Oltean (PDL): Alegerile comasate vor fi "100%" în noiembrie 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a spus vineri că alegerile locale şi cele parlamentare vor avea loc cu certitudine în noiembrie 2012.

"Noi, în acest moment, luăm în calcul comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, ceea ce înseamnă că vom avea alegeri în noiembrie 2012. Sută la sută. Data alegerilor este atributul exclusiv al Guvernului, iar ea nu poate să fie stabilită în aşa fel încât să diminueze mandatul, ci să fie exact de patru ani. Deci, în aşa fel va fi gândită data alegerilor, încât mandatul de patru ani să nu fie întrerupt nici măcar cu o zi", a declarat Oltean într-o conferinţă de presă la Bistriţa.

Secretarul general al PDL a spus că alegerile comasate avantajează partidul cu mai mulţi primari.

"Dacă întrebaţi primarii şi parlamentarii opoziţiei, veţi vedea că toţi sunt de acord fiindcă e în avantajul şi al unora, şi al altora. Aici nu pierd, eventual, decât partidele foarte mici, care nu au reprezentanţi în administraţiile publice. PSD are număr mare de primari, deci nu are ce pierde. PNL la fel. Prin această prismă, nu e un proiect politic care pune în dezavantaj evident opoziţia, dimpotrivă", a spus el.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, data luată în calcul de PDL pentru organizarea alegerilor parlamentare şi locale comasate este 18 noiembrie 2012.

UDMR vrea sistem mixt

Ideea schimbării actualui sistem de vot mixt a apărut după ce, în 2008, candidaţi care s-au clasat pe locurile 2 sau 3 au obţinut mandate de parlamentari. Aşa că PDL vrea să meargă pe principiul "câştigătorul ia tot". UDMR, în schimb, apreciază că este dezavantajată de acest sistem electoral, dorind fie întoarcerea la sistemul pe liste, fie unul mixt.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite