Nicolae Ciucă, la prezentarea raportului „Educaţia privind schimbările climatice”: PNRR este important şi în domeniul protecţiei mediului | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Nicolae Ciucă a declarat marţi, în cadrul prezentării Raportului „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul”, că efecte precum seceta, ploile torenţiale, inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme şi codurile roşii de căldură au devenit tot mai frecvente în România. Şeful Executivului a subliniat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) are un rol important în combaterea schimbărilor climatice la nivel naţional.

„Europenii, în special tinerii, sunt foarte îngrijoraţi de schimbările climatice: 93% dintre cetăţenii europeni consideră schimbările climatice o problemă gravă, iar 96 % s-au implicat în cel puţin o acţiune pentru combaterea acestui fenomen. Şi noi, în România, resimţim efectele schimbărilor climatice. Seceta, ploile torenţiale, inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme şi codurile roşii de căldură au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Rapoartele Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată clar, încălzirea climei a generat cea mai călduroasă perioadă de zece ani din istoria măsurătorilor meteo. Două treimi dintre români văd schimbările climatice ca fiind o problemă foarte gravă,  iar noi trebuie să găsim soluţii”, a spus şeful Executivului. 

El a precizat că „pactul climatic european este un important mecanism pentru promovarea educaţiei în domeniul schimbărilor climatice şi pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la acest subiect”, iar „pentru România, reprezintă o bază a măsurilor pe care le vom lua şi un model de urmat, care trebuie să aibă în vedere schimbări profunde, în plan economic şi social”. 

„Guvernul României şi-a asumat implementarea unor astfel de instrumente, cuprinse în Programul de Guvernare. Măsurile vizează eficienţa energetică – privind atât producţia, cât şi consumul de energie,  producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din transporturi, utilizarea tehnologiilor performante în industrie, gestionarea eficientă a terenurilor cultivate din agricultură şi reciclarea deşeurilor. De asemenea, asigurarea absorbţiei de CO2 poate fi reglată şi prin gestionarea durabilă a pădurilor şi prin împădurirea de noi suprafeţe”, a spus premierul. El a arătat că, pentru toate aceste proiecte, România are la dispoziţie aproximativ 12 miliarde de euro.

„Obiectivele vor fi atinse prin proiecte ce asigură tranziţia la energia verde, tranziţia energetică şi decarbonizarea. În termeni concreţi, înseamnă un mediu mai curat şi o viaţă mai sănătoasă pentru cetăţeni. Pentru că de acţiunile noastre de astăzi depinde viitorul tinerei generaţii, deja extrem de interesată de protejarea mediului şi de efectele schimbărilor climatice, unul dintre pilonii pe care ne construim soluţiile este educaţia în spiritul protejării naturii şi resurselor naturale. Componentă a politicilor educaţionale, raportul lansat astăzi promovează respectul pentru mediu în cadrul valorilor ce stau la baza sistemului de educaţie. Un câştig important al acestui document este corelarea obiectivelor de învăţare cu politicile publice şi cu obiectivele majore ale sistemului de educaţie care includ, printre altele, educaţia pentru mediu, sustenabilitate şi climă”, a mai arătat şeful Executivului. 

Prim-ministrul a menţionat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilianţă (PNRR) joacă un rol important în procesul implementării unor măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. 

„Pentru că PNRR reprezintă nu doar cel mai important proiect naţional de redresare post-pandemie dar şi în domeniul protecţiei mediului, aş dori să punctez câteva măsuri concrete: susţinerea şi dezvoltarea unei reţele a Şcolilor Verzi, achiziţionarea de microbuze electrice şi renovarea într-o pondere semnificativă a clădirilor şcolare existente, în sensul creşterii eficienţei energetice a acestora”, explicat Nicolae Ciucă. 

Totodată, premierul a oferit asigurări că Guvernul se va implica „activ” în implementarea proiectelor care să contribuie la un mediu mai curat şi o viaţă mai sănătoasă pentru cetăţeni.

„Chiar dacă încă mai avem de parcurs procesul de consultare publică, o etapă foarte importantă şi care va genera cu siguranţă idei noi, forma Raportului prezentată astăzi ne permite să începem pregătirea încă de pe acum. Ştim cu toţii că ceea ce ne propunem – şi anume schimbarea de comportamente şi mentalităţi în rândul unei întregi generaţii – reprezintă un proces de durată. Iar în contextul stării globale de urgenţă climatică în care ne aflăm astăzi, este evident că timpul nu ne este cel mai bun aliat. Aşadar, trebuie să acţionăm rapid şi eficient”, a mai spus acesta.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a lansat raportul „Educaţia privind schimbările climatice”: Sunt domenii esenţiale, asupra cărora decidenţii politici se apleacă prea puţin | VIDEO

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite