Liviu Dragnea obţine  o „victorie a la Pirus”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD este un partid monolit. Şeful său ori are puterea absolută, ori nu o are deloc. După toate discuţiile contondente, însoţite de înjurături, după declaraţiile explicite ale dnelor Firea şi Andronescu, Dragnea nu mai poate pretinde respect în partid şi în guvern. Iar contestatarii  sunt oameni cu greutate, nu pot fi ignoraţi:  Firea, Paul Stănescu,  Bădălău,  Tudose,  Andronescu, şi alţii.  Într-un răstimp scurt, Dragnea trebuie sa plece.

Carmen Dan spionează şi interceptează conducerea PSD pentru Liviu Dragnea

Doamna Gabriela Firea i-a făcut lui Dragnea un rechizitoriu aspru la ieşirea de la şedinţa CEx. Dar cel mai grav lucru mi se pare declaraţia despre faptul că ministrul Carmen Dan a prezentat în CEx transcripturi ale unor sms-uri şi WhatssAp-uri din corespondenţa privată a dnei prefect Speranţa Cliseru. Cum a făcut aceste interceptări? Cu autorizaţia unui judecător? La cine  a apelat, la DIPI? Ştie Dragnea în fiecare seară ce discută în privat membrii importanţi din conducerea PSD? În opinia mea această declaraţie trebuie să aibă consecinţe juridice.

Reproşurile aduse lui Liviu Dragnea

Conform unor surse G4Media, o parte din greii PSD au întocmit următoarea listă de acuze la adresa lui Liviu Dragnea:

1. Prăbuşirea în sondaje a partidului după scandalurile majore din ultima vreme: reprimarea violentă a mitingului din 10 august şi pesta porcină africană

2. Numirile secretarilor de stat şi a şefilor de agenţii guvernamentale mai ales din Teleorman, în detrimentul celorlalte organizaţii judeţene. Practic, Guvernul a devenit fieful personal al lui Liviu Dragnea

3. Faptul că Liviu Dragnea se consultă în luarea marilor decizii doar cu Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda şi Darius Vâlcov. Reuniunile lor de la Scroviştea, în absenţa celorlalţi lideri ai PSD, produce enervare în partid.

4. Implicarea tot mai mare a Irinei Tănase în viaţa partidului şi în deciziile guvernului, cum ar fi promovări pe funcţii sau alocarea fondurilor din PNDL

5. Izolarea internaţională a PSD. Social-democraţii nu mai au practic interlocutori la nivel european după atacurile constante la justiţie şi violenţele de la mitingul din 10 august. Liderii nemulţumiţi susţin că izolarea PSD se traduce şi prin izolarea guvernului, România fiind acum o ţară-problemă în interiorul UE

Declaraţii Liviu Dragnea

Candidatul unic al coaliţiei PSD-ALDE la prezidenţiale. Dragnea vrea să obţină de la Tăriceanu acordul pentru OUG privind amnistia şi graţierea. Doar declaraţia sa nu prezintă nicio garanţie că se va şi ţine de cuvânt. Activul PSD se va simţi umilit că nu luptă pentru un candidat propriu la o funcţie aşa importantă. Apoi, presupunând că va câştiga funcţia supremă, de unde garanţia că Tăriceanu va susţine filosofia de guvernare promovată de PSD, având în vedere că deseori s-a declarat împotriva iniţiativelor PSD?  Un alt candidat al PSD, care să nu fie şeful partidului, nu are nicio şansă, nici măcar să intre în turul al doilea la alegerile prezidenţiale. În această lumină, declaraţia lui Dragnea nu are nicio valoare, este tot o minciună prin care abureşte populaţia.

Amnistia şi graţierea. Spune Dragea: „I-am cerut premierului să discute în Guvern, să se consulte cu colegii din Guvern care pot avea competenţe în domeniul ăsta şi să vadă ce acte normative trebuie să fie adoptate pentru ca zecile, sutele, miile (...) de oameni care ori au fost condamnaţi pe nedrept, ori (...) folosind nişte proceduri ilegale să poată să aibă şansa să nu ispăşească o pedeapsă sau să nu fie condamnaţi în continuare nevinovaţi.” Nu Dragnea sau Tăriceanu pot decide că au fost „sute, mii de nevinovaţi trimişi în puşcărie”, că protocoalele sau alte proceduri au fost ilegale. Doar instanţele de judecată pot decide, în speţă instanţa de contencios administrativ, în cazul protocoalelor. Cum spunea şi Tăriceanu, nu poţi extrage cu penseta din mulţimea deciziilor instanţelor pe acelea care au fost greşite. Rămâne doar soluţia revizuirii, numai  că şi această soluţie este interzisă de o decizie a CCR. De aici dorinţa lui Dragnea de a scoate din circuitul avizării specialiştii din ministere, care ştiu toate aceste lucruri. Dar şi Tudorel Toader le ştie, aşa că slabă speranţă să apară în curând un astfel de OUG. Iar să dai amnistie „la grămadă”, să scoţi mii de infractori în stradă, doar ca să scape câţiva zeci de corupţi, mi se pare lipsit de bun simţ.

„Cred că toate protocoalele ar trebui să fie desecretizate, anulate şi efectele lor anulate. Statul de drept înseamnă şi dreptul la un proces corect şi la arme egale", mai spune Dragnea. Vorbeşte prostii. În toate ţările există protocoale de colaborarea între instituţii,  nu lucrează fiecare de capul ei. Iar cele ilegale să fie anulate, dar de instanţe, nu de OUG, că nu ştie premierul care sunt ilegale şi care nu. In plus, cine şi cum poate stabili care au fost „efectele” protocoalelor, în ce procese şi decizii ale instanţelor? Ce spune Dragnea este o aberaţie juridică.

„Două treimi din magistraţi să aibă dosare penale ridică mari semne de întrebare”. Iarăşi o manipulare grosolană făcută pentru cei care nu înţeleg. S-a explicat că aproape toţi cei care pierd procese fac reclamaţii penale judecătorilor care i-au condamnat. Şi până la clasarea lor, figurează ca dosare penale. Asta înseamnă doar că justiţia funcţionează corect.

Represiunea din 10 august. Iată ce spune Dragnea: „Jandarmeria a acţionat corect. Vorbeam despre intenţia de a prelua în forţa o instituţie. Ce am face dacă 430 de mii de oameni ar merge la un protest la Cotroceni şi le-ar zice 'Dati-vă un pic la o parte, să vizităm Palatul Cotroceni'. Vreţi să guverneze în România anarhia?". Nici urmă de regret, de compasiune, pentru zecile de mii de manifestanţi paşnici, ziarişti români şi străini, turişti israelieni, care au fost bătuţi, gazaţi, fugăriţi, fără nicio vină. „S-au nimerit şi ei pe acolo”, ghinion! Să vedem dacă ancheta de la Parchetul Militar, apoi instanţele de judecată vor ajunge la aceeaşi concluzie.  Că nu Dragnea sau Tăriceanu decid în România ce este legal şi ce nu este. Jandarmeria trebuia sa extragă huliganii, cîteva sute, din mulţimea de 100.000 de manifestanţi paşnici.

Scrisoarea lui Giuliani. „Eu nu am de unde să ştiu dacă scrisoarea e plătită. Puţin mă interesează. Întrebarea se pune „ce conţine acea scrisoare e adevărat sau nu?”. Nouă ni se pare normal ca justiţia din România să fie penetrată de SRI atâţia ani de zile? Să existe protocoale între PG şi SRI? Între SRI şi ICCJ? Am auzit că este unul şi între DNA şi TVR1”, spune Liviu Dragnea. Dacă însuşi Giuliani recunoaşte că a fost plătit, cum nu ştie? Şi cine decide că e adevărat ce scrie în acea scrisoare, Dragnea şi Tăriceanu? Ei sunt înţelepţii naţiei? Justiţia n-a fost „penetrată” de SRI, ci a fost vorba de o colaborare impusă de legi, de faptul că doar SRI avea tehnică de interceptare până în 2016.

În concluzie

Dragnea îi abureşte în continuare pe cei care mai cred în el. Din ce în ce mai puţini. Important este că după ce a fost criticat dur, în şedinţa CEx-ului, sau în întâlnirile informale, presărate cu înjurături şi ţipete, nu mai poate avea pretenţia că el conduce cu mână forte PSD. În perioada următoare vom asista la tot mai multe contestaţii, mai ales că România se confrunta cu probleme grave. Este  doar o chestiune de timp până când Dragnea va fi aruncat peste bord de către colegii săi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite