte bine în echipă ne vom despărţi

Premierul a comentat şi cu privire la declaraţia deputatului PSD Sebastian Ghiţă, care a spus joi seară, după CExN, că Ion Iliescu ar trebui să se retragă din partid. 

„Cred că a greşit şi trebuie să înţeleagă că organizaţia merge după alte reguli, nu după după regula lupului singuratic .Sunt colegi care spun că trebuie să ne despărţim şi de Sebi Ghiţă. Dacă se integrează într-o echipă e promiţător, dacă o ia înaintea plutonului va pierde ritmul.Nu sunt de acord cu modul cum face anumite lucruri pe scena publică. I-am spus şi el ştie “, a mai spus premierul, subliniind că este deranjat de faptul că orice spune Sebastian Ghiţă este pus pe seama sa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite