Pensiile speciale pentru personalul de pe ambulanţe, la un pas de a fi adoptate de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă ar putea beneficia de pensii speciale. Un proiect de lege care prevede acest tip de pensii, semnat de zeci de parlamentari, ar urma să fie votat în următorele zile de Senat pentru ca ulterior, să meargă într-un ritm accelerat şi la Camera Deputaţilor pentru a se da votul final în plen.

Peste 80 de parlamentari ,aparţinând în principal PSD şi UNPR, dar la care s-au alăturat şi reprezentanţi ai PNL, UDMR şi ai minorităţilor, au depus pe 22 decembrie la Senat un proiect de lege privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Acesta reglementează obligaţiile şi drepturile personalului profesionist de intervenţie: medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi de autosanitară şi operatori registratori de urgenţă. Iniţiatorii consideră că aceştia trebuie să dobândească un regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase. 

„Proiectul de statut are drept scop eliminarea discriminării şi asimilarea unor drepturi dobândite de personalul operativ militar din cadrul MAI ce îndeplineşte atribuţii de urgenţă şi intervine alături de personalul profesionist operativ din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov“, susţine, în expunerea de motive, senatorul PSD Florian Bodog, în numele iniţiatorilor.

Proiectul de lege figura pe ordinea de zi a Senatului de miercuri, însă şedinţa de plen nu a mai avut loc, nefiind cvorum de lucru. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că se încearcă adoptarea acestuia în Senat la începutul săptămânii viitoare, pentru ca apoi să-l trimită Camera Deputaţilor unde, dacă toate lucrurile merg bine, proiectul ar putea fi adoptat până la începerea vacanţei aprlamentare. „Depinde câţi senatori ne putem strânge pentru a fi cvorum de şedinţă. Nu avem probleme cu trecerea proiectului, pentru că e lege ordinară. Sper că şi băieţii de la Cameră se vor mişca repede.Dacă nu, îl rezolvăm la începutul sesiunii următoare“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“ 

Cum se calculează pensie specială

Potrivit articolului 18, personalul de intervenţie ar urma să beneficieze de „pensie specială de serviciu, cu reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: vârsta minimă de 57 de ani şi o vechime de cel puţin 20 de ani în activitate ca personal operativ de intervenţie''. Parlamentarii care au semnat proiectul de lege propun ca pensia să reprezinte 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. La pensie au dreptul şi cei cu o vechime de 15-20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte. Dacă în urma actualizării cu valoarea punctului de pensie rezultă o pensie specială mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.

Totodată, pe lângă salariul lunar (compus din salariul de bază, gărzi, indemnizaţii, sporuri, premii şi prime), cei care fac parte din personalul operativ au dreptul la ajutoare şi alte drepturi băneşti stabilite prin contracte colective de muncă, indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau de detaşare, precum şi la decontarea cheltuielilor de cazare şi transport în ţară şi străinătate, dar şi la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă. Ei beneficiază, de asemenea, de spor pentru condiţii deosebit de periculoase pentru suprasolicitări psihice şi nervoase, stres, zgomot intens şi de lungă durată, pericol, risc fizic şi risc în traficul rutier în timpul deplasărilor în misiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite