Orban atacă CCR în termeni duri: „Trebuie schimbată componenţa, trebuie eliminaţi politrucii de acolo”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a criticat, joi seara, Curtea Constituţională şi a declarat că unii judecători sunt „politruci” care răspund la comenzi politice, nu jurişti competenţi. Declaraţiile vin după ce CCR a publicat motivarea deciziei prin care recunoaşte constituţionalitate legii care îi permite Parlamentului, nu Executivului, să stabilească data alegerilor legislativ.

„O decizie abracadabrantă”, a spus premierul Orban după publicare motivării CCR, în studioul Digi24. „O încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei”. 

Întrebat ce poate fi făcut în privinţa Curţii Constituţionale, având în vedere perspectiva foarte critică a premierului asupra activităţii judecătorilor, acesta a declarat că trebuie schimbată componenţa forului.

„Eu aşa ceva... vă mărturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate aşa, cu asemenea... Trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică şi care sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice!”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că nu e vorba doar de interese partizane, ci şi de faptul că CCR ar lua decizii împotriva intereselor românilor. „Vă dau doar un exemplu - decizia de lipsire a autorităţilor sanitare şi a guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului, care a provocat cea mai spectaculoasă creştere de cazuri. În săptămână dinainte de decizie, aveam 375 de cazuri în medie pe zi şi am sărit la aproape 1.300 de cazuri în perioada de după decizie când a fost vid legislativ”, a mai spus Orban.

Premierul a mai declarat că Parlamentul şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor în condiţiile în care parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament.

”Repet, eu nu pot să înţeleg o asemenea decizie, deci noi am atacat, noi, Guvernul, am atacat la CCR legea prin care Parlamentul, o majoritate parlamentară, şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Adică Parlamentul şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Vă dau un singur exemplu pe care l-am scris acolo: parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament şi pentru opiniile lor politice. Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiectul de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Ce se întâmplă? Că nimeni nu răspunde, niciun parlamentar dintr-o majoritate, care e interesul unui parlamentar? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare. Deci nu există niciun fel de responsabilitate pentru parlamentarii individuali care pot să împiedice organizarea de alegeri libere pentru alegerea celui mai important for reprezentativ în statul român”, a mai declarat Orban.

Primul ministru a adăugat că judecătorii CCR ”dau pe bandă rulantă decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia României şi cu democraţia”.

„Noi am atacat şi Curtea de pronunţă pentru valabilitatea hotărârii de guvern care a fost luată în baza Constituţiei României, pe baza prevederilor constituţionale şi în baza legilor aflate în vigoare la momentul hotărârii de guvern. O asemenea inepţie  nu am văzut în viaţa mea. De ce?  Că dă ordin Florin Iordache şi cu alţii, către Dorneanu şi către judecătorii care au fost numiţi politic, care dau pe bandă rulantă decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia României şi cu democraţia? Păi majoritatea asta toxică, care este rezultatul alegerilor din 2016, cu Dragnea care povestea la tablă cum cresc toate, salarii, pensii, majoritatea asta toxică distrugea România. Se comportă ca un inamic intern. Noi nu mai avem nevoie de duşmani externi, că avem duşmani în ţară”, a mai precizat Orban

Curtea Constituţională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor legislative este constituţională. Potrivit motivării, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, la decizia Parlamentuui. În consecinţă, CCR spune că odată intrată în vigoare legea, Hotărârea de Guvern prin care executivul stabileşte data alegerilor pe 6 decembrie îşi încetează efectul. Lucrurile sunt, însă, mai complicate, posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă oferind, totuşi, ultimul cuvânt Executivului condus de Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite