Ministerul de Externe a propus rechemarea lui George Maior din postul de ambasador în SUA

Ministerul de Externe a propus rechemarea lui George Maior din postul de ambasador în SUA

George Maior

Ministerul de Externe (MAE) a trimis la Cotroceni propunerea de rechemare a lui George Maior din postul de ambasdor în SUA. Anunţul a fost făcut la Antena 3 de către ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Ultimul cuvânt privind rechemarea îl va avea preşedintele Klaus Iohannis.

„Comisia de politică externă a Senatului a solicitat MAE să facă o analiză referitoare la dl ambasador Maior. În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă şi am trimis şi la preşedinţie propunerea de rechemare a ambasadorului George Maior şi numirea unui nou ambasador la Washington. Analiza noastră s-a bazat şi pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de domnul Maior”, a declarat Teodor Meleşcanu, miercuri la Antena 3.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în anul 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informaţii în perioada în care a condus această instituţie, dar şi cu privire la relaţia pe care o avea acu Horia Georgescu şi cum a influenţat, prin SRI, dosarele pe integritate.

Raportul Comisiei de control, privind colaborarea dintre SRI şi ANI, arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”. Mai exact, Maior ar fi folosit instituţia şi relaţia cu ANI pentru a-şi crea oportunitatea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea preşedinte.

Fostul director al SRI George Maior, acuzat de Comisia parlamentare pentru controlul SRI că ar fi vinovat de acţiuni de poliţie politică în perioada în care s-a aflat la şefia serviciului de informaţii, contestă, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor Comisiei, concluziile prezentate de raportul dat publicităţii pe 18 aprilie 2019 şi cere desecretizarea integrală a audierilor.

Ultimul cuvânt privind rechemarea îl va avea preşedintele Klaus Iohannis.

Art 91 din Constituţie prevede: "Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice"

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: