Parlamentul, pus la zid în raportul MCV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Marţea neagră“ din decembrie 2013, când parlamentarii şi-au făcut pe ascuns superimunităţi în faţa legii şi au încercat să spele cazierele corupţilor, este criticată de Comisia Europeană în raportul MCV. Comisia Europeană va face astăzi public raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, după cum a declarat Mark Grey, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Monitorizarea scoate din nou în faţă problemele cu care se confruntă sistemul judiciar din România şi presiunile asupra Justiţiei. „Adevărul” a intrat în posesia unui draft al raportului ce ar urma să fie prezentat astăzi. Trebuie spus că şi în acest an se vor monitoriza progresele pe care ţara noastră are nevoie să le facă în acest domeniu.

Proiectul raportului critică evenimentele petrecute în 2013 în Justiţie. Comisia Europeană se arată îngrijorată după modificările făcute la noul Codul Penal care intră în vigoare la 1 februarie. „Modificările Codului Penal, făcute în grabă şi netransparent în decembrie 2013, au stârnit o mare îngrijorare, fiind văzute ca un atac la regimul juridic de combatere a corupţiei şi promovarea integrităţii”. Experţii care au întocmit raportul au notat acest eveniment, cunoscut publicului ca „marţea neagră”, chiar dacă ulterior Curtea Constituţională le-a declarat neconstituţionale. 

Concret, prin modificările făcute au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale. Practic, aceştia nu ar mai fi putut fi acuzaţi de abuz în serviciu sau de corupţie. Ulterior, aceste modificări ce ofereau superimunitate în faţa legii, au fost declarate neconstituţionale. Se sugerează chiar o amânare a intrării în vigoare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.

Niţu şi Kövesi, numiţi politic

Raportul MCV face referire şi la numirile la conducerea instanţei supreme, dar şi a parchetelor. Dacă despre ocuparea postului de şef al Înaltei Curţi experţii se spune că s-a făcut în mod transparent, în ceea ce priveşte şefia Parchetului General şi a DNA raportul spune că numirile au fost făcute „mai degrabă politic”. De altfel, raportul cuprinde şi schimbările „bruşte”, fără respectarea întregii proceduri, a şefilor de secţie din DNA, care erau interimari. Schimbarea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru s-a produs imediat după ce procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe vicepremierul Liviu Dragnea, acuzat de fraude în timpul Referendumului pentru demiterea preşedintelui României în 2012.

ANI, lăudată pentru rezultate

Unul dintre punctele pozitive din raportul MCV priveşte Agenţia Naţională de Integritate (ANI), despre care experţii spun că a înregistrat şi în 2013 rezultate foarte bune, având aproximativ 90 la sută din rapoarte confirmate de instanţă sau neatacate de cei vizaţi. Cu toate acestea, se arată că instituţia a fost ţinta atacurilor politice, mai ales din partea aleşilor locali şi a parlamentarilor. „Parlamentul trebui să se abţină de la încercări de a crea privilegii în privinţa incompatibilităţilor şi să nu modifice reglementările privind conflictul de interese”.

Şi Curtea Constituţională a fost lăudată. „Atacarea autorităţii Curţii Constituţionale din vara lui 2012 nu s-a mai repetat, iar Curtea şi-a consolidat, mai degrabă, rolul de important arbitru”.

Ponta şi Antena 3, pete negre în MCV

Atacurile venite din partea politicienilor şi a unei părţi a presei asupra magistraţilor după condamnarea fostului premier Adrian Năstase sunt şi ele cuprinse în raportul MCV.  „Criticile politicienilor şi atacuri motivate politic ale presei împotriva judecătorilor, procurorilor şi membrilor familiilor acestora au fost o preocuparedeosebită. Instituţiile judiciare şi magistraţii au fost criticaţi în mod direct în urma hotărârilor judecătoreşti cu privire la personalităţi politice importante”, se arată în raport. ;

Recomandările Comisiei Europene

- Introducerea în Codul de Conduită al parlamentarilor şi în Constituţie a prevederii potrivit căreia parlamentarii şi Parlamentul sunt obligaţi să respecte independenţa justiţiei şi deciziile judecătoreşti;

- Asigurarea condiţiilor pentru ca CSM să îşi consolideze activitatea de protejare a independenţei sistemului judiciar;

- Adoptarea măsurilor legislative necesare pentru restructurarea sistemului judiciar;

- Asigurarea publicării complete şi continue a tuturor deciziilor şi motivărilor instanţelor de judecată;

- Aplicarea uniformă şi fără excepţii a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese şi avere nejustificată;

- Aplicarea în cazuri de corupţie de pedepse care să descurajeze asemenea practici.

Mark Gray: Raportul MCV va fi publicat la începutul anului 2014. Ambasadorul britanic: DNA este o instituţie care are performanţă

Ponta şi Cazanciuc susţin că raportul MCV a fost programat „de mult timp“ în ianuarie

Olanda aşteaptă raportul MCV pentru a se pronunţa în privinţa aderării României la Schengen

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite