O platformă vrea să scaneze ştirile false şi dezinformările din online pentru Guvern. Ce susţin iniţiatorii şi care este poziţia Executivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Global Focus Center a venit cu precizări referitoare la platforma la care lucrează şi care ar ajuta Guvernul în combaterea fake news-urilor, fiind precizat faptul că acest centru doar va furniza materialul referitor la dezinformare, dar Executivul va decide ce intră în categoria fake news şi manipulare, fără a exista vreun fel de cenzură. Cabinetul Ciucă a punctat că informaţiile primite vor fi analizate şi „eventual, valorificate”.

Global Focus Center vine cu precizări referitoare la o platformă online care ajuta Guvernul în lupta împotriva dezinformării şi a ştirilor false, după ce Profit.ro a relatat că un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina. 

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de „corupţie” ori „incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtişag”. 

Guvernul este deschis cooperării cu reprezentanţii societăţii civile cât timp rezultatul cooperării este în interesul şi beneficiul cetăţeanului. Iniţiativele  ONG-urilor şi experţilor media vor genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării şi ştirilor false. Activitatea grupului este independentă de funcţionarea şi structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate şi, eventual, valorificate. Proiectul este iniţiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”, arată Biroul de presă al Guvernului. 

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan a catalogat proiectul drept o „idee nefericită”, argumentând că este un „absolutist când vine vorba de libertatea de exprimare”. Potrivit liderului PNL, „de la monitorizare se va ajunge la cenzură, iar ideile, fie că suntem de acord cu ele, fie că nu, trebuie să circule libere. (...) Susţin total cele spuse de Elon Musk acum 5 zile, când a fost rugat să scoată anumite site-uri de pe reţeaua de sateliţi StarLink. Nu trebuie să alunecăm către scenarii care riscă să semene cu realităţile din romanul „1984”! Un Minister al Adevărului poate deveni un coşmar”. Rareş Bogdan a mai transmis pe Facebook că va cere PNL „să NU susţină acest proiect”. „Dezinformarea trebuie combătută prin o mai bună informare, credibilă, prin campanii inteligente, explicându-le oamenilor adevărul apelând la logică, la bunul-simţ, prin vehicule pozitive”, a mai transmis liderul PNL. 

Redăm precizările iniţiatorilor proiectului: 

„MECANISMUL COORDONAT DE GlobalFocus Center PENTRU O INFORMARE CORECTĂ A POPULAŢIEI, ÎN CONTEXTUL CRIZEI DIN UCRAINA

Tocmai pentru că guvernul a avut o comunicare deficitară în aceste zile, am văzut efectele (lumea ia pastile cu iod, se formează cozi la benzinării, bănci şi birouri de paşapoarte) şi am fost solicitaţi noi, ca experţi, să clarificăm situaţia , am luat iniţiativă de a crea, exclusiv împreună cu colegi din alte ONG-uri, un mecanism prin care să punem presiune pe guvern să comunice mai prompt, mai corect, mai complet.

Acest mecanism este 100% independent, nu există şi nu va exista finanţare guvernamentală (de altfel în momentul de faţă nu există deloc finanţare – suntem în discuţii cu parteneri internaţionali pentru identificarea acesteia!), guvernul nu va fi unicul beneficiar, nu lucrăm şi nu vom lucra pentru guvern sau ca să-l protejăm, acesta este liber să ia în considerare sau nu recomandările noastre. Noi suntem integral responsabili pentru recomandările pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum înţelege să reacţioneze la ele. Va exista un protocol de colaborare între acest task-force format din experţi şi beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifică foarte clar ce face şi ce este şi mai ales ce NU face şi NU este acest mecanism, astfel încât să ne asigurăm că el sprijină, nu împiedica libertatea de exprimare. Toată activitatea noastră de până acum a fost pusă în slujba informării corecte şi adesea acest lucru ne-a adus în conflict cu instituţii politice sau guvernamentale”, arată Global Focus Center, într-o postare pe Facebook.
 
„Mecanismul nu este definitivat. Termenii de căutare circulaţi în public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectaţi de la instituţii guvernamentale şi alţi parteneri din societatea civilă într-un proces de brainstorming. Am solicitat contribuţii şi idei de la mai mulţi parteneri, inclusiv de la guvern şi aşteptam în continuare să ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege şi decide cum vor arăta algoritmii de căutare. Lista de parteneri cu competenţă în domeniu rămâne deschisă şi ni se poate alătura oricine este interesat şi poate să aducă o contribuţie relevanta.
 
Din punct de vedere tehnic, vom folosi aplicaţiile Pulsar şi CrowdTangle  pentru a identifica temele prioritare de discuţie în spaţiul public, instrumente care sunt disponibile, cu licenţă, oricărei alte organizaţii sau altor persoane care doresc să facă propria lor monitorizare online şi social media. Filtrarea finală privind recomandările de reacţie din partea instituţiilor statului sau societăţii civile/ mediului privat va fi însă făcută de experţi. Vom transmite la final rapoarte regulate către ONG-uri, asociaţii patronale şi sindicale, guvern, mediu academic, instituţii care au un rol în comunicarea pe acele teme cu recomandări de reacţie”, mai arată iniţiatorii
 
Potrivit sursei citate „GlobalFocus Center este parte a unor reţele internaţionale de experţi de prestigiu care lupta cu dezinformarea (Beacon Project, Open Information Partnership etc.) şi pe baza acestei experienţe, inclusiv în perioada Covid în care am derulat iniţiative similare, ştim ce efecte devastatoare la nivel social poate avea comunicarea oficială deficitară. Când mecanismul de lucru va fi definitivat, va fi perfect transparent şi vom fi bucuroşi să-l explicăm oricui este interesat; de altfel, metodologia folosită este similară cu cea a partenerilor noştri, Bellingcat  şi DFRLab , cele mai prestigioase instituţii în plan internaţional care promovează informarea corectă, fact-checking şi luptă cu dezinformarea şi împreună cu care am organizat în trecut cursuri de pregătire a experţilor din societatea civilă şi presa în utilizarea exact acestor instrumente pe care le folosim acum”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite