Milioane de Euro pe medalii, "dezechilibre bugetare" pentru militarii persecutaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu  a reproşat Cabinetului  Boc situaţia proastă  a absorbţiei banilor  de la UE
Traian Băsescu a reproşat Cabinetului Boc situaţia proastă a absorbţiei banilor de la UE

Preşedinţia României dă aproape 2,5 milioane de euro pe "ordine, medalii şi însemne onorifice" dar spune că statul n-are bani pentru militarii români persecutaţi după 1944.

Administraţia Prezidenţială a publicat la 22 septembrie un anunţ de participare pentru încheierea unui acord-cadru de patru ani pentru furnizarea de ordine, medalii şi însemne onorifice cu o valoare estimată, fără TVA, de 9.900.000 RON (2.302.000 de Euro).

Preşedinţia va cumpăra, de exemplu, doar pentru categoria Medalii Onorifice în Serviciul Patriei pentru Ofiţeri şi Subofiţeri, minimum 30.000 de medalii.

Preşedinţia vrea să cumpere, printre altele, medalii pentru Ordinul Naţional "Steaua României" şi "Serviciul Credincios", Ordinul Meritul Cultural, Ordinul Meritul pentru Învăţământ, Virtutea Aeronautică, Medalia Bărbăţie şi Credinţă.

Criză pentru militari

În urmă cu patru luni, la 10 iunie, preşedintele Traian Băsescu respingea o Lege privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961.

"Actualul context economico-financiar al ţării impune o evaluare serioasă şi aprofundată a impactului financiar determinat de punerea în aplicare a măsurilor propuse prin această iniţiativă legislativă, astfel încât acestea să nu conducă la crearea de dezechilibre la nivel bugetar", se arăta în cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu adresată Parlamentului.

Potrivit unei evaluări realizată de Guvern, mai trăiesc 300 de militari români care au fost epuraţi după 1944. Fiecare ar urma să primească 847 de lei pe lună şi suma totală care ar trebui alocată de la bugetul de stat pentru despăgubirea lor ar fi de 3.411.823 de Lei pe an, sumă calculată la o inflaţie de 2.3%, pentru anul 2013. Adică 3.173.000 de Euro în patru ani de zile.

Legea propunea ca militarilor aflaţi încă în viaţă, să li se acorde "o indemnizaţie reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite