Victor Negrescu, despre relocarea AEM de la Londra în Pipera: În 30 de minute se va ajunge la aeroport. În Londra, se stă două ore şi nu comentează nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Negrescu, ministrul Afacerilor Europene, a vorbit, la Adevărul Live, despre şansele României de a reloca Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM), găzduită în prezent de Marea Britanie. Negrescu susţine că, spre deosebire de sediul din Londra, în Pipera vor fi spaţii verzi, parcare şi locuride cazare în proximitate. În plus, până la aeroport, anagajaţii vor face doar 30 de minute, nu două ore ca în Londra.

Adevărul: Ce şanse are România să relocheze Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) de la Londra la Bucureşti?
Victor Negrescu: Pornesc de la ideea că trebuie să depunem toate eforturile necesare pentru a găzdui această Agenţie. România are argumente importante pentru a atrage această Agenţie.

Care ar fi?
În primul rând, România nu găzduieşte nicio altă Agenţie a UE. Există o decizie la nivel european care presupune că agenţiile noi să aibă sediul în ţările unde nu există agenţii.

Dar AEM nu e nou- creată.
E vorba de o relocare, dar din punct de vedere politic înseamnă o agenţie nouă. În primul rând, noi mergem pe un dosar foarte solid. Mergem pe o relocare inteligentă a acestei Agenţii din Londra la Bucureşti şi de a asigura continuarea activităţilor imediat după relocare. Dosarul nostru conţine partea de resurse umane, partea de eficienţă a costurilor, dar şi partea legată de conectivitatea foarte bună a Bucureşti-ului cu Bruxelles-ul. Avem 8 conexiuni aeriene zilnice, avem conexiuni cu Londra, avem conexiuni cu majoritatea Capitalelor din Estul Europei şi, mai mult decât atât, avem un oraş multicultural – în Bucureşti există foarte mulţi expaţi, care ar putea reprezenta un argument important pentru a găzdui o Agenţie unde sunt angajate persoane din toată Europa. Eu cred că avem un dosar foarte bun, dar ţine de o negociere politică.

Aici e problema. România are aliaţi în UE?
Nu va fi uşor. Mi-ar fi plăcut ca acest proces de negociere să fi început mai înainte. Eu preiau acest lucru în mers, deci până în octombrie avem o perioadă foarte scurtă pentru negocierea politică. Presa internaţională ne-a dat în primele 10 ţări ( din 18 - n.r) cu şanse pentru a găzdui AEM, România fiind considerată ţara cu cele mai mari şanse din Estul şi centrul Europei. Nu vreau să ridic aşteptările foarte sus, avem un Guvern care a fost instalat abia în urmă cu o lună, dar cred că trebuie să depunem toate eforturile. Românii să simtă că ne promovăm interesele.

Totuşi, concurăm cu ţări care au investit masiv în cercetare medicală: Franţa, Germania, Suedia, Danemarca, Olanda. Aceste ţări par favorite.
Nu e vorba doar despre acest lucru. Trebuie să subliniem şi ce avem noi: o istorie în domeniul farmaceutic şi în domeniul medical – vorbim de Ana Aslan. Şi avem o Agenţie Naţională a Medicamentului extrem de apreciată la nivel european. Nu trebuie să ne mai uităm tot timpul la noi ca fiind jucători mici. Cred că trebuie să fim pozitivi, constructivi şi foarte bine organizaţi când vorbim de un proiect de ţară. AEM reprezintă o oportunitate pentru această regiune. Noi nu venim doar cu propunerea României. Venim cu propunerea ca în acestă regiune a Europei să avem o agenţie europeană. Argumentul nostru e că vorbim de o relocare inteligentă. Costurile aferente relocîrii în România sunt mai mici decât propunerile avansate de toate celelalte state candidate. Este eficient pentru UE să se mute aici.

Nu e şi o chesitune de lobby până la urmă? Nu ştiu dacă oamenii care lucrează acum la Londra şi-ar dori să vină la Bucureşti.
Nu e uşor, dar există agenţii în Ungaria, în Polonia, nu trebuie să ne privim ca o ţară de rang secund la nivel european. Am vizitat sediul AEM de la Londra. Ca să ajungi la acel sediu de la aeroport, petreci două ore în trafic. Ai o conexiune la metrou, care există şi în cazul candidaturii noastre, dar acea conexiune nu este una directă: tot faci o oră şi un pic ca să ajungi. Sediul din Londra nu are o parcare. Propunerea nostră are o parcare. Sediul din Londra nu este în  proximitatea unor spaţii verzi. Propunerea noastră este. Sediul respectiv nu e în proximitatea unor locuri de cazare. Sediul nostru este. Angajaţii vor putea să meargă chiar pe jos. În contextul acesta, cred că ar trebui să ne schimbăm puţin atitudinea, să fim mai constructivi şi să ne promovăm proiectul nostru. Nu am văzut în alte ţări reprezentanţi politici care să iasă în presă şi să critice o candidatură a ţării lor.

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan a adus aceste critici pe Facebook.
Da, eu nu critic. Eu spun că Pipera, aşa cum este ea, e singura zonă de business din Bucureşti. Există o conexiune la metrou, iar Primăria Capitalei s-a angajat să conecteze printr-o linie de autobuz specială AEM cu aeroportul. Oamenii vor sta doar 30 de minute maximum până să ajungă la aeroport. În Londra, stau două ore şi nu mai comentează nimeni.

Mai e o problemă: clădirea propusă de noi e abia în faza de construcţie.
Procedura de selcţie a acestei clădiri a fost realizată anterior mandatului meu de către Secretariatul General al Guvernului (SGG). Această clădire va fi finalizată până când vom avea negocierea politică din noiembrie. Vom veni cu o clădire aproape finalizată, care trebuie ajustată conform normelor europene. Şi alte ţări au venit cu clădiri care nu sunt finalizate în prezent. Stăm bine la acest capitol şi nu am motive de îngrijorare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite