PNL a bătut palma cu Geoană pentru 19 parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL şi PSRO, prin copreşedintele Vasile Blaga şi preşedintele Mircea Geoană, au încheiat ieri un acord politic, al cărui principal scop este trântirea Guvernului Ponta, inclusiv cu social-democraţi nemulţumiţi de actuala conducere din PSD.

PNL şi Partidul Social Românesc (PSRO), formaţiune fondată de foştii social-democraţii Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, ultimul aflat în arest preventiv, au semnat joi un protocol de colaborare parlamentară cu PNL, principalul obiectiv fiind formarea unei majorităţi parlamentare împotriva Guvernului Ponta şi susţinerea învestirii unui nou Guvern.

„Discuţiile nu se opresc aici, cu PSRO, ci vom continua discuţiile şi cu alte forţe parlamentare. Îl vom prezenta tuturor partidelor, mai puţin PSD, pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Sperăm să creem această majoritate parlamentară. Este prematur să discutăm când vom face, dacă vom face o alianţă electorală cu PSRO. Nu semnăm un acord de guvernare cât este Guvernul Ponta“, a spus copreşedintele PNL, Vasile Blaga.

Liberalii au o problemă cu PSD, ca entitate politică, dar nu spun nu parlamentarilor PSD care au trecut în barca lui Geoană sau care urmează să i se alăture. Flancat în stânga şi dreapta de către liberali, Mircea Geoană a făcut un apel către colegii săi din PSD de a se întoarce cu faţă către acest nou proiect politic. „Este o încurajare pentru alţi parlamentari să se alăture. Încă mai lipsesc un număr de parlamentari, dar din ce simt, estimarea mea este că în această sesiune parlamentară vom convinge suficienţi oameni. Vom pregăti din toate puterile o astfel de moţiune. Nu plecarea PSD de la guvernare este scopul nostru, ci plecarea lui Ponta şi a unor acoliţi. Pentru prietenii mei din PSD, le spun că ceea ce fac eu nu este un gest împotriva social-democraţiei. Şi din rândurile colegilor mei din PSD şi din alte forţe din arcul guvernamental ni se vor alătura“, a mai spus Geoană.

Invitat ieri la Adevărul Live, Mircea Geoană a ţinut să precizeze că nu este vorba de un USL reînviat, deşi protocolul a fost semnat între liberali şi foşti social-democraţi care au părăsit rândurile PSD şi care în 2012 se aflau de aceeaşi parte a baricadei cu PNL. „Acest protocol nu reprezintă crearea USL cu alţi actori, ci un acord extrem de clar în care dreapta şi stânga contribuie la un proiect de ţară. Pentru noi, cei din PSRO, ce ne animă este ideea unui nou proiect de ţară. Ar fi anormal ca un proiect de ţară propus să nu aibă şi influenţe dinspre stânga“, a mai spus Geoană.

Întrebat despre o eventuală alianţă electorală pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, Geoană a mai spus: „Este foarte prematur. Este preferabil ca fiecare să-şi facă propriile voturi“.  Durata protocolului se întinde pe perioada actualei legislaturi parlamentare, cu posibilitatea prelungirii pentru legislatura 2016-2020, în funcţie de rezultatele alegerilor parlamentare de anul viitor.

„Gorghiu este bine-mersi“

Deşi protocolul de colaborare încheiat între cele două părţi are drept scop principal trântirea Guvernului Ponta, de la semnarea acordului politic a lipsit tocmai Cătălin Predoiu, premierul din umbră, şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. „Este la tipografie. Vom prezenta programul de guvernare, iar astăzi sunt ultimele corecturi“, l-a scuzat Blaga pe colegul său de partid. Spre deosebire de Vasile Blaga, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, nu a ştiut să spună motivul pentru care Alina Gorghiu nu a fost prezentă, deşi numele său figura alături de cel al lui Vasile Blaga pe protocolul de colaborare încheiat între PNL şi PSRO. „Este bine mersi şi este foarte bine reprezentată“, a spus Orban.

PNL a fost reprezentat de către copreşedintele Vasile Blaga şi de doi dintre prim-vicepreşedinţi, Teodor Atanasu şi Ludovic Orban, în timp ce din partea socialiştilor au fost prezenţi preşedintele partidului, Mircea Geoană, şi parlamentarii Florentin Gust şi Cătălin Croitoru. Copreşedintelui PNL Vasile Blaga îi era greu să pronunţe numele partidului lui Geoană, încurcându-se de fiecare dată când trebuia să pronunţe PSRO. 

UNPR, cheia actualei guvernări

Deşi liberalii au anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură pentru luna iunie, chiar şi cu sprijinul PSRO, care se bazează pe voturile a 19 parlamentari, şi UDMR, PNL nu are nicio şansă să răstoarne Guvernul Ponta, fiind la aproximativ 50 de voturi distanţă de majoritatea parlamentară. Partidul care contează cu adevărat în această ecuaţie politică este UNPR, partid înghiţit, momentan, de PSD. În prezent, UNPR-ul condus de Gabriel Oprea are 51 de parlamentari, respectiv 36 de deputaţi şi 15 senatori şi este în plin proces de racolări.  Astfel, cei 51 de parlamentari UNPR ar putea oricând să răstoarne Guvernul, dacă asta va cere “interesul naţional” promovat de Gabriel Oprea. La Senat, de exemplu, cei 15 senatori UNPR sunt mai mult decât suficienţi pentru a asigura o majoritate pentru liberali, cărora le lipsesc în prezent mai puţin de 10 voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite