Parlamentul promite schimbarea la faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii Parlamentului FOTO Mediafax
Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii Parlamentului FOTO Mediafax

Criticaţi în raportul MCV şi sfătuiţi de preşedintele Klaus Iohannis, liderii celor doua Camere, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea promit că aleşii vor scăpa de etichete precum coruPţi, hoţi sau profitori.

Aleşii au început, luni, o nouă sesiune parlamentară, prima din mandatul preşedintelui Klaus Iohannis. Dornici să spele criticile din ultimul raport MCV, parlamentarii se laudă că se vor schimba, cel puţin la nivel de imagine. Cel care a dat tonul a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

„Puterea mediatică a unor astfel de aşa-zise exemple, poate nesemnificative ca proporţie în raport cu numărul total al parlamentarilor, dar uriaşe la nivelul exemplului de conştiinţă publică,a făcut ca de cele mai  multe ori efortul şi munca noastră să se topească în apelative precum «hoţi», «corupţi», «profitori»“, s-a plâns Zgonea, în faţa colegilor săi.

Drept urmare, el le-a propus să renunţe la certuri, a vorbit despre un Cod de Etică, şi a insistat ca legile să nu mai zacă în Parlament. Tot el a înşirat şi priorităţile deputaţilor în noua sesiune: o nouă legislaţie electorală, finalizarea procesului de revizuire a Constituţiei, cu prevederi pentru interzicerea traseismului politic, dar şi mult-discutata lege privind falimentul personal, menită să rezolve problemele celor cu împrumuturi în franci elveţieni.

Mai mult, Zgonea a propus transparenţă sporită şi a subliniat că vrea ca toate şedinţele să fie transmise pe internet pentru ca electoratul să poată vedea activitatea parlamentarilor. De asemenea, Zgonea şi premierul Victor Ponta au vorbit despre noile reguli care vor aduce membrii Guvernului în Parlament, o dată pe săptămână, pentru cel puţin o oră. Premierul Victor Ponta  a fost primul membru al guvernului care a vorbit în Parlament, pentru câteva zeci de minute, în care a spus mai multe clişee, prezentate ca obiective de guvernare.

Iohannis trasează sarcini

Nu doar şeful Camerei Deputaţilor s-a arătat preocupat de soarta Parlamentului în noua sesiune, ci şi preşedintele Iohannis. După consultările de săptămâna trecută, cu partidele politice, a venit rândul celor doi mai-mari ai Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, să se prezinte la Cotroceni. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis le-a spus celor doi că doreşte schimbarea legislaţiei electorale şi rezolvarea situaţiei românilor din diaspora care nu pot vota, reglementări noi privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, dar şi posibile schimbări ale legii partidelor politice.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, după consultări, că îl bucură deschiderea lui Iohannis faţă de Parlament. „Ceea ce mă bucură, este că constat la preşedinte dorinţa de comunicare şi de colaborare interinstituţională“, a spus el.

Tăriceanu îşi aşteaptă debarcarea

Nu doar regulile din Parlament se vor schimba, ci şi conducerea se pregăteşte să fie reformată. Primul aflat pe lista liberalilor este Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte la Senat, unde liberalii negociază în acest zile o majoritate care să îl doboare pe fostul lor coleg. Senatorul PDL Dumitru Oprea a anunţat că la Senat liberalii ar avea o majoritate negociată. Potrivit unor surse politice, Vasile Blaga se încălzeşte pentru a ocupa a doua funcţie în stat. Întrebat dacă  are cunoştinţă despre schimbarea majorităţii, Tăriceanu a răspuns, sec: „În momentul în care sunt făcute declaraţii politice publice de către PNL , sigur că le înregistrez, aşa cum e normal. De aici la a merge mai departe şi a trage o concluzie e cale lungă“.




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite