PNL a decis să joace cinstit, cu cărţile pe masă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a făcut duminică ceva ce trebuia să facă mai demult. Adică încă înainte de Anul Nou, atunci când deja orice om lucid ştia ori măcar putea intui cu destulă precizie care e adevărata situaţie a economiei româneşti, care ar putea fi cuantumul deficitului bugetar pe anul 2019, dar şi că pentru a plăti pensii şi salarii Ministerul Finanţelor este obligat să contracteze împrumuturi la dobânzi din ce  în ce mai mari.

Era încă de pe atunci de domeniul evidenţei că dacă PSD ar fi continuat să guverneze, România ar fi urmat soarta Greciei şi  că principala sarcină a noului guvern este stoparea alunecării pe tobogan a ţării.

În cursul interviului acordat publicaţiei Hotnews, dl Ludovic Orban a admis că nu poate oferi garanţii 100% că guvernul pe care îl conduce va avea posibilitatea de a dubla nici măcar de la 1 august alocaţiile de stat pentru copii. Totodată, prim-ministrul a spus că nici creşterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie nu este chiar foarte sigură.Chiar dacă aceasta, spre deosebire de alocaţii, este prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Totul depinde, a precizat dl. Orban, de mersul economiei, dar şi de cum evoluează colectările la buget.

E cum nu se poate mai evident că dl. Orban nu s-a trezit duminică dimineaţă şi şi-a spus gata, de astăzi  voi fi sincer şi nu voi mai fi vânzător de iluzii. E clar că declaraţia a fost îndelung chibzuită şi convenită în primul rând cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu ministrul Finanţelor, dl. Florin Cîţu. Care la scurt timp după ce interviul domnului Orban a devenit public a precizat că împărtăşeşte necondiţionat opinia şefului său ierarhic.

Nu cred că d-lui Orban i-a fost chiar foarte simplu să le spună, în sfârşit, românilor adevărul referitor la situaţia economică a ţării. Cu atât  mai mult cu cât aceste două veşti proaste afectează  speranţele de mai bine ale unor consistente segmente ale populaţiei. Tare mi-e teamă că anunţul de duminică al d-lui Ludovic Orban este doar primul dintr-o serie de veşti proaste care s-ar putea abate peste români în cursul anului 2020. Mai mult ca sigur că Executivul nu va recurge la tăieri de pensii şi salarii, însă nu este deloc exclus să fie silit să proroge şi unele creşteri salariale, ca, de exemplu, cele din Educaţie, prevăzute să intre în vigoare tot cu începere din data fatidică de 1 septembrie. Vremea Carnavalului PSD, timpul României cu susul în jos, al falsei îndestulării şi al bogăţiei mincinoase dau semne că au apus. Dezmăţul bugetar inconştient, criminal încurajat de numiţii Liviu Dragnea, Lia Olguţa Vasilescu, Viorica Dăncilă şi alţi iresponsabili de aceeaşi teapă a ajuns, după cum lesne se vede, la decont.

Indiscutabil, anunţul făcut duminică de preşedintele PNL va costa consistent din punct de vedere electoral partidul. Nu mă îndoiesc că şi dl. Orban, şi dl. Cîţu, şi preşedintele Klaus Iohannis ştiu foarte bine asta. Tocmai de aceea cred că  trebuie apreciat curajul d-lui Orban. Acest anunţ odată făcut privează PSD de un instrument de atac mişel, hoţesc pe care acesta conta indubitabil. Pretinsa şleată social-democrată spunea oricui avea timp şi nervi să o mai asculte că PNL şi preşedintele Klaus Iohannis ţin cu tot dinadinsul să facă alegeri anticipate pentru ca după acestea, odată câştigate, să nu mai mărească nici pensii şi nici alocaţii. PNL a ales să joace cinstit, cu cărţile pe masă.

Să fie oare acesta semnul că nu doar că s-a dus baba cu colacii, ci şi că României i se oferă, în fine,şansa  unui alt fel de politică? Mult mai aproape de cinste, realism şi adevăr.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite