Miniştrii au reevaluat intensitatea gerului. Chiţoiu: Ordonananţa este o prostie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Naţională de Meteorologie nu a anunţat o iarnă neobişnuit de friguroaseă FOTO Arhiva Adevărul
Agenţia Naţională de Meteorologie nu a anunţat o iarnă neobişnuit de friguroaseă FOTO Arhiva Adevărul

Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru al Finanţelor, a declarat marţi că ordonanţă în care se făcea referire la gerul năprasnic prognozat pentru această iarnă a fost scos de pe site pentru că era o prostie scrisă acolo. În acelaşi timp, vicepremierul Liviu Dragnea a arătat că, în urma dezbaterilor privind această formulare, nu ştie dacă sumele se vor mai aloca.

„Departamentul de buget s-a ocupat. A fost scos de pe site pentru că aia era o prostie. Da, era o prostie scrisă acolo“, a precizat ministrul Daniel Chiţoiu.

De asemenea, el a precizat că în primă instanţă nu a ştiut de faptul că proiectul a fost postat pe site-ul instituţiei pe care o conduce.

Pe de altă parte, vicepremierul Liviu Dragnea a recunoscut că nu este vorba de niciun ger arctic, însă a precizat că fonduri destinate pentru iarnă nu ar strica. „Nu e vorba de ger năprasnic. Dar, aşa cum bine ştiţi, iarna nu-i ca vara şi în fiecare iarnă în România, aproape în toate colţurile ţării, e nevoie de încălzire, chit că e ger arctic, chit că e ger pur şi simplu“, a spus Dragnea.

Ministrul Dezvoltării Regionale spune că discuţia se va resrânge la anumite primării. „Din păcate în ultimii ani populaţia nu a avut suficiente venituri pentru a plăti facturi, drept pentru care agenţii economici care furnizează căldura în oraşe au acumulat datorii. Sigur că asta a generat o discuţie şi generează permanent o discuţie, în fiecare an se generează discuţia asta despre posbilitatea unui sprijin la anumite primării pentru a putea asigura căldura cetăţenilor“, a adăugat vicepremierul.

„A fost o formulare nefericită“

Despre formularea „ger arctic“, Dragnea nu a spus prea multe. „Nu ştiu, a fost poate o formulare nefericită. Nu ştiu dacă avem ger arctic. Dar iarnă vine oricum. Din câte ştiu eu, sigur vine iarna“, a mai precizat Dragnea.

Întrebat dacă sumele prevăzute de OUG vor fi alocate doar pentru a compensa acolo unde nu sunt bani, din fondul de rezervă, Dragnea a răspuns: „Nu mai sunt sigur. După dezbaterile de ieri (marţi, n.r.) nu ştiu dacă se mai alocă sumele. Nu ştiu, sincer“.

El a menţionat că OUG respectivă nu prevedea sume, ci instituia un mecanism prin care banii să ajungă la autorităţile locale. „În propunerea de act normativ se instituia un mecanism, nu se vorbea de o sumă, prin care, când e nevoie, când apar situaţii de genul acesta, banii să ajungă la autorităţile locale“, a spus vicepremierul.

Ponta nu cunoaşte proiectul

Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu cunoaşte proiectul de OUG care anunţă în nota de fundamentare că vor fi geruri anormale în următoarea perioadă, el precizând că a întrebat la ANM şi nu vine niciun ger deocamdată.

„Nu ştiu. Nu cunosc proiectul. La mine ajung numai când sunt finalizate. De unde aveţi dumneavoastră acest proiect?“, a spus Ponta.

Prognoza meteorologică indică un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, se arată într-un document al Guvernului prin care este justificat un transfer de fonduri către primării pentru acoperirea costurilor generate de iarnă.

În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013", se arată în nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Prin această ordonanţă, Guvernul va transfera autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii.

Iarna care va veni în mai puţin de trei săptămâni nu va fi cu nimic mai deosebită decât cele anterioare. Cel puţin asta a declarat pentru „Adevărul“  directorul de prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu. „Vreau să vă spun că în ţara noastră gerurile vin în prezenţa unor mase de aer arctic. Ger înseamnă temperaturi sub -10 grade, iar în România minima maximă înregistrată a fost de -38,5 grade. Deci nu este nevoie să fie un ger anormal. Nu ne aşteptăm ca gerul să vină mâine. În ţara noastră aproape că nu a existat o iarnă în care să nu avem ger”, a explicat meteorologul Georgescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite