PLUS e de acord cu pactul politic al preşedintelui, dar cu „3 puncte care nu pot lipsi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PLUS a transmis miercuri seară că susţine „pe deplin” punctele acordului politic propus de preşedintele Klaus Iohannis la finalul consultărilor cu partidele şi precizează că există „încă 3 puncte care nu pot lipsi dintr-un astfel de acord”.

„PLUS susţine pe deplin punctele acordului propus. Considerăm însă că există încă 3 puncte care nu pot lipsi dintr-un astfel de acord:

Reforma Curţii Constituţionale a României. Arbitrul ultim al tuturor încercărilor PSD din ultimii doi ani de a modifica legislaţia justiţiei şi codurile penale a fost CCR. Din păcate, politizarea acestei instituţii, datorată în primul rând modului de desemnare a judecătorilor constituţionali, a înlăturat încrederea românilor în deciziile sale. Solicităm începerea unei dezbateri cu privire la reforma instanţei constituţionale, care să aibă drept rezultat revizuirea dispoziţiilor constituţionale actuale”, se arată într-un comunicat transmis de PLUS.

Partidul mai transmite că ar iniţiativa „fără penali în funcţii publice” ar trebui să fie inclusă în Constituţie şi că politicienii ar trebui să respecte dorinţa celor un milion de români care au semnat.

„Fără penali în funcţii publice. Dincolo de discuţii largi privitoare la integritatea funcţiei publice, Constituţia României trebuie să prevadă clar că «Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării». Este voinţa a un milion de români, iar politicienii trebuie să o respecte şi să supună referendumului revizuirea Constituţiei în acest sens”, a mai transmis PLUS.

Al treilea punct menţionat de formaţiune se referă la o reformă a legislaţiei în justiţie, care, potrivit partidului, ar trebui să se facă în urma unor dezbateri publice la care să participe mai multe părţi.

„Justiţia din România şi legislaţia penală au nevoie de schimbări, dar acestea trebuie să fie făcute de către profesionişti. Propunem organizarea de dezbateri publice privitoare la reforma legislaţiei justiţiei şi legislaţiei penale, la care să participe deopotrivă reprezentanţi ai magistraţilor, ai societăţii civile şi ai mediului universitar. Propunem ca aceste dezbateri să aibă drept punct de plecare proiectul de lege pregătit de către Ministerul Justiţiei în 2016, după consultări realizate în marile centre universitare din ţară”, subliniază PLUS.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului pe Justiţie, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.
 
„Am constatat că există o largă convergenţă. Majoritatea, marea majoritate a partidelor, sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate aşa cum a votat poporul. Sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Sau, dacă vreţi altfel, un pact politic pentru România Europeană”, a declarat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite