Numărătoarea paralelă a partidelor: PDL - prezenţa la vot a fost de 45,45%. USL - Băsescu nu mai poate fi preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu a anunţat, în urma numărătorii paralele a PDL, că în 97,11% din secţii au votat 45,45% din românii cu drept de vot                      FOTO: Mediafax
Adriean Videanu a anunţat, în urma numărătorii paralele a PDL, că în 97,11% din secţii au votat 45,45% din românii cu drept de vot                      FOTO: Mediafax

PDL şi USL continuă să-şi dispute victoria la referendumul pentru demiterea preşedintelui. În timp ce numărătoarea PDL se apropie de estimările Biroului Electoral Central, USL continuă să avanseze o prezenţă mult mai mare la urne şi să susţină că Traian Băsescu trebuie să plece de la Cotroceni.  

UPDATE 10.00: "Traian Băsescu nu mai poate rămâne preşedinte, au votat împotriva lui 90% dintre cei care au fost la urne. Curtea Constituţională a României nu poate vota împotriva poporului român", a declarat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. "Un flux uriaş de români a votat împotriva preşedintelui, pe o vreme caniculară", a adăugat acesta.

"În mod real au fost doar 15 milioane de români cu drept de vot, ceea ce înseamnă că peste 60% dintre românii cu drept de vot au fost la referendum", a conchis Dragnea.

UPDATE 9.46: Prezenţa la referendumul de duminică a fost de 45,45% după centralizarea datelor de la 97,11% dintre sectiile de vot, in cadrul numaratorii paralele efectuate de PDL, a anunţat astăzi la ora 9:30, preşedintele interimar al filialei din Bucureşti a partidului, Adriean Videanu. El a precizat că au mai ramas de centralizat 530 de secţii. "Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt clare, referendumul nu poate fi validat", a spus Videanu. Şi a adăugat: "la ora 11:00 - 12:00 putem anunţa rezultatele finale" ale numărătorii paralele realizate de PDL.

UPDATE 6.00: Preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a declarat, luni dimineaţă, la ora 5:00 că, după centralizarea PDL a datelor de la 17.641 secţii de votare, adică 95,11% dintre acestea, au votat 8.058.867 persoane, reprezentând 44,6% din cetăţenii cu drept de vot la nivel naţional.

Adriean Videanu a susţinut că rezultatul nu mai poate fi schimbat şi arată că referendumul nu poate fi validat, neîntrunind condiţia de covrum.

Videanu a mai spus că au mai rămas de centralizat datele de la 600 de secţii din ţară şi de la cele 306 din străinătate.

Preşedintele interimar la PDL Bucureşti, a adăugat că nu se poate vorbi despre un vot împotriva lui Traian Băsescu la referendum, el precizând că cei care nu s-au prezentat la vot i-au sancţionat pe cei 256 de parlamentari care l-au suspendat pe preşedinte.

Întrebat ce se va întâmpla în continuare, el a răspuns că, potrivit legii, Curtea Constituţională va invalida referendumul.

Cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta, care a spus, duminică seară, la Guvern, că nouă milioane de români au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, Videanu a răspuns: "Vă rog să nu îl credeţi niciodată pe premierul Victor Ponta".

Videanu a menţionat că următorul anunţ al PDL va fi făcut după ora 11.00.

Dan Şova: 52% din români au votat

UPDATE 24.00:  Social-democratul Dan Şova şi liberalul Relu Fenechiu au apreciat că referendumul va fi validat, prezenţa la urne fiind, în opinia acestora, de 52%.

"Am numărat până acum peste 9.200.000 de voturi. Am depăşit pragul de 50%. Continuăm numărătoarea. Aproximativ 87% dintre românii care au venit la vot au votat împotriva lui Traian Băsescu. Prezenţa la vot a fost impresionantă. Mulţumim românilor pentru efortul pe care l-au făcut, pe caniculă, cu listele vechi, cu un număr de români care nu mai există de foarte mult timp, cu dublul boicot al găştii lui Băsescu şi al maghiarilor. Reamintesc că Băsescu, în 2007, a luat 75%, azi a luat doar 16% sau mai puţin. La alegerile din 2009, Băsescu a luat cinci milioane de voturi, azi a luat mai puţin de un milion de voturi", a spus Şova.

"Concluzia - în afară de faptul că referendumul va fi valid cu peste 52% - este că Traian Băsescu va pleca, l-am demis şi totul va fi bine de acum incolo", a afirmat senatorul PSD.

La rândul lui, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a susţinut că rezultatul "real" al referendumului va putea fi cunoscut după finalizarea numărătorii voturilor.

"Azi a fost o zi caniculară, dar cu toate acestea peste 9 milioane de români au ieşit la vot (...) cu scopul de a scăpa de Traian Băsescu. La ora 21,00, aproximativ 45% din români votaseră. Din numaratoarea noastră de la ora 22.00, dar nu avem toate secţiile, credem că scorul final va fi de aproximativ 52%. Toate acestea sunt evaluări. Vom afla, în aceasta noapte, scorul real", a susţinut acesta.

CTP: "Domnul Şova a numărat şi victimele Holocaustului"

Imediat după snunţul lui Dan Şoca, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat pentru ProTV: "Dânsul a numărat şi victimele Holocaustului şi, în urma acestei numărători, a fost trimis de domnul Ponta să mai studieze pe la muzeul Holocaustului de la Washington. Îşi face datoria domnul Şova faţă de partid, faţă de cauză. Are mult sânge rece, pentru spectacole de soiul ăsta trebuie să ai multă stăpânire de sine".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite